Hai la lupta cea mica!

marți, 09 septembrie 2008, 23:12
2 MIN
 Hai la lupta cea mica!

Gata cu distractia, cu susanelele de Baltica, cu promenadele prin Gradina Botanica, astazi incepe treaba serioasa. Tricolorii lui Victor Piturca se afla in fata unui examen "cui", intilnind pe marele stadion din Torshavn, puternica echipa a Insulelor Feroe, intr-un meci de importanta capitala pentru viitorul reprezentativei si al selectionerului. Dupa ce o serie de jucatori au facut figuratie (la propriu, nu la figurat!) in meciul de la Cluj cu lituanienii, Piturca  mizeaza la capatul lumii pe o formatie mult remaniata, situatia fiind oarecum fortata si de ultimele intrari pe lista accidentarilor: Marica, Daniel Niculae si Tamas. Astfel, vor intra ca titulari Nesu, Lazar, Aliuta si Costea, iar Bratu va fi "arma secreta" de final, menita sa perforeze navoadele feroezilor, in cazul nereusitelor titularilor.

Cine este adversarul Romaniei de astazi? Insulele Feroe, aflate in Nordul Atlanticului, intre Hebridele Scotiei si Islanda, reprezinta un teritoriu care tine in continuare, administrativ, de Danemarca, locuitorii  vorbind un idiom propriu, combinatie de daneza si islandeza. Fotbalistic, "Far Ør" (cum sint numite in original), au fost afiliate la FIFA imediat dupa 1990, si au debutat pe scena oficiala europeana, cu o victorie de senzatie cu 1-0 in fata Austriei, golul jucatorului Mørkøre avind o insemnatate istorica pentru populatia acestui arhipelag. Fotbalul lor este amator, iar echipele din Feroe nu trec decit rar de primele tururi preliminarii ale competitiilor europene. Ca un exemplu, in 1993 echipa letona RAF Jelgava a fost eliminata de HB Torshavn, dar numai pentru ca balticii n-au putut ateriza la timp in Feroe (aceasta a fost mereu o problema!) si HB a cistigat la masa verde, inainte de a fi zdrobiti de Craiova cu scorurile de 4-0, 3-0. Cu nationala Romaniei, feroezii s-au intilnit de doua ori in preliminariile Cupei Mondiale de 2004, ambele partide fiind cistigate de tricolori cu 7-0 si 4-0. Insa, nationala feroeza, a carui stil ultradefensiv gen "autobaza" este bine cunoscut, a mai facut si altora zile fripte, chiar Italia si Franta cistigind greu pe unicul stadion omologat din arhipelag, cel din Torshavn numit "Torsvollur".

Se aude chiar ca, nordicii au probleme de selectie mai dihai decit Piturca, cei mai buni jucatori fiind accidentati, ceea ce nu trebuie sa ne bucure, fiindca autobaza va fi si mai bine intarita.

Se mai spune ca selectionerul Victor Piturca va fi demis daca Romania nu cistiga la Torshavn, reactia lui Mircea Sandu avind tonalitati ultimative. Credem ca Piturca nu are de ce sa se teama.

Meciul Feroe – Romania va incepe la ora 19,30 si va fi transmis in direct de TVR 1

Formatiile probabile

Feroe: Mikkelsen – J. Jacobsen, Danielsen, Davidsen, Bo – Thomassen, Borg, Olsen, Niclasen – Euasen, Samuelsen.

Romania: Lobont – Contra, Goian, Radoi, Nesu – Codrea, Lazar – Cocis, Costea, Aliuta – M. Niculae.

Arbitri: Mario Strahonja – Zeljko Grgec, Igor Krmar (Croatia)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii