Cu gindul la sirbi

marți, 10 februarie 2009, 21:29
4 MIN
 Cu gindul la sirbi

Echipa Romaniei ia startul in aceasta seara, pe anul 2009, intr-o partida amicala contra Croatiei, care se va disputa pe stadionul Steaua, de la ora 20:45. Selectionerul Victor Piturca a ales Croatia ca partener de pregatire intrucit echipa antrenata de Slaven Bilic si Aljosa Asanovic are un stil de joc asemanator cu cel al Serbiei, primul adversar al tricolorilor pe acest an, in preliminariile CM 2010. Ca palmares in ultimii ani, Croatia este superioara Serbiei, ea fiind prezenta atit la Cupa Mondiala din 2006 cit si la EURO 2008. Si daca in Germania a fost eliminata  din grupe de catre Australia, in urma unui arbitraj de poveste, la turneul final european din Austria – Elvetia a patruns in sferturi, unde a pierdut la lovituri de departajare in fata Turciei. Intilnirile romano-croate au fost, de-a lungul istoriei, doar trei. Prima data, in 1942, atunci cind statul croat a avut un statut de pseudo-independenta sub ocupatia nazista, la Bucuresti, cele doua echipe au incheiat la egalitate, 2-2. La Cupa Mondiala din 1998, medaliata cu bronz a competitiei din Franta a oprit drumul tricolorilor lui Anghel Iordanescu in optimi, cistigind pe "Parc Lescure" din Bordeaux cu 1-0, printr-un penalty discutabil transformat de Suker. Ultima confruntare a fost reprezentata de un meci amical disputat in noiembrie 2002 la Timisoara, in cel de-al doilea mandat al lui Iordanescu, croatii cistigind cu 1-0, printr-un gol marcat de Tomislav Maric. Din lotul de atunci al Croatiei fac parte si acum portarul Pletikosa, Darijo Srna si Ivica Olic, iar dintre tricolori mai rezista Radoi, Contra, Ovidiu Petre si Rat.

 

Fara Mutu, fara Chivu

Victor Piturca, aflat la al 60-lea meci ca selectioner al nationalei si-ar dori, desigur, spargerea acestei traditii, insa el s-a trezit ca va trebui sa abordeze acest meci fara cei doi jucatori emblematici ai echipei, Cristian Chivu si Adrian Mutu. Primul a revenit, duminica, in echipa Interului, jucind citeva minute pe finalul meciului cu Lecce (3-0), iar al doilea a fost integralist in partida Fiorentinei cu Lazio (1-0), dar acuza o accidentare la coapsa. Multa lume sustine, insa, ca cei doi au fost sfatuiti de cluburile din Italia la care evolueaza sa evite intilnirea de astazi si, in plus, Chivu trece prin momente deosebite in aceste zile, sotia sa, Adelina, urmind a da nastere unei fetite. Cert este ca cei doi vor lipsi de pe stadionul din Ghencea. Piturca va avea, totusi, ocazia, sa sudeze in centrul apararii cuplul Tamas – Radoi (stiut fiind ca Goian nu are drept de joc pentru partida cu Serbia) si sa-si verifice intuitia proprie, prin care craioveanul Florin Costea l-ar putea suplini pe "briliant" la mijlocul terenului.

In privinta Croatiei, selectionerul Slaven Bilic nu va putea beneficia de serviciile fundasului Kalinic, in timp ce aparatorul de pe banda dreapta, Corluka, este incert. Se asteapta revenirea, macar in repriza a doua, a golgeterului de origine braziliana Eduardo (Arsenal), accidentat urit anul trecut intr-un meci cu Birmingham. De asemenea, noul capitan desemnat al nationalei, veteranul Robert Kovac (35 de ani), ar putea incepe meciul din postura de rezerva.

Meciul cu Croatia, care va fi transmis in direct pe Antena 1, este cel de-al 595-lea din istoria nationalei Romaniei, care vizeaza a 267-a victorie. Si prima impotriva fotbalistilor in carouri.

 

Formatiile probabile

Romania: Lobont – Contra, Tamas, Radoi, Rat – Codrea, Ov. Petre – Fl. Petre, Cocis, Costea – Marica.

Croatia: Pletikosa – Pranjic, Simunic, Krizanac, Corluka – Vukojevic, Srna, Rakitic, Modric – Olic, Petric.

Arbitri: Cristian Balaj – Cristian Nica, Aurel Onita.

 

Nu-i de gluma cu sirbii

In afara de meciul Romania – Croatia, in aceste zile au loc foarte multe meciuri amicale intertari, cu reprezentative din toate continentele. Aseara, adversara tricolorilor din grupa a VII-a a preliminariilor CM 2010 a invins, in deplasare, cu 2-0 reprezentativa Ciprului, prin golurile marcate de Milan Jovanovic (’25) si Lazovic (’42). Astazi, un alt meci amical atrage atentia, cel dintre Austria si Suedia, care poate fi urmarit, inregistrat, pe Sport.ro, de la ora 22:30, Austria fiind si ea in aceeasi grupa cu Romania. Favorita grupei, Franta intilneste pe teren propriu Argentina, iar Lituania joaca tot acasa cu Andorra. Dintre meciurile amicale programate astazi, spicuim: Tunisia – Olanda, Israel – Ungaria, Polonia – Tara Galilor, Turcia – Coasta de Fildes, Maroc – Cehia, Grecia – Danemarca, Germania – Norvegia (21:15, Sport 1), Elvetia – Bulgaria, Belgia – Slovenia, Portugalia – Finlanda si Spania – Anglia (Sportklub, 21:45). Tot astazi, sint programate si doua meciuri in grupele europene ale preliminariilor CM 2010: San Marino – Irlanda de Nord (grupa a III-a) si Irlanda – Georgia (grupa a VIII-a).

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii