Reprezentatia finala

marți, 20 noiembrie 2007, 21:49
3 MIN
 Reprezentatia finala

Preliminariile Euro 2008 au inceput prost pentru nationala Romaniei, 2-2 cu Bulgaria, la Constanta si aproape sa se incheie la fel de prost, cu infringerea de la Sofia. Ultima reprezentatie, care va avea loc la Bucuresti, astazi, in fata Albaniei, nu poate schimba datele problemei, chiar in cazul unei victorii asteptate.

Din fericire, insa, tricolorii, intre aceste doua borne bulgaresti, au evoluat ireprosabil, obtinind, pentru prima oara in ultimii opt ani, o calificare la o mare competitie fotbalistica. Meciul de pe stadionul din Complexul National "Lia Manoliu" (care va intra in istorie, odata cu acest meci, urmind a fi demolat) are o miza multipla: dorinta tricolorilor de a incheia grupa pe primul loc, de a sterge amaraciunea infringerii de la Sofia, de a arata ca alcatuiesc o echipa valoroasa si in absenta lui Mutu, si, mai ales, de a prinde un loc pe lista capilor de serie la Cupa Mondiala 2010, pentru care mai este necesar ca Ungaria sa tina piept Greciei (cel putin un egal la Budapesta), iar Croatia sa nu cistige la Londra.

Cum actul final al acestei campanii incununate de succes se doreste a fi o reprezentatie de gala, selectionerul Victor Piturca va umbla la intarirea compartimentului ofensiv, renuntind la sistemul cu trei inchizatori (rodnic cu Olanda, dar neproductiv la Sofia), mai ales ca unul dintre cei trei, Paul Codrea, este suspendat. Astfel, daca Daniel Niculae va fi pastrat pe locul lui Mutu, Marica ii va locul lui Mazilu in avanposturi, iar Florentin Petre va juca pe banda dreapta, in locul lui Nicolita (accidentat), Razvan Cocis fiind cel care va completa trioul ofensiv din spatele lui Marica. In plus, selectionerul a decis sa-l menajeze pe Chivu, care a resimtit dureri in meciul de la Sofia, locul sau fiind luat, probabil, de Margaritescu.

In privinta albanezilor, acestia au sosit cu doua zile in urma la Bucuresti, insotiti de selectionerul croat Otto Baric, care va urmari meciul din tribuna fiind suspendat. Tot din aceleasi motive, nu vor putea evolua astazi fundasul Dallku si mijlocasul Cana. Absenta lui Baric de pe banca s-a resimtit din plin in ultima partida din preliminarii, cind albanezii au pierdut pe teren propriu, 2-4 cu Belarus, dupa ce au facut o campanie excelenta, culminind cu cele doua remize impotriva Bulgariei, care au contat enorm la calificarea tricolorilor la Euro 2008.

Palmaresul romano-albanez este net favorabil romanilor: noua victorii din 12 meciuri. Victoriile albanezilor dateaza din 1946 si 1948, iar singurul meci egal s-a inregistrat in 1949. Ultimul gol albanez in poarta Romaniei s-a inregistrat in 1987 (Romania – Albania 5-1, la Bucuresti), cind Muca a egalat dupa ce scorul fusese deschis de actualul selectioner Victor Piturca. 

Formatiile probabile

Romania: Lobont – Ogararu, Tamas, Goian, Rat – Ov. Petre, Margaritescu – Fl. Petre, Cocis, D. Niculae – Marica.

Albania: Beqaj – Curri, Dede, Lala, Rrustemi – Skela, Hyka, Bulku, Duro – Bogdani, Kapllani.

Arbitri: Edo Trivkovic – Zeljko Novosel, Robertino Dujela (Croatia).

Urmariti Anglia – Croatia

Astazi, in grupa G, se mai disputa meciurile Belarus – Olanda si Slovenia – Bulgaria (transmise, alternativ, de la ora 20,00, pe TVR 2).

Dintre partidele din celelalte grupe, importante sint, in vederea calificarii, Portugalia – Finlanda, Serbia – Polonia (grupa A), Turcia – Bosnia, Malta – Norvegia (C), Anglia – Croatia (Sport.ro, ora 22,00), Andorra – Rusia (E), Suedia – Letonia (21,00, Telesport), Spania – Irlanda de Nord (F).

Meciul Ungaria – Grecia (grupa C) va fi transmis, in direct de la ora 21,15 pe Sport 1, iar partida Ucraina – Franta (grupa B) poate fi urmarita, de la ora 21,30, pe Eurosport.

Clasamentul grupei G

1. Romania    11    8    2    1     20-6    26

2. Olanda    11    8    2    1     14-3    26

3. Bulgaria    11    6    4    1     17-7    22

4. Albania    11    2    5    4     11-12    11

5. Slovenia    11    3    2    6     9-14    11

6. Belarus    11    3    1    7     15-22    10

7. Luxemb.    12    1    0    11     2-23    3

Comentarii