In acest mileniu promovam !

sâmbătă, 17 ianuarie 1998, 00:00
4 MIN
 In acest mileniu promovam !

Conferinta de presa de ieri, de la sediul CF Politehnica, a fost poate cea mai dinamica dintre rarele astfel de intilniri derulate in ultimii ani. Dupa, de acum, clasica intirziere, tirul necrutator al intrebarilor a pus deseori in corzi pe membrii Consiliului de Administratie prezenti. Doar asa s-au smuls insa citeva explicatii care chinuiau de mult timp mintea iubitorului de fotbal din oras si s-a facut o oarecare lumina.
"In vara nu stiam prea multe despre fotbal"
Astfel, consilierul Adrian Girlea a afirmat ca "schema actuala nu este incarcata. In vara am afirmat acest lucru pentru a renunta la un vicepresedinte (n.r. – Paul Costas) care nu era compatibil cu echipa de conducere." Tot Adrian Girlea a recunoscut ca "am facut multe greseli. In vara nu stiam prea multe despre fotbal. De aceea s-a ajuns, printre altele, la inlaturarea domnului Stanescu, la neefectuarea unui cantonament inaintea acestui sezon. Chiar si in urma cu citeva zile, atunci cind s-a afirmat ca obiectivul este evitarea retrogradarii a fost o declaratie pripita." Continuind a-si recunoaste greselile, conducerea clubului a spus, printre altele, ca "presedintele Virgil Miron a fost amendat cu 1.150.000 de lei, bani retinuti din primele de joc, pentru neindeplinirea obiectivului de la sfirsitul turului".
"Tintele" de atins, stabilite de conducerea clubului antrenorului Silviu Stanescu sint: locul 4-7 pentru sezonul in curs; clasarea in primele patru echipe in campionatul viitor; promovarea in Divizia A in sezonul 1999-2000 si mentinerea in acest esalon in campionatul urmator. Tinind cont de "antecedente", s-a stabilit ca in cazul in care se renunta la serviciile lui Stanescu, desi acesta si-a atins obiectivele, tehnicianul sa primeasca o "despagubire". Obiectivele au fost apreciate ca "realiste" de antrenorul Politehnicii.
SC Iasi XXI poate renaste anul acesta
Trecind la partea financiara, eterna problema existenta in Copou, s-a afirmat ca, in anul recent incheiat, CF Politehnica a cheltuit 1,2 miliarde lei, 500 milioane fiind virate de la SC Iasi XXI, restul sumei fiind obtinuta din alte surse. In privinta bugetului pe acest an, la momentul actual, clubul conteaza sigur doar pe 731 milioane lei bani ce vor fi obtinuti in principal de la SC Iasi XXI, societatea ce va vira, dupa spusele managerului Romeo Olteanu, "cel putin 60 milioane de lei lunar. Se poate insa ajunge si la 80 milioane de lei pe luna daca se vor indexa si chiriile".
Aportul financiar al societatii mentionate a fost considerat de conducerea clubului iesean " multumitor, daca tinem cont de faptul ca de la datorii de peste 700 milioane lei s-a ajuns la obtinerea unui profit de 200 milioane lei".
Perspectivele societatii au fost apreciate de Romeo Olteanu ca fiind "destul de bune. Scapata de datorii, societatea a indexat salariile fotbalistilor care au acum lefuri intre 500.000 si 850.000 lei. Pentru a creste veniturile obtinute din comert, vom opri, pina in vara, cite 10 milioane de lei lunar".
"E timpul ca primarul si prefectul sa se implice"
Totusi, dificultatile financiare nu vor disparea nici in acest an, consilierul Adrian Girlea spunind: "Activitatea SC Iasi XXI a fost denigrata deoarece aceasta societate detine multe spatii si a intrat in vizorul mafiei locale. Ea singura nu poate rezolva problema fotbalului iesean. In acest an, deficitul bugetar este de 1,4 miliarde. Taxa pentru sport si cultura poate salva multe lucruri. Apoi, stadionul va fi preluat de C.J. si se va obtine mult mai mult decit pina acum. Totusi nu este suficient. E timpul ca si primarul si prefectul sa se implice la fotbal. Tot asa pot face si multi alti oameni care se lauda ca ajuta fotbalul, dar de fapt cer bani. Cel mai bun exemplu este consilierul Dan Carlan care revendica acum 800 milioane lei de la Poli".
Regulamentul de Ordine Interioara va fi respectat cu sfintenie
In ceea ce priveste disciplina la club, antrenorii si conducatorii au afirmat cu tarie ca, de acum inainte, nu se va mai face nici un compromis. Astfel, 25 % din primele de joc vor fi retinute si date la atingerea obiectivului. De asemenea, ratele din contractele de joc vor fi achitate in intregime in functie de cit si cum joaca fiecare fotbalist. Apoi, orice esec acasa sau infringere neasteptata in deplasare va aduce sanctiuni pecuniare.
In schimb, intirzierea acordarii primelor de joc cu mai mult de 10 zile va aduce dupa sine bonificarea acestei sume cu o dobinda variabila. Totodata, este posibil ca si nivelul primelor de joc sa fie ridicat.
Semne de intrebare in lot
In linii mari, lotul de 21 de jucatori va fi: Dohot, Campeanu, Ciobanu (portari); Abalasei, Gavrilescu, Paraschiv, Urdaru, Cantea, Ilie, Filip, Banta, Pricop (fundasi); Dragoi, Botan, Caunei, Onut (mijlocasi); Dobrea, Sava, Sandu, Bordeanu (atacanti).
Desi Poli l-a obtinut pe Bordeanu de la Ceahlaul atunci cind Baston a fost cedat sub Pietricica, iar Silviu Stanescu vede in jucatorul amintit o piesa de baza, iesenii nu pot sa se bazeze deocamdata pe serviciile acestuia deoarece Bordeanu isi satisface stagiul militar la Botosani, jucind la formatia locala Metalul. Totodata, pe fir se pare ca a intrat si CSM Resita. Ionescu ramine in vederile clubului, iar Tiron si-a exprimat dorinta de a pleca la Constructorul Chisinau. In ceea ce-l priveste pe Sava, jucator ce fusese exclus din lot la ultimul mandat a lui Silviu Stanescu la Iasi, la oara actuala, el "este un om pe care contez" dupa cum a afirmat antrenorul iesenilor. Referitor la litigiul financiar dintre Urdaru si CF Politehnica acesta va fi stins.
Imprumutat in sezonul trecut la CFR Pascani portarul Claudiu Moraru nu va apara nici in acest sezon in Copou deoarece presedintele V. Miron a spus ca jucatorul are o oferta din strainatate si "sintem dispusi sa negociem transferul sau".
Programul meciurilor amicale ale Politehnicii stabilit pina acum este: pe 24 februarie, la Vatra-Dornei cu Foresta II, pe 1 februarie la Suceava si pe 4 la Iasi cu Foresta I si pe 14 februarie la Bacau cu FCM. (Ovidiu MINEA)

Comentarii