Oprisanu vinde spitalul

Subtitlu

marți, 18 noiembrie 2008, 21:59
6 MIN
 Oprisanu vinde spitalul

Un nume vehiculat este cel al managerului Spitalului, Adrian Nicu Oprisanu, care nu admite ca ar fi interesat sa se inscrie in licitatia pentru cele trei servicii, insa sustine ca externalizarea lor este absolut necesara, intrucat nu pot fi rentabilizate cu fondurile de care dispune spitalul. Cu atat mai greu de crezut este faptul ca un afacerist ar putea investi intr-un asemenea obiectiv intrucat, potrivit legii, pretul pe care trebuie sa-l ofere pentru a castiga licitatia trebuie sa fie cu cel putin 15% mai mic decat media cheltuielilor lunare suportate de spital in ultimile sase luni. Dar acest cost poate fi dus pana la limitele dorite de spital, astfel incat toata lumea sa aiba de castigat. In special Oprisanu. Alaturi de el, in afacere mai sunt bagati Catalin Botezatu, patronul Teoclinik si al farmaciilor Teofarm si Dacian Dumitriu, seful Serviciului public comunitar de evidenta a persoanei Vaslui.

Din fericire, externalizarea serviciilor nu se poate face fara acordul sindicatelor, iar Daniela Clatinici, presedinta federatiei Sanitas Vaslui, care stie dedesubturile afacerii si-a popus sa stopeze "capusarea" spitalului.

In urma cu putin timp, conducerea Spitalului Judetean Vaslui a decis externalizarea serviciilor de bucatarie, spalatorie si laborator. Pana aici, nimic neobisnuit. Ba, din contra, privatizarea acestor servicii a parut un lucru benefic, cu atat mai mult cu cat Ordonanta nr. 886/2006, privind externalizarea serviciilor medicale si nemedicale prevede ca procedura de incredintare a acestor obiective se face prin licitatie, iar firmele participante trebuie sa depuna oferte mai mici cu cel putin 15 procente decat cheltuielile lunare suportate de unitatea sanitara in ultima jumatate de an.

"Noi nu putem rentabiliza aceste servicii pentru ca ar fi cheltuieli mai mari decat am putea suporta. Utilajele sunt vechi, consuma foarte mult si trebuiesc schimbate. Noi nu ne permitem sa luam altele", a spus Adrian Nicu Oprisanu, managerul Spitalului.

In aceste conditii, in care costurile trebuie sa fie mai mici cu cel putin 15 procente iar utilajele trebuie schimbate, unde mai este profitul pentru noul patron? Cine se apuca de cumparat utilaje noi si de facut investitii atat de mari daca nu se merita? Dar cine stie care sunt dedesubturile afacerii? De fapt, s-a demonstrat ca, in Romania, cele mai prospere afaceri se fac pe banii statului! E simplu si fara riscuri!

"Eu cred, totusi, ca sunt oameni tentati sa investeasca in astfel de servicii. Daca are minte de afacerist, oricine poate sa rentabilizeze aceste servicii", spune Oprisanu.

Si asta e greu de crezut intrucat, dupa cum spune tot managerul spitalului, cel care va prelua, spre exemplu, bucataria spitalului, va prelua si spatiul si personalul (caruia nu are dreptul sa-i schimbe leafa) si utilajele, pe care le schimba daca vrea sa fie rentabil. Si totusi in jurul borcanului cu miere foiesc deja taunii.

Orisanu vinde. Cine cumpara?

Surse din interiorul spitalului sustin ca privatizarea este, totusi, rentabila. Nu pentru unitatea sanitara si nici pentru pacient, ci doar pentru cei care vor reusi sa puna mana pe serviciile respective.

"Se va lucra in aceleasi spatii, cu aceeasi tehnica si aceiasi angajati. numai ca noi vom plati mai mult", apeciaza Ion Manole, directorul Administrativ al Spitalului Judetean Vaslui.

Si aici apare intrebarea: cum se va plati mai mult daca firma castigatoare trebuie sa aiba un pret cu cel putin 15% mai mic decat cheltuielile spitalului? Raspunde Daniela Clatinici, liderul filialei vasluiene a organizatiei Sanias: "Ei pot mari costurile pe ultimile sase luni cat vor. Altfel, ce nebun ar cumpara un asemenea serviciu, cu atat mai mult cu cat trei ani nu ai voie sa modifici valoarea contractului? Daca nu o modifici, cum poti sa dai salarii si sa faci investitii si servicii".

Nimic mai adevarat: nimeni nu verifica daca kilogramul de cartofi costa zece lei sau 20 de lei, deci costul poate fi dus la limita superioara.

O parte dintre angajatii spitalului stiu deja si cateva nume ale celor care au de gand sa cumpere serviciile cu pricina. Dupa cum se arata intr-un mail primit pe adresa redactiei, in afacerea privatizarii spitalului ar fi implicati tocmai Oprisanu si Manole, care vor sa-i vanda lui Catalin Botezatu, patronul Teoclinik si al lantului de farmacii Teofarm, cel care a deschis nu de mult si un laborator de analize dotat cu tomograf care presteaza servicii din greu pentru spital, cu costurile decontate de Casa de Asigurari de Sanatate Vaslui.

"Doresc a va semnala un caz deosebit de grav care se intampla la Spitalul din Vaslui, in speranta ca, tragand un semnal de alarma in paginile dumneavoastra veti reusi sa opriti golaniile. Stimabila conducere a spitalului intentioneaza sa externalizeze o parte dintre servicii. La prima vedere nimic anormal. Ba chiar ne gandim ca ar putea creste confortul bolnavilor. Numai ca Oprisanu, Manole & co au niste planuri diabolice… Ei vor sa dea spalatoria, bucataria si, culmea (!!!) laboratorul de analize medicale patronilor de la Teoclinic. Practic, vor sa vanda spitalul acestor parveniti. Iata cateva intrebari care se impun aici: Ce nevoie mai are un spital de manager, in conditiile in care el vinde toate serviciile unor patroni? Ce se intampla daca patronul, ipotetic, intra intr-o criza financiara si nu mai poate desfasura activitatea? Ce se intampla cu analizele bolnavilor, cu hrana acestora? La prima vedere, Oprisanu sau oricare din conducere va vor spune ca fac totul legal. Ca nu vor externaliza fara acordul Sanitasului sau al medicilor.. In cazul acesta ca cautau patronii Botezatu in fiecare zi prin spital, pe la laborator, pe la bucatarie? Este normal sa te gandesti mai intai la hrana pacientilor si nu la medicamente (a nu se intelege ca nu este bine ca si hrana sa fie de calitate), dar un bolnav vine la spital pentru a fi tratat corespunzator, pentru a avea parte de medicamente (sa nu le mai cumpere cu sacosa), aparatura medicala corespunzatoare. Adica vrem mancare la casolete, dar spitalul nu are un tomograf sau mai stiu eu ce aparat atat de necesar bolnavilor", se arata in mailul primit la redactie.

Fals sau adevarat?

Intrebat despre acest lucru, Adrian Nicu Oprisanu sustine ca el nu are niciun interes personal in vinderea celor trei servicii si ca o face spre binele unitatii. Referitor la cel acuzat direct ca s-ar plimba toata ziua prin spital de cand se vorbeste despre externalizare, managerul spitalului spune ca nu stie nimic.

"Eu nu stiu sa fi fost domnul Botezatu prin spital, eu am fost plecat la cursuri de perfectionare la Bucuresti. Poate o fi fost, dar eu nu cred acest lucru", a spus Oprisanu.

Catalin Botezatu merge pe aceeasi placa cu managerul spitalului. Mai mult, el spune ca habar nu a avut ca se va externaliza laboratorul, despre care angajatii spitalului spun ca ar fi principala lui tinta.

"Stiam de bucatarie, iar eu nu prestez asemenea servicii. Nu am fost prin spital cand se facea studiul de fezabilitate la laborator. Habar nu am avut pana acum ca se va externaliza si laboratorul", spune Botezatu.

Numai ca se da singur de gol mai tarziu, marturisindu-ne ca s-a interesat deja cum stau lucrurile in celelalte judete din acest punct de vedere. Mai mult, el face o acuzatie prin care lasa sa se inteleaga ca stie foarte bine conditiile in care se lucreaza la laboratorul Spitalului Judetean: "Cred ca m-ar interesa. Din cate m-am documentat, spitalele mai mari decat al nostru au externalizat aceste laboratoare in ideea de a fi cat mai competitive. Presupun ca asta ar trebui facut si la noi. Mai ales ca personalul care lucreaza acolo pleaca cu sacosa de reactivi acasa. Majoritatea angajatilor de acolo au laboratoare particulare", sustine Botezatu.

Daniela Clatinici sustine ca a auzit vehiculandu-se toate aceste nume, la care se adauga si cel al lui Dacian Dumitriu, seful Serviciului public comunitar pentru evidenta persoanei Vaslui si al doctoritei Mimi Bazdara (angajata a Spitalului Judetean Vaslui).

"Am auzit vorbindu-se despre aceste nume. Nu stiu daca s-a facut vreun troc intre cei care vor sa cumpere si conducerea spitalului, insa e clar ca vorbeste toata lumea despre asta, iar externalizarea serviciilor este legata de numele acelea", a spus Daniela Clatinici.

Sindicatul se opune

Din fericire, privatizarea celor trei servicii nu se poate face fara acordul sindicatelor. Daniela Clatinici, liderul Sanitas Vaslui, da asigurari ca, atata vreme cat va avea un cuvant de spus, privatizarea nu se va produce.

"Ei incearca sa imbrace externalizarea in haine frumoase, sperand sa nu se mai vada astfel ca vindem jumatate din spital. Laboratorul este unul dintre cele mai profitabile sectoare. De ce trebuie sa-l vindem? Pentru ca spitalul, ca unitate, nu este interesat sa vrea profit? Nu este logic ca din aceeasi suma unitatea poate face rentabilizarea din interior? Dar daca o echipa de cinci directori sustine ca externalizarea este buna, am putea sa ajungem sa dam aceste servicii. Se va ajunge, astfel, la «capusarea» sistemului sanitar si vom plati pe mancare cat platim acum pe medicamente. Veti vedea!", mai spune Daniela Clatinici.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii