Dansul de adio, fara romani

miercuri, 08 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Dansul de adio, fara romani

Peste doua zile se incheie preliminariile Euro 2004. Simbata noaptea vom cunoaste situatia exacta in cele zece grupe, vom sti care sint cele sase echipe care vor merge direct la Euro 2004, alaturi de Portugalia (tara organizatoare), Franta, Cehia, Suedia si Bulgaria (calificate virtual cu o runda in urma). Vom sti, de asemenea care sint cele opt echipe care vor sustine barajele de calificare, doua fiind deja cunoscute: Slovenia si Olanda. In grupa a doua, cea care ne-a mincat ficatii timp de un an si jumatate, decizia se va da tot simbata, in meciul dintre Bosnia – Hertegovina si Danemarca, meci care se va disputa la Sarajevo. Reamintim ca pentru echipa Romaniei exista un fir de speranta microscopic, in cazul in care Luxemburg, echipa care n-a marcat nici un gol in sapte meciuri, primind in schimb 20, va reusi sa tina in sah Norvegia, obtinind cel putin un punct printre fiorduri. Si ca si cum necazurile si ghinioanele natiei noastre fotbalistice n-ar fi deajuns, in cazul in care s-ar intimpla o asemenea minune divina, noi, romanii, trebuie sa tinem in disperare cu blestemata de Danemarca, pentru ca nu cumva sa piarda in Bosnia – Hertegovina. In cazul in care danezii obtin cel putin un punct, iar minunea din Nord nu se produc, norvegienii prind barajul, ceea ce inseamna ca vor fi suficient de motivati pentru a nu se prezenta beti pe terenul meciului cu Luxemburg.
Norvegia in piuneze
Daca Dumnezeu ar fi dat ca Norvegia sa aiba un adversar mai cit de cit, am fi avut sperante serioase, pentru ca antrenorul Niels Johan Semb are probleme serioase de lot. Dupa scandalul cu John Carew, autoexclus din lot, alti doi titulari vor fi absenti in partida de miercuri: virful lui Manchester United Ole-Gunnar Solskj?r (accidentat) si fundasul de la Ajax, Andr? Bergd?lmo (suspendat). Ca si cum asta n-ar fi de ajuns, pe linga cei doi, au mai aparut trei vesti proaste pentru Semb, toate din Insula Britanica. Fundasul Ronny Johnsen (Aston Villa) a suferit o entorsa, atacantul Steffen Iversen (Wolverhampton) s-a procopsit cu o intindere si exista serioase dubii in privinta capitanului Henning Berg, care nu s-a accidentat dar doreste sa fie alaturi de sotie, care simbata urmeaza sa-i dea un mostenitor.
Nu intimplator, Semb l-a chemat sub arme pe veteranul Harald Martin Brattb?kk, vedeta Roseborgului de acum un deceniu, precum si pe un alt „reactivat”, Sigurd Rushfeldt, de la Austria Viena. Cu toate acestea, sint extrem de putine sanse ca norvegienii – chiar si in piuneze – sa fie in stare sa joace atit de prost doar pentru a face niste bieti romani fericiti.
Bosnia si crucea sfarimata
Echipa pregatita de Blaz Siskovic n-are alta solutie decit victoria in meciul cu Danemarca, echipa care are asigurat barajul in caz de infringere. Totusi, avind in vedere ce echipe se presupun a fi prezente la baraje, danezii nu se culca pe urechea acestei variante. Bosniacii au suferit doua sicane din partea UEFA: mai intii, interdictia de a se juca meciul la Zenica (acolo unde au invins Norvegia) si apoi, delegarea arbitrilor in cruce cu partida Turcia – Anglia. Se stie ca un arbitru englez va conduce meciul de la Sarajevo, iar faimosul Kim Milton Nielsen a fost delegat la duelul teribil de pe malul Bosforului. Ulterior, crucea europeana a cazut prin accidentarea cavalerului danez, dar bosniacii, precum romanii, sint sensibili la conspiratiile europene, chiar daca la Istanbul nu va mai fi nici un print in negru din Danemarca, ci arbitrul nr. 1 al lumii, italianul Pierluigi Collina. In lotul lui Sliskovic a revenit Elvir Baljic, de la Galatasaray, jucator ce a lipsit in partidele cu Norvegia si Luxemburg. „Am avut un pic de noroc, dar acum sintem gata sa batem Danemarca”, a spus fostul international iugoslav care conduce destinele echipei Bosniei. In sprijinul sperantelor lui Sliskovic vine si forma deosebita care au aratat-o, in week-end, internationalii din Bundesliga, Barbarez (2), Salihamidzic si Bajramovic, numarindu-se printre marcatorii ultimei etapei.
Danemarca si berea Carlsberg
In ceea ce priveste tara nefericitului Hamlet, din lotul danez vor lipsi, la Sarajevo, capitanul Ren? Henriksen si atacantul Ebbe Sand, nerefacuti dupa accidentari, precum si mai vechiul indisponibil, Kasper B?gelund. Antrenorul Morten Olsen a luat legatura cu clubul Schalke 04, ai carei reprezentanti l-au informat ca Sand nu va putea juca in meciul de la Sarajevo, Olsen purtind o discutie in acest sens chiar cu jucatorul. „Noi avem un principiu: nu ne putem baza pe jucatori care nu sint in plenitudinea fortelor fizice si exact acesta este cazul lui Ebbe”, a spus Olsen, care nu a anuntat nici pina acum cu cine il va inlocui pe virful din Gelsenkirchen. In rest, danezii sint foarte optimisti si siguri ca vor sarbatori simbata, calificarea directa la Euro 2004. Cu bere „Carlsberg”, sponsorul oficial al competitiei.
Speranta moare ultima
Asa este. Sperantele nu trebuie sa ne paraseasca, dar, in cazul de fata, este o moarte anuntata. Speranta Romaniei de a accede la Euro 2004 va muri, simbata seara, dupa meciurile de la Oslo si Sarajevo. Nici n-ar fi corect ca Dumnezeu sa tina cu noi, dupa ce am pierdut acasa, ca prostii, in fata Danemarcei si Norvegiei.
N-ar fi corect pentru ca alde Mircea Sandu si ciracii sai, alde Mitica Dragomir si laudatorii raspinditi in toate colturile tarii (pina si in grupul „Divertis”) ar gasi alte motive si teme de automultumire. Asa ca s-o lasam sa moara in liniste! (GIN)

Comentarii