Monica si Oana n-au trecut pirleazul

luni, 13 august 2001, 23:00
4 MIN
 Monica si Oana n-au trecut pirleazul

Festivitatea de premiere a medaliatelor probei feminine de 5000 m a Campionatelor Mondiale de atletism de la Edmonton a fost programata in deschiderea ultimei gale, dar asta n-a impiedicat corul de fluieraturi care a acompaniat prezentarea campioanei Olga Egorova. "Esti o trisoare", s-a auzit o voce din apropierea podiumului de premiere, pe care s-au aflat doua atlete, medaliata cu bronz Ayelech Worku, din Etiopia neparticipind, din motive necunoscute la premiere. A fost un moment penibil, de la care campioana mondiala n-a stiut cum sa-l evite. In fine, momentele penibile de la festivitatile de premiere nu s-au incheiat, echipa Romaniei, ocupanta locului III in "Cupa Mondiala" la maraton intirziind la ceremonie. Astfel, s-a intimplat ca romancele sa apara exact cind se prezenta echipa Rusiei, medaliata cu argint, Lidia Simon &Co urcind pe podium, fara a fi invitate, in momentul intonarii imnului japonez.
Referitor la intrecerile zilei finale a festivalului atletic de la Edmonton, ultimele noastre sperante la medalii au fost legate de evolutiile celor doua saritoare in inaltime, Monica Iagar-Dinescu si Oana Musunoiu-Pantelimon. Atletele noastre au avut un sezon, in general, modest, dar evolutiile bune din calificari ne aduceau oarecare sanse. Monica a renuntat la prima inaltime (1,85), Oana a trecut greu, din a treia incercare, dupa care, ambele au trecut din prima pirleazul de 1,90 m. Atit le-a fost, insa, saritoarelor noastre, astfel incit Monica Dinescu s-a clasat pe locul VII, datorita "expasului" de la 1,85, la egalitate cu unguroaica Dora Györffy, iar Pantelimon a iesit a noua. Lupta pentru titlul s-a dat intre sud-africana Hestrie Cloete si ucraineanca Inha Babakova. Ambele au reusit 2 metri, dar Hestrie a devenit campioana mondiala datorita unei sarituri in plus din fisa ucrainencei. Medalia de bronz a revenit, tot la numarul de incercari, suedezei Kajsa Bergqvist, in dauna reprezentantei Bulgariei, Venelina Veneva.
La aruncarea sulitei, primul care a iesit la rampa a fost campionul mondial Aki Parviainen (Finlanda), dupa o aruncare de 91,31. Finlandezul a ratat toate celelalte cinci incercari, in timp ce "regele" incontestabil al probei, cehul Jan Zelezny , si-a aratat valoarea, el cistigind titlul mondial cu cea de-a doua aruncare, de 92,80 m. Foarte aproape de linia de 90 m (cinci centimetri mai putin) a aruncat grecul Kostas Gatsioudis, detinatorul medaliei de bronz.
O cursa formidabila a fost cea feminina de 800 m, dusa in mare parte de veterana Letitia Vriesde (Surinam). Sud-americana a cedat foarte greu atacului austriecei Stephanie Graf, dar nici aceasta n-a rezistat unei linii drepte fantastice a puternicei Maria Mutola (Mozambic), care i-a suflat titlul cu o diferenta de trei sutimi. Timpii medaliatelor au fost 1:57,17 (Mutola), 1:57,20 (Graf) si1:57,35 (Vriesde). La 1500 m, marocanul Hicham El-Guerrouj (3:30,68) si-a instruit bine "servitorii" Lachlaf si Kaouch, astfel ca n-a avut nici un motiv de emotie la sprintul final, spre disperarea kenyanului Bernard Lagat. Un alt marocan, vopsit in culorile Frantei, Driss Maazouzi, a suflat medalia de bronz kenyanului William Chirchir.
In ceea ce priveste stafetele, cu cintec a fost cea feminina de 4X400 m. Americancele au pornit formidabil, dar pe ultimul schimb, Suziann Reid a scapat batul primit de la Michelle Collins, si desi Suziann a mincat pamintul dupa ce a cautat batul prin iarba, echipa SUA n-a iesit decit pe locul IV. Foarte aproape de descalificare, a fost, in semifinalele de 4X100 m, SUA, dar Tim Montgomery a pus o frina perfecta, pentru a nu depasi spatiul de schimb la primirea stafetei de la Dennis Mitchell. Iata rezultatele:
4X400 m masculin: 1. SUA (Leonard Byrd, Antonio Pettigrew, Derrick Brew, Angelo Taylor) – 2:57,54; 2. Bahamas – 2:58,19; 3. Jamaica – 2:58,39.
4X400 m feminin: 1. Jamaica (Sandie Richards, Catherine Scott, Debbie-Ann Parris, Lorraine Fenton) – 3:20,65; 2. Germania – 3:21,97; 3. Rusia – 3:24,92.
4X100 m masculin: 1. SUA (Mickey Grimes, Bernard Williams, Dennis Mitchell, Tim Montgomery) – 37,96 s; 2. Africa de Sud – 38,47 s; 3. Trinidad-Tobago – 38,58 s.
Romancele – a treia forta mondiala
In ciuda numeroaselor ratari, Campionatele Mondiale de atletism s-au incheiat pentru reprezentativa Romaniei cu cel mai bun bilant din istorie: doua titluri mondiale (Gabriela Szabo la 1500 m si Lidia Simon la maraton), una de argint (Violeta Szekely la 1500 m) si una de bronz (Nicoleta Grasu la disc), medalia de argint fiind in plus fata de bilantul inregistrat cu doi ani in urma, la Sevilla. Agentiile internationale de presa au anuntat clasamentul final pe medalii in care Romania ocupa locul VII, din 200 de natiuni participante. Primele locuri sint ocupate de SUA (9-5-5), Rusia (6-7-6) si Kenya (3-3-1).
Mai interesant este faptul ca, in clasamentul care include numai probele feminine, Romania se afla pe locul III, dupa Rusia (5-4-3) si SUA (4-2-2). In clasamentul masculin, unde Romania nu figureaza, primele trei locuri sint ocupate de SUA (5-3-3), Kenya (3-3-1) si Germania (2-1-1).
(Nic. G)

Comentarii