Acuzat de malpraxis

Subtitlu

luni, 09 martie 2009, 20:58
6 MIN
 Acuzat de malpraxis

Dupa ce a trecut prin mana mai multor medici barladeni si a unor chirurgi ieseni, si-a pierdut speranta in insanatosire. I-au fost extrase aproape toate maselele, i-a fost "amputate" maxilarul stang si glanda salivara submandibulara. Femeia il acuza pe medicul orelist Catalin Angheluta de malpraxis, suspectandu-l ca inainte de a o consulta nu si-a asigurat masurile elementare de igiena. Acum, Luminita Onut face tratament iradiant pentru limitarea extinderii cancerului. Familia bolnavei aduce acuzatii grave de malpraxis si spune ca a sesizat deja in scris Colegiul Medicilor Bucuresti si Ministerul Sanatatii.

Luminita Onut, din localitatea Alexandru Vlahuta, are 38 de ani si sufera de o boala cumplita despre care nici nu stia ca exista acum cateva luni. De la jumatatea lui octombrie 2008, a suportat mai multa durere decat poate duce un om intr-o viata intreaga, precum si o sumedenie de interventii chirurgicale si acum face tratament pentru a impiedica raspandirea cancerului. Femeia a slabit ingrozitor, abia poate rosti cateva cuvinte si mananca numai hrana lichida. Pentru a deschide gura foloseste o bucata de lemn cu care isi indeparteaza maxilarele.

Desi in ultimele cinci luni a trecut prin mana mai multor medici, Luminita Onut si rudele apropiate ale acesteia ii aduc acuze doar unuia dintre cei care au tratat-o. Este vorba despre Catalin Angheluta, medic primar ORL in spitalul barladean. Ei il acuza de malpraxis si sustin ca acesta ar fi facut experimente pe biata femeie.

Mariana Negel, sora bolnavei, a facut personal o sesizare pe care a trimis-o prin e-mail la Colegiul Medicilor Bucuresti si la Ministerul Sanatatii. Tot ea ne-a cerut sprijinul si solicita insistent demararea unei anchete.

Cancer de la o masea stricata

Totul a inceput de la o banala durere de masele. Pe la jumatatea lui octombrie 2008, femeia s-a dus la cabinetul particular al medicului stomatolog Petru Romila, pentru o extractie. Luminita Onut spune ca falca era umflata pentru ca avea o infectie. Dupa interventie, medicul i-a prescris antibiotic (ampicilina). A plecat acasa, insa, dupa doua saptamani, a revenit la stomatolog din cauza durerilor. Romila a trimis-o la Policlinica spitalului, spunandu-i ca nu mai e de competenta lui. Catalina Mihaila, specialista in chirurgie maxilo-faciala, a decis ca trebuie consultata si de un ORL-ist.

Asa a ajuns sa fie internata in sectia ORL de la Spitalul Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad, la medicul Catalin Angheluta. A stat internata mai bine de doua saptamani, fiind diagnosticata cu chist de maxilar stang suprainfectat si rinosinuzita cronica maxilar stang. La externare, i s-a dat trimitere catre un specialist in chirurgie maxilo-faciala de la Iasi. Femeia a revenit insa la spitalul barladean dupa numai patru zile de la externare, cu dureri cumplite. Atunci a fost trimisa de urgenta la Spitalul Clinic "Sf. Spiridon" Iasi. Acolo i-au fost scoase partea de sus a maxilarului stang, glanda salivara submandibulara si ganglionii limfatici cervicali. In plus, medicii au decis sa-i extraga mai multe masele pentru a indeparta orice sursa de infectie.

Diagnosticul pus de medicul Eugenia Popescu, prof.dr. chirurgie maxilo-faciala Iasi, a fost necrutator: tumora maligna, care a depasit sinusurile fetei. Diagnosticele secundare sunt de tumora maligna gingia superioara si tumora maligna peretele anterior al rinofagului. Luminita Onut este acum in tratament oncologic.

Mutilata de medici sau batuta de Dumnezeu?

Luminita Onut si familia acesteia indreapta toate acuzatiile asupra lui Catalin Angheluta.

"Este posibil sa fi facut o interventie chirurgicala inaintea surorii mele si i-a dat microbul de la alt bolnav. Mie mi-a spus ca nu curgea apa in spital atunci cand a curatat-o si nu purta nici manusi. Mai multe persoane se plang de felul cum trateaza doctorul Angheluta. Si la noi in sat si in alte sate se stie ce fel de doctor e. Il acuzam de malpraxis si solicitam ministerului sa demareze o ancheta", ne-a declarat Mariana Negel.

Ea ne-a relatat detaliat prin cate a trecut sora ei cat a stat in spital, ce dureri a suportat si in ce hal a ajuns, sustinand ca Angheluta i-a dat asigurari bolnavei inainte de externare ca o sa se faca bine, drept pentru care a primit bani in semn de "multumire".

"La externare, i-am pus doctorului Angheluta un milion de lei in buzunar si l-am intrebat daca o sa ma fac bine. El a spus da. S-a purtat frumos cu mine, dar tot cred ca din cauza lui am ajuns asa", ne-a spus Luminita Onut.

Catalin Angheluta, medic primar ORL, sustine ca femeia ar fi fost tratata la fel chiar daca era trimisa la Iasi inca de la inceput: "Acest caz pune problema unei supra-infectii a sinusului, cu expulzia a doi-trei molari superiori. Unul fusese deja extras in octombrie si consider ca stomatologul a procedat corect. La noi a venit prin noiembrie si prezenta o infectie masiva a sinusului maxilar. Acelasi lucru se vedea si pe radiografie. Am incercat sa recoltam probe pentru a le trimite la anatomie patologica atunci cand am vazut ca nu se inchide sinusul, dar nu am putut sa prelevam tesut suficient. Asa ca, la externare, i-am dat si trimitere la Chirurgie maxilo-faciala Iasi. Pentru noi ar fi fost simplu sa o trimitem de la inceput la Iasi, dar avem obligatia de a face tot ce ne sta in putinta si apoi sa-i indrumam catre alti specialisti. Oricum ar fi necesitat inainte de operatie tratament cu antibiotic si inlaturarea infectiei. Nu cred ca e de vina vreun medic in acest caz. Asa cum nu pot spune ca pacienta ar fi scapat de boala daca ar fi tratat dantura mai devreme. Poate ca e mana lui Dumnezeu".

Referitor la acuzatia potrivit careia ar fi primit bani de la pacienta, ne-a spus, cum era de asteptat, ca nu accepta "atentii" de la oamenii saraci.

Conducerea spitalului barladean sustine varianta expusa de Angheluta. Gabriela Danis, directorul medical, a subliniat ca nu a primit nicio plangere, dar ca a studiat dosarul pacientei: "Din fisele medicale nu reiese nimic care sa aduca acuze la adresa colegilor mei. Pacienta a beneficiat de tratament cu antibiotic din gama cefalosporinelor si interventiile facute de doctorul ORL si stomatologul nostru se impuneau pentru a elimina infectia".

Medicii barladeni au mai spus ca femeia are o forma de cancer foarte rara si este greu de precizat ce sanse ar fi avut sa ocoleasca boala chiar daca si-ar fi tratat dantura cu mult timp inainte. Potrivit opiniei lor, molarii femeii au fost "expulzati" de cancer. Adica infectia a fost cauzata de cancer si, fiind bolnav osul mandibulei, dintii erau pur si simplu "respinsi".

Pana la Dumnezeu, te mananca… doctorii

Povestea este lunga si ambele parti impricinate par sa aiba dreptate. Este veridica varianta medicilor barladeni potrivit careia nu te imbolnavesti de cancer in cateva saptamani. Pe de alta parte, revolta Luminitei Onut si a familiei e cat se poate de indreptatita: cum sa accepte ideea ca a intrat in spital din cauza unor dureri de masele si peste aproximativ doua luni sa ramana fara mandibula si cu diagnosticul de cancer?

"Situatia in care se afla sora mea e strigatoare la cer. Numai cine o vede si o aude poate sa inteleaga supararea noastra. Vrem sa ni se spuna cine e de vina pentru acest caz", a mai spus Mariana Negel.

Luminita Onut are patru copii, cu varste cuprinse intre sase si 13 ani. Unul dintre ei are un handicap sever. Acesti copii nu si-au mai vazut mama in ultimele luni decat atunci cand i se dadea cate un bilet de invoire din spital. De cate ori o revad, le este tot mai greu sa creada ca fata mutilata este a femeii care le-a dat viata.

Aceasta familie merita sa primeasca o explicatie. Daca medicii au fost de vina, atunci sa plateasca pentru neglijenta lor. Daca au fost acuzati pe nedrept, merita sa le fie reparata onoarea. La mijloc sunt viata unui om, fericirea unei familii nevoiase si reputatia unui medic in prag de pensie.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii