Promovare ^ un an in Divizia A # 1.000.000 $

luni, 14 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 Promovare ^ un an in Divizia A # 1.000.000 $

Zimbete, pupaturi, bancuri, amintiri, declaratii. Acesta era peisajul existent ieri dimineata, la stadionul din Copou, la reunirea lotului CS Poli Unirea Iasi. Atmosfera era relaxata, desi fotbalistii ieseni mai au de primit peste un miliard de lei din returul trecut, repetatele aminari ale incasarii acestor drepturi stirnind nemultumiri in mai multe rinduri. Scenariul oarecum obisnuit in astfel de situatii a fost tulburat de iesirea la rampa a presedintelui Consiliului de Administratie, viceprimarul Gheorghe Nichita, care, fara sa nominalizeze, a declarat ca primeste piedici in sprijinirea echipei din partea unor importanti oameni politici locali si de cifra avansata de viitorul presedinte al clubului, Marius Stan, pentru asigurarea promovarii si continuitatii Iasului pentru minimum un an in prima liga: 1 milion de dolari.
Toata lumea pe baricade
Dupa cum au recunoscut si conducatorii, surpriza placuta a fost data de faptul ca la primul apel nu s-a inregistrat nici o absenta, Cimpeanu, Dulcianu, Slabutu (junior), Abalasei, Vaduva, Ionescu, Gheban, Ad. Ilie, Croitoru, Botan, Dragoi, Mitruc, Matinca, Sinescu, Dobrea, Bilba, Pacurar, Chiper, Brighiu, Cristea, Bernard si Ivasca, semnind condica de prezenta, chiar daca ultimii trei cu intirziere. In plus, au aparut la primul antrenament al verii, fundasul localnic Ciprian Paraschiv (ce a evoluat in sezonul trecut la Midia Navodari), polivalentul ex-galatean Buteseaca (FC Vaslui), fundasii laterali ai Hirlaului, Robu si Cabalau precum si mijlocasul Sirbu (Foresta Falticeni), cu sanse minime de a ramine in lot; lista jucatorilor asteptati fiind completata de mijlocasul Marius Vintila, pe care Steaua l-a anuntat ca il va imprumuta inca un an, portarii Radulescu (Astra Ploiesti) si Branet (FC Vaslui), fundasii Cercel (Bucovina Suceava) si Mihai Alexa (ieseanul ce a evoluat anul trecut la Zimbru Chisinau), mijlocasul Frunza (Vaslui) si atacantul Badea (Vaslui).
Desi nu au semnat inca acorduri cu clubul iesean, de rezultate raspund Marius Stan si Vasile Simionas, prezentati ieri de presedintele CA al clubului, Gheorghe Nichita drept presedintele, respectiv, antrenorul principal al echipei. Cei doi vor face echipa cu Pavel Hodea si Narcis Ciocirlan deveniti vicepresedinte, respectiv, antrenor secund, dupa ce la finele sezonului trecut cei doi erau numarul 1 in executiv si pe banca tehnica. Fata de sezonul trecut lipsesc portarii Mihalache (la care s-a renuntat) si Matyas (caruia i-a expirat imprumutul de la Oltul Sfintu Gheorghe) si Danut Munteanu, retras din activitate.
Razvan este asteptat in iarna
Fotbalistii au fost vizitati la vestiare si de Gheorghe Nichita care le-a comunicat ca in cursul acestei saptamini vor incepe sa-si incaseze restantele financiare, lichidarea acestora urmind a fi facuta pina la terminarea perioadei de pregatire centralizata de la Cimpulung Moldovenesc, ce va incepe simbata, dupa un amical cu juniorii locali de la Noua Generatie. Totodata, Nichita a anuntat ca il asteapta in iarna pe Razvan Lucescu ca antrenor la Iasi, varianta in care Simionas va urca director tehnic. „<>, care va avea un contract pe doi ani, a fost de acord cu acest lucru” a precizat viceprimarul Iasului, care s-a aratat incintat de achizitia de la nivelul executivului: „Sper sa colaboram cu Marius Stan multi ani de acum inainte, pentru a construi un club modern”.
Simionas si Stan au fost iarasi rezervati in declaratii, ambii specificind ca nu au calitati oficiale, de vreme ce nu au parafat inteegerile verbale avute cu clubul. Totusi, Simionas a precizat ca „sintem foarte intirziati din punct de vedere al pregatirii, datorita neachitarii restantelor fata de jucatori. La aceasta ora alte echipe disputa deja jocuri amicale. Daca voi semna contractul, ma voi intoarce cu placere la Poli, acceptind provocarea atacarii promovarii. Pentru aceasta nu este insa nevoie numai de traditie ci si de un buget corespunzator. Am mare nevoie de acoperirea posturilor de portar, virf si jucator de banda stinga”. La rindul sau, Marius Stan a spus ca milionul de dolari necesar in acest an ar folosi si la realizarea promovarii si la crearea fundamentului necesar mentinerii in prima liga. „Trebuie gindita nu numai promovarea dar si mentinerea in prima liga” , a spus Stan care a mentionat ca o atentie deosebita va fi acordata Centrului de Copii si Juniori, „cu ajutorul caruia putem transforma fotbalul intr-o afacere”. (Ovidiu MINEA)
Referendum pro-fotbal
Presedintele Consiliului de Administratie al CS Poli Unirea, viceprimarul Gheorghe Nichita, a propus ieri realizarea unui referendum privind sustinerea echipei cu bani de a bugetul local. „In aproape orice tara, administratia locala se implica in sustinerea echipei de fotbal a comunitatii. A aloca si la Iasi o suma pentru Poli, care sa fie completata de alte societati cred ca este o solutie corecta. De altfel, ea este aplicata in multe orase din tara. Totusi, pentru a nu exista suspiciuni in legatura cu faptul ca incerc sa-mi fac imagine pe bani publici, un referendum pe marginea acestui subiect printre cetatenii Iasului ar fi indicat. Vreau sa subliniez faptul ca nu este vorba de sustinerea echipei in totalitate de la bugetul local, lucru cu care nici eu nu sint de acord, ci de un aport al Consiliului Local, alaturi de alti agenti economici” , a spus Nichita. Acesta a recunoscut pentru prima data public ca primeste piedici politice in privinta sustinerii echipei: „Fotbalul te poate urca, dar si cobori. Exista temeri politice foarte mari in legatura cu acest subiect. Am avut multe discutii si chiar controverse serioase cu oameni politici importanti ai Iasului, care nu inteleg importanta sociala a acestui fenomen. Eu sint intre ciocan si nicovala. Am demonstrat ca iubesc fotbalul dezinteresat, insa orice actiune a mea in folosul lui Poli este interpretata ca o incercare de a-mi face campanie electorala”. Cu toate aceste piedici, Nichita – care va incerca sa organizeze miercuri o intilnire cu capii politici ai Iasului – a spus ca va lupta in continuare pentru binele formatiei-fanion a Iasului: „Daca m-as opri acum, ar insemna sa distrugem clubul. Si este pacat de tot ceea ce s-a cladit in ultimii ani. Voi face orice depinde de mine ca Poli sa atinga obiectivul acestui an, promovarea”, a incheiat Nichita. (Ovidiu MINEA)

Comentarii