Calculatorul marturiseste

joi, 10 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Calculatorul marturiseste

Desi fiecare dintre echipele grupei noastre mai au de sustinut cite trei meciuri si, vorba microbistului de fotbal, multe se mai pot intimpla, consideram ca aceasta grupa este una dintre cele mai putin incilcite si se pot face, inca de pe acum, previziuni destul de corecte, in ceea ce priveste lupta pentru calificare. Pentru aceasta trebuie sa simplificam putin calculele, si anume sa consideram ca Azerbaidjanul si Liechtensteinul nu mai pot incurca pe nimeni si ca Portugalia nu se va impiedica de "ciotul" maghiar in ultimul ei meci din grupa, de pe 10 octombrie. Microbistii romani isi pun, deci, mai multe intrebari, cele mai importante fiind "extremele". Deci:
1. Poate Romania obtine calificarea directa, cistigind grupa? In mod hotarit, da si cu o cota apreciabila de sanse, cam 60 %. Pentru aceasta Romania trebuie sa obtina cel putin un egal in Slovacia si, neaparat, sa invinga Portugalia la Bucuresti. O victorie la Bratislava si o remiza cu lusitanii nu ne ajunge. Cu toate ca, din aceasta perspectiva, meciul cu slovacii pare mai putin important, el trebuie cistigat, in perspectiva obtinerii a cit mai multe puncte, pentru cazul cind Romania intra in "morisca locurilor II".
2. Poate Romania pierde locul II in grupa ? Desi parea o utopie, acest lucru a devenit posibil datorita victoriei Slovaciei la Györ, dar intr-o proportie destul de mica, cam 5%. Pentru aceasta, slovacii ar trebui sa ne invinga iar noi sa pierdem si meciul cu Portugalia. Orice punct romanesc din cele doua meciuri elimina Slovacia din calculele barajului.
3. In ce masura Romania poate cistiga calificarea fara baraj, de pe locul II?. E cea mai grea intrebare, fiindca intra in calcule si celelalte grupe. Pentru o estimare cit de cit exhaustiva, ar trebui sa "ghicim" primele patru clasate din fiecare grupa si o groaza de rezultate ale unor meciuri nedisputate insa. Experienta acestui gen de calificari ne poate da unele indicii. Va reamintim ca, dintre cele noua echipe clasate pe locul II, una se califica direct, iar celelalte opt vor sustine, doua cite doua, meciuri de baraj, cu mansa unica, pe teren neutru. Departajarea celor noua echipe se face considerind rezultatele cu echipele clasate pe locurile 1, 3 si 4, rezultind un punctaj "selectiv". Credem ca echipele din grupele in care cistigatoarea se profileaza net (a Italiei, Norvegiei, Spaniei si Cehiei, eventual, a Suediei, in care Anglia sau Polonia ar putea intra in calcule) nu au nici o sansa de a evita barajul. De asemenea, acelasi lucru se poate spune si despre grupele in care lupta in trei pentru primele pozitii este echilibrata – grupele IV (Franta, Ucraina, Rusia) si VIII (Croatia, Irlanda si Iugoslavia). Ramin deci cu mari sanse grupa noastra si cea de-a treia, cu Germania si Turcia. In acest sens, echipa Romaniei are pina acum opt puncte "speciale", iar la final ne putem astepta sa avem intre 9 si 13. (Cu doar cele opt, pierdem locul II, iar cu mai mult de 13, cistigam grupa). In grupa a III-a, Germania si Turcia pot merge cap la cap, pina la meciul direct, care va avea loc pe terenul nemtilor. E de urmarit, deci, traseul otomanilor, care pot obtine punctaje "speciale" comparabile cu cel al echipei noastre. In acest sens, orice "bucurie" facuta turcilor de Irlanda de Nord sau chiar fratii moldoveni este binevenita! Sa mai precizam ca, in cazul in care turcii fac un egal pe teren german si cistiga grupa, situatia este clara, punctajul special al echipei lui Bierhoff fiind inaccesibil pentru oricine.
4. Ce sanse ar avea Romania in cazul unui baraj? Aici, chiar nu se poate raspunde. Putem intilni Slovenia sau Lituania, dar si Anglia sau Franta. Asa ca, ne oprim aici si, analizind toate aceste raspunsuri, opinam ca Romania are cam 75 – 80 % sanse de calificare la Euro 2000. Speram, fara prea multe emotii! (Nic. G)

Comentarii