Au cazut primele recorduri atletice ale anului

marți, 30 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Au cazut primele recorduri atletice ale anului

Primul concurs national de atletism al anului 2001 a fost gazduit de sala din cadrul Complexului National "Lia Manoliu" din Bucuresti. Singurele recorduri nationale au fost inregistrate la triplusalt. La masculin, Ionut Punga, a realizat 17,05 m, campionul mondial de juniori, Marian Oprea clasindu-se pe locul II, cu 16,62 m. Intrecerea feminina de triplusalt a fost cistigata de Cristina Nicolau, care a sarit 14,31 m, rezultat care ii da dreptul sa spere la un loc pe podium la Campionatele Mondiale de atletism in sala din martie, de la Lisabona. Ionut Punga si in proba de 60 m, unde s-a clasat pe locul intii, cu timpul 6,74 secunde. Lungimea a revenit lui Bogdan Tarus (7,88 m), la 26 cm de eternul sau rival, medaliat la Campionatele Europene de anul trecut, din Belgia, a confirmat asteptarile si a sarit 7,88 m, urcind pe prima treapta a podiumului. Pe locul al doilea s-a situat "rivalul" sau dintotdeauna, Bogdan Tudor, cu 7,62 m. La aruncarea greutatii, Gheorghe Guset, aproape complet refacut dupa accidentarile de anul trecut, a reusit 20,05 m, rezultat care i-a adus primul loc.
Alergatorii de cursa lunga sint ocupati, in perioada hibernala cu crosuri. La Tourcoing (Franta), veterana Elena Fidatov s-a situat a cincea, pe distanta de 5,5 km, invingatoare fiind campioana mondiala la semimaraton, Paula Radcliffe (Anglia). Cursa masculina a revenit francezului de origine marocana Driss El-Himer.
Revenind la concursurile clasice indoor, ajungem in Germania, la Karsluhe, acolo unde celebra saritoare in lungime Heike Drechsler si-a cistigat proba cu un rezultat de 6,69 m. Nu a fost cea mai buna performanta a concursului, dar pentru dubla campioana olimpica, inseamna un inceput de drum, ea avind de acum, un nou antrenor. Este vorba de tehnicianul de origine romana Dan Vladescu, care a pregatit-o si pe fosta recordmana a Romaniei si Germaniei la inaltime, Alina Astafei. Adevarata performera a concursului a fost saritoarea cu prajina Svetlana Feofanova (Rusia), care a stabilit un nou record european, 4, 58 m, cu doi centimetri mai mult decit vechiul record apartinind germanei Nicole Humbert. A impresionat in mod deosebit semifondistul rus Iuri Borzakovski (1:44,15 s). In cursa feminina de 800 m, cistigata de germana Heike Meissner, in 2:00, 75, Simona Ionescu s-a clasat a patra, cu 2:03, 06, in trimp ce Maria Cioncan a abandonat in cursa de 1500 m, cistigata de Irina Mikitenko (Germania) in 4:07,45. Eva Miklos s-a clasat a saptea la lungime (6,15 m) si nu s-a calificat in finala probei de 60 m garduri.
Concursul "Iarna Rusa" de la Moscova a fost marcat de reusita Olgai Kotliarova, care a acoperit 400 m, in 50,42 s, ea fiind capabila, potrivit antrenorului Rif Tababilov, de rezultate sub 50 de secunde. (Nic. G)

Comentarii