Imparteala nimicului

miercuri, 09 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Imparteala nimicului

Intr-un recent sondaj de opinie, peste 80% din iesenii intervievati au spus ca doresc ca 1% din bugetul local sa fie alocat fotbalului si sportivilor de lot olimpic. Ca de obicei cind vine vorba de sport, executivul local si seful acestuia, primarul Simirad, au strimbat din nas la doleantele exprimate, considerind ca doua miliarde de lei (circa 0,25% din buget) este o suma arhisuficienta pentru acest domeniu.
Conform inconfundabilelor obiceiuri bahluviene, deja a inceput "lupta intre sectoare", cu diferite parti ale corpului, (in special coate), pentru o felie cit mai mare din mini-prajitura pusa la dospit de CL. Presedintii CS Politehnica si CSM, care primesc alocatii bugetare de la centru, au propus public in urma cu ceva vreme ca suma alocata de la buget sa fie impartita astfel: 0,6% la fotbal si cite 0,2% la cele doua cluburi. Marian Manea, omul de afaceri prahovean care intentioneaza sa redreseze FCM Poli, a lasat sa se inteleaga ca pune baza si pe un eventual sprijin financiar din partea Iasului. Lobby pentru diferite sporturi se face si la alte nivele inalte, asa ca va fi foarte palpitant rezultatul final al impartelii.
O povara imensa va cadea pe umerii primarului Simirad, despre care mai multi consilieri spun ca va hotari directiile spre care se vor duce banii alocati sportului. Si cum primarul a declarat mereu ca nu se pricepe la sport, este foarte interesant de vazut cum va remedia peste noapte acest defect.Un alt aspect demn de luat in seama in aceasta ecuatie este taxa pentru sport care exista atit la Consiliul Local, cit si la cel Judetean. Si aici criteriile de impartire a banilor sint destul de neclare, chiar subiective. Nici spatiile ce vor rezulta in urma desfiintarii SC Iasi XXI nu trebuiesc ocolite, existind sansa ca acestea sa aiba ca viitoare destinatie tot obtinerea de fonduri destinate sportului.
Realizarea unei transparente totale si stabilirea unor criterii obiective (performante, imagine, impact la public, alte surse de finantare, etc.) de impartire a banilor rezultati din sursele amintite sint conditii esentiale de asigurare a linistii in inneguratul sport local. Daca se va continua pe linia subiectivismului de pina acum, rezultatele vor fi aceleasi. Reamintim ca actualmente "SC Iasi XXI" si taxa locala de sport, gindite initial exclusiv pentru fotbal, au asigurat FCM Poli circa 200 de milioane de lei lunar din necesarul de 400 de milioane, restul banilor, circa alte 200 milioane de lei fiind virate in alte directii fara nici un criteriu clar. Rezultatul: Poli e in divizia C, iar despre sportivi ieseni recunoscuti in toata tara si peste hotare nu s-a auzit mare lucru. Daca mai amintim faptul ca singura echipa ieseana calificata in cupele europene, Penicilina, la volei feminin, nu a primit nici un leu din banii produsi la nivel local, cred ca tabloul haosului existent in sportul iesean este si mai clar, insuccesele in lant la acest capitol devenind cit se poate de explicabil. (Ovidiu MINEA)

Comentarii