N-avem Mutu, avem Surdu!

vineri, 04 septembrie 2009, 22:19
4 MIN
 N-avem Mutu, avem Surdu!

Chiar daca sansele de calificare ale nationalei Romaniei la turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud sint de ordinul infinitului mic ("epsilon", cum zic matematicienii), meciul care se disputa diseara pe "Stade de France" este primul mare examen pentru tinarul selectioner Razvan Lucescu. Tricolorii intilnesc pe arena din suburbia Saint Denis, inaugurata cu ocazia "Coupe du Monde 1998), o echipa de mare valoare, campioana mondiala in 1998, europeana in 1984 si 2000 si finalista la ultima Cupa Mondiala, disputata acum doi ani, in Germania. O echipa in fata careia nationalele Romaniei din toate timpurilor n-au prea reusit sa o invinga nici atunci cind reprezentativa franceza era cam de risul curcilor. Trei exceptii se pot numara: prima intilnire bilaterala din 1932 (6-3 la Bucuresti), 2-1 la Paris in 1967, pe vechea arena "Parc des Princes" si 2-0 in 1972 la Bucuresti, cind tricolorii au cistigat cu mult noroc. Singura intilnire romano-franceza disputata pe "Stade de France" a avut loc in februarie 2002, cind nationala, aflata la primul meci in cel de-al doilea mandat de selectioner al lui Anghel Iordanescu, a pierdut cu 1-2. A primit doua goluri in primul sfert de ora (Vieira si Petit), apoi a marcat in final prin Ganea, dupa ce tinarul (pe atunci) Mutu, a ratat un penalty. Incheiem cu istoria, amintind ca in ultimele doua intilniri, francezii nu au cistigat. La EURO 2008, la Zürich, in primul meci al grupei, "cocosii" au avut un sut pe poarta, tricolorii – nici unul si scorul a fost 0-0. In actualele preliminarii, la Constanta, Romania a condus cu 2-0, prin golurile marcate de Florentin Petre si Dorin Goian, dar scorul a fost 2-2, marcind Ribéry si Gourcuff.

Ribéry sta pe tusa

Revenind la prezent, selectionerul Razvan Lucescu spune ca va juca la victorie partida de astazi, incercind imposibilul, adica fortarea iluzoriului loc de baraj din grupa. Insa misiunea pare de domeniul fantasticului, fiindca Franta va juca extrem de motivata. Pe  un parcurs inceput cu un dezolant 1-3 contra Austriei, "les bleus" au mers in general bine, dar au fost surprinsi de evolutiile excelente ale Serbiei, care are cinci puncte in plus in clasament si meciul direct ce se va disputa miercuri, la Belgrad. Pentru a incerca sa evite emotiile unui baraj incert, elevii lui Raymond Domenech trebuie neaparat sa invinga Romania, inainte de a emite pretentii de victorie la Belgrad. Iar faptul ca selectionerul francez isi poate permite sa tina pe tusa jucatori precum Thierry Henry sau Frank Ribéry (chiar in conditiile in care acesta nu este refacut 100%) spune totul despre valoarea lotului francez. Dilemele pe care mereu contestatul Domenech le are in alcatuirea formatiei rezida atit in compartimentul defenisv (Escudé sau Abidal?), cit si in cel median (Anelka sau Gignac? Malouda sau Henry? Toulalan sau A. Diarra?).

In tabara romana, situatia nu este chiar atit de neagra, daca facem abstractie de debutul intirziat al lui Mutu, sub comanda lui Razvan Lucescu. Marea surpriza este aparitia lui Surdu in atac in locul "briliantului", selectionerul mergind pe mina fostului sau elev de la Brasov. Aparitia lui Maftei pe flancul drept al apararii este generata de incertitudinile ce planeaza asupra lui Sapunaru, nerefacut complet dupa accidentare.

In rest, Razvan merge in linii mari pe formula verificata cu succes in partidele cu Lituania si Ungaria, ceea ce readuce in prim plan statutul de examen de maturitate pe care il are aceasta intilnire pentru noua selectionata a Romaniei.

Formatiile probabile

Franta: Lloris – Sagna, Gallas, Escudé, Evra – L. Diarra, Toulalan – Anelka, Gourcuff, Malouda – Benzema.

Romania: Coman – Maftei, Radoi, Chivu, Rat – Mara, Ghioane, Apostol, Nicu – Marica, Surdu.

Arbitri: Ivan Bebek – Tomislav Petrovic, Tomislav Setka (Croatia).

Austria – Feroe pe Sport.ro

Tot astazi de la ora 21:30, va avea loc partida Austria – Insulele Feroe, care va putea fi urmarita, in direct pe Sport.ro. Sansele austriecilor de a prinde barajul sint la fel de mici ca acelea ale tricolorilor, chiar mai mici, daca tine cont de valoare) dar daca aceasta partida merita putina atentie celor care poseda doua televizoare, este pentru ca miercuri, Austria va intilni Romania pe stadionul "Steaua" din Capitala.

Clasamentul grupei a VII-a

1. Serbia        7          6          0          1          15-5   18

2. Franta        6          4          1          1          8-6     13

3. Lituania      7          3          0          4          6-6     9

4. Austria       6          2          1          3          7-9     7

5. Romania    6          2          1          3          7-10   7

6. Feroe         6          0          1          5          1-8     1

Comentarii