Nordul – in genunchi

vineri, 25 ianuarie 2008, 22:15
2 MIN
 Nordul – in genunchi

Campionatul European de handbal masculin, care se desfasoara in aceste zile, in Norvegia, a ajuns la faza semifinalelor, dupa ce s-au incheiat meciurile din cele doua grupe principale. Practic, in ultima zi a grupelor au contat doar doua meciuri: Norvegia – Croatia si Germania – Suedia.

Ambele au fost jucate pe muchie de cutit, cu rasturnari de scor si verdictul a fost calificarea in semifinale a Croatiei (campioana olimpica) si Germaniei (campioana mondiala), alaturi de Franta si marea surpriza numita Danemarca, in semifinala. Deceptie, asadar pentru gazdele norvegiene, carora egalul obtinut in fata croatilor nu le-a fost de mare folos. Asadar, dupa ce la un moment dat se prefigurau semifinale cu trei echipe nordice, pina la urma Scandinavia va fi reprezentata de echipa la care se astepta cel mai putin, Danemarca.

Configuratia clasamentului final este importanta si sub alt aspect, acela al calificarii pentru viitoarea editie a Campionatului Mondial, cel de anul viitor din Croatia, pentru care vor avea acces direct doar trei echipe. Cum Germania (campioana mondiala) si Croatia (tara gazda) au asigurat accesul direct, o sansa se intrevede pentru ocupanta locului V,  care va fi decisa de meciul de astazi dintre Norvegia si Suedia, fiind evident ca Franta si Danemarca sint cu sacii in caruta.

Din acest punct de vedere, marea perdanta este Ungaria, care a profitat de relaxarea francezilor si a pierdut locul III in grupa la doua goluri diferenta, in fata Suediei (meciul direct se incheiase la egalitate). O victorie mai consistenta a ungurilor sau o infringere mai severa a Suediei in fata Germaniei, ar fi dus echipa maghiara in meciul V-VI. Infringerea ungurilor in fata Islandei a contat enorm, la fel cum a contat pentru Norvegia nefericitul esec cu Slovenia.

Calificarea Croatiei si Germaniei in semifinale avantajeaza si echipa Romaniei in perspectiva tragerii la sorti a barajelor pentru CM 2009, intrucit aceasta extinde zona participarii pina la locul XVI, ceea ce inseamna ca la urne vor fi introduse nume ca Belarus, Cehia sau Slovacia, adversari accesibili pentru nationala lui Aihan Omer. Pina la tragerea la sorti de miine, astazi se disputa cele doua semifinale, Franta – Croatia si Germania – Danemarca. Finala mare si cea mica vor avea loc duminica. (Nic. G)

Rezultate din grupa I: Polonia – Muntenegru 30-19; Danemarca – Slovenia 23-18; Norvegia – Croatia 23-23. Clasament: 1. Danemarca – 8 p; 2. Croatia – 7 p; 3. Norvegia – 6 p; 4. Polonia – 5 p; 5. Slovenia – 4 p; 6. Muntenegru – 0 p.

Rezultate din grupa a II-a: Spania – Islanda 33-26; Ungaria – Franta 31-28; Germania – Suedia 31-29. Clasament: 1. Franta – 8 p; 2. Germania – 6 p; 3. Suedia – 5 p; 4. Ungaria – 5 p; 5. Spania – 4 p; 6. Islanda – 2 p.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii