Final de Europene

luni, 02 noiembrie 2009, 23:05
3 MIN
 Final de Europene

Desfasurate la Novi Sad (Serbia), Campionatele Europene de sah pe echipe au adus rezultate normale pentru ambele nationale ale Romaniei, care s-au pozitionat pina la urma in zona locurilor cu care au fost creditate la start, conform coeficientilor Elo. Daca dupa runda a sasea nationala feminina (favorita nr. 13 la debut) ocupa un surprinzator loc patru, lucrurile s-au reglat ulterior si finalul a gasit Romania pe locul 11 cu noua puncte acumulate (patru victorii, doua meciuri egale si trei infringeri). Ultimele doua runde au adus un succes important, scor 2.5-1.5, cu Olanda (trei remize pentru Elena Cosma, Carmen Vociu si ieseanca Alina Motoc plus o infringere Mihaela Sandu), apoi o infringere asteptata dar foarte strinsa cu cea care avea sa cistige medaliile de argint, Georgia, scor 1.5-2.5. Excelent au jucat Corina Peptan (remiza) si Carmen Voicu (victorie), in vreme ce Cosma si Motoc au pierdut previzibil in fata unor adversare mult mai puternice, aceasta infringere fiind singura pentru sahista de la Cotnari-Politehnica, care a fost maratonista lotului cu noua partide disputate. Cosma a facut 2 puncte din 7 posibile, Peptan si Voicu au strins cite 4 puncte din 7, Sandu a prins 3 puncte din 6 in vreme ce Motoc a incheiat cu 6 puncte din 9, pentru o evolutie in general buna a romancelor si un plus pentru Voicu si Motoc. Rusia a cistigat competitia dupa ce a pierdut un singur meci cu ocupanta locului secund (Georgia) in vreme ce Ucraina a luat medaliile de bronz.

In competitia masculina Romania si-a respectat cu strictete locul de start si a terminat pe pozitia a 14-a cu aceeasi linie de clasament: patru victorii, doua meciuri egale si trei infringeri. Dupa ce in penultima runda romanii au invins Austria (favorita nr. 21) cu 2.5-1.5, ultima etapa a adus o infringere in fata favoritei nr. 7, Germania, scor 1.5-2.5. Cu cite cinci puncte din opt posibile, Dieter Nisipeanu si Constantin Lupulescu au fost cei mai inspirati sahisti romani in Serbia. Podiumul turneului a gasit la virf nationala din Azerbaijan, urmata de Rusia si Ucraina.

Paulet, in sus si-n jos

Campionatele Mondiale de tineret care se desfasoara in Argentina se apropie de sfirsit, astazi fiind programata a treisprezecea runda, ultima a competitiei. Daca dupa sapte runde Iosefina Paulet ocupa locul sapte si se pozitiona la jumatate de punct in urma liderului indian S. Soumya, ieseanca de la Cotnari-Politehnica si-a pastrat invincibilitatea si, mai mult, a obtinut doua victorii consecutive care i-au adus pozitia secunda la egalitate cu liderul dupa noua runde. Nu la fel de inspirata s-a dovedit iesenca in weekend, dupa ce a pierdut doua etape consecutiv care au trimis-o pina pe locul opt, la 1.5 puncte de liderul Soumya si la un punct de podium. Cu sapte puncte acumulate in unsprezece runde ieseanca favorita nr. 4 la start era creditata cu prima sansa aseara in partida din penultima runda cu o rusoaica favorita nr. 12.

In competitia similara masculina Ioan Cristian Chirila a acumulat 6.5 puncte dupa unsprezece runde si ocupa pozitia a 22-a, la 2.5 puncte de lider si la 1.5 puncte de podium. Favorit nr. 21 la start fostul campion mondial de juniori pare in revenire de forma si aseara a intilnit un un adversar mai facil din Azerbaijan.

 

Doua medalii la juniori

Organizate la Olanesti in week-end, Campionatele Nationale pe echipe mixte de juniori au adus alte doua medalii in contul iesenilor de la Cotnari-Politehnica, care au ajuns astfel la cota 65 in acest an. La categoria de virsta 10 ani iesenii au luat medalie de bronz avind o echipa cu trei sahisti de la Cotnari-Politehnica (Andrei Tiron – care a scos maxim de victorii, Emanuel Olinici si Clarisa Bejan) dar si una de la clubul Micul Sahist (Ariadna Munteanu). Si mai bine a fost la categoria de virsta 14 ani unde Cotnari-Politehnica a fost prim-favorita la start si si-a respectat blazonul obtinind medaliile de aur in componenta Stefan Marinescu, Matei Lupascu, Lucian Tiron, Ioana Gelip si Georgiana Morea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii