Doua meciuri intr-o zi

joi, 25 mai 2006, 21:05
3 MIN
 Doua meciuri intr-o zi

Titlul de mai sus pare a fi o aberatie, pentru ca FIFA nu permite sa se joace doua meciuri in aceeasi zi. Totusi, adevarul este doar pe jumatate, intrucit, la ora meridianului Chicago, Romania joaca in zile diferite, diferenta orara intre cele doua meciuri fiind de 18 ore si jumatate, care, in SUA, include si o noapte. Dupa ce au pierdut cu Uruguay, tricolorii vor intilni, pe „Soldier Field” din Chicago, succesiv, Irlanda de Nord si Columbia. Doi adversari care, pe coordonatele amintirilor, ne produc fiori: unul de groaza si unul de placere. Fiorul de groaza ne rememoreaza mohorita zi de 16 octombrie 1985, cind echipa Romaniei, pregatita de Mircea Lucescu, a fost invinsa de „verzii” lui Billy Bingham cu 0-1 chiar la Bucuresti, ratind o calificare la „Mundialul” mexican de anul urmator gata obtinuta. Intr-o formatie lipsita de Stefanescu si Camataru, cu Hagi virf impins, tricolorii au asaltat tot timpul poarta lui Pat Jennings, dar n-a vrut sa intre! A intrat o singura data, in cea a lui Silviu Lung, din sutul lui Jimmy Quinn si… atit. Pentru a se califica, tricolorii depindeau de victoria Angliei in fata Irlandei de Nord, pe „Wembley”, dar englezii, foarte suparaciosi cind ii denumesti „britanici”, au dovedit o asteptata solidaritate britanica, poate cu exceptia lui Rod Dixon, care era sa inscrie in ultimul minut, dar a nimerit bara. De altfel, toate cele trei intilniri romano-nord-irlandeze s-au incheiat cu infringeri: 2-3 in 1984 la Belfast (in cadrul acelorasi preliminarii, cu primul gol marcat de Hagi sub tricoul nationalei) si 0-2, tot la Belfast, dupa 10 ani, Hagi fiind eliminat pentru ca a scuipat un adversar. Echipa nord-irlandeza, care a fost prezenta la Mondialele din 1982 si 1986, este departe de valoarea de acum doua decenii si, desi „verzii” se lauda ca vor zdrobi Romania, opinam ca tricolorii pot sparge traditia, mai ales daca Piturca va sti sa foloseasca cel mai bun lot.
Columbia, in schimb, ne aduce amintiri placute: la Cupa Mondiala din 1984, favorita marelui Pelé la titlul mondial din SUA, a fost literalmente zdrobita de generatia de aur a lui Iordanescu, cu 1-3, dupa ce a chinuit apararea romaneasca timp de 30 de minute. Cine nu tine minte magnificul gol de la 40 m al lui Gica Hagi, care, impreuna cu cele doua ale lui Raducioiu, au consfintit debutul senzational al cele mai bune echipe tricolore, din toate timpurile?
Peste patru ani, pe „Stade Gérland” din Lyon, in cadrul urmatoarei editii a Cupei Mondiale (tot primul meci!), Romania invingea din nou Columbia, cu 1-0, printr-o „scarita” de mare efect a lui Adrian Ilie. Acestea sint singurele intilniri romano-columbiene din istorie, un meci disputat in 1980, la Bogotá si incheiat fara gol, nefiind inclus in palmaresul echipei nationale. Sa speram, deci, ca de data aceasta traditia va fi mentinuta!
Ambele partide vor putea fi urmarite in direct pe canalele Televiziunii Romane: Romania – Irlanda de Nord (4,00, TVR 1) si Romania – Columbia (22,30, pe TVR 2). Pentru cei care nu vor sa-si strice somnul de simbata dimineata, meciul cu „verzii” va fi transmis in reluare, de la ora 12,10.

Comentarii