Bani aruncati pe apa sambetei de primariile vasluiene: Alarme ineficiente

marți, 19 ianuarie 2010, 19:40
3 MIN
 Bani aruncati pe apa sambetei de primariile vasluiene: Alarme ineficiente

Evenimentul inregistrat joia trecuta la Primaria Rebricea, unde hotii au patruns nestingeriti, anihiland sistemul de alarma in cateva secunde, ne arata cat de vulnerabile sunt institutiile publice vasluiene (in mod special cele din mediul rural) atunci cand vine vorba de securitate. Majoritatea primariilor din judet sunt monitorizate cu sisteme de alarma, fara insa ca firmele care le monteaza sa poata asigura si interventia in caz de efractie.

Cum primariile sunt o "vaca buna de muls", societatile cu profil de paza si protectie le ofera edililor varianta monitorizarii prin dispecerat. In momentul in care o alarma se declanseaza in afara orelor de program, reprezentantii firmei anunta persoana de contact din cadrul primariei. In mod normal, spun politistii, reprezentantii firmelor de protectie ar trebui sa anunte Politia, pentru ca, in cazul in care avem de-a face cu hoti, se pierde timp pretios, iar exemplul cel mai concludent in acest caz este tot Rebricea.

Joi noaptea, dupa declansarea sistemului de alarma, reprezentantul societatii Romold, cu care primaria are incheiat contractul de paza, l-a anuntat pe primar. Gandind ca ar putea fi vorba de o alarma falsa, edilul nu a anuntat Politia, ci paznicul, cerandu-i sa verifice daca lucrurile sunt in regula. Pana cand acesta a ajuns si a constatat ca primaria a fost calcata de hoti, s-au scurs zeci de minute, Politia Rebricea fiind sesizata abia dupa aproape o jumatate de ora de la declansarea alarmei. Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) recunosc ca practica nu este una tocmai sanatoasa.

"Nu stiu daca este vorba de o neglijenta in serviciu sau de necunoasterea prevederilor legale. Nu are sens sa fie anuntat mai intai primarul si abia apoi politistul. Ce poate face primarul daca ajunge inaintea politistului in cazul unei efractii", s-a intrebat retoric comisarul Catalin Popa, seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Vaslui.

Monopolul Romold

Potrivit evidentelor Inspectoratului General al Politiei Romane, la sfarsitul anului 2009, in judetul Vaslui erau licentiate 18 societati specializate in sisteme de alarmare. In ciuda pietei variate, una dintre firme, cum – necum, a reusit sa incheie contracte de prestari servicii in majoritatea comunelor din judet. Este vorba despre societatea Romold, apartinand fostului ofiter de politie Vasile Mihoci. Acesta nu este singurul politist care, odata cu iesirea la pensie, s-a reprofilat pe activitatea de protectie si paza, dar firma lui a reusit sa contracteze serviciile de monitorizare a sistemelor de alarma in cea mai mare parte a primariilor. Taxa lunara, spun edilii, este de peste 250 de euro. Bani dati aproape de pomana, daca avem in vedere faptul ca, pana in prezent, in nicio primariie sistemele de alarma montate de Romold sau orice alta firma nu au avut rezultate rasunatoare.

"Noi avem contract incheiat cu Romold. Platim in jur de 1.200 de lei pe luna, monitorizarea. Slava Domnului, pana acum nu am avut probleme si sper nici sa nu avem. Dar, sincer sa fiu, la mine, de baza este paznicul, nu stau eu pe baza alarmei", ne-a spus Constantin Vieru, primarul comunei Dumesti.

Tot cu Romold a incheiat contract si Primaria Albesti. Aici, potrivit primaritei Monica Amancei, taxa lunara este de 890 de lei pe luna: "Nu am avut niciun incident pana acum si sper ca nici pe viitor sa nu avem probleme cu raufacatorii".

De altfel, aceasta a fost replica pe care ne-au dat-o toti primarii din mediul rural cu care am stat de vorba. In schimb, chiar daca are mai degraba rol de decor, politistii sustin ca un sistem de alarma, chiar nesecondat de o interventie rapida, este binevenit atunci cand este monitorizat.

"Ideal ar fi ca in fiecare localitate societatile de protectie si paza sa aiba echipe de interventie. Orice alta interventie care depaseste timpul optim de 3-5 minute este total ineficienta. Eu, daca as fi primar, nu as semna un contract de prestari de servicii daca timpul de interventie este mai mare de cinci minute. Noi atragem atentia reprezentantilor institutiilor publice sa isi asigure cel putin monitorizarea sistemelor de alarma, pentru ca avem si institutii care au alarma si nu sunt monitorizate", a mai spus comisarul Catalin Popa.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii