Saracu’ Gica si bogatul Nord

marți, 21 august 2001, 23:00
2 MIN
 Saracu’ Gica si bogatul Nord

Clubul Lecce din Sudul Italiei este al saptelea din cariera internationalului roman Gica Popescu, dupa Universitatea Craiova, Steaua, PSV Eindhoven, Tottenham Hotspur, Barcelona si Galatasaray. Desi face parte din zona saraca a Italiei, ca orice grupare de serie A care se respecta, are un site pe Internet. La 34 de ani, cu 102 prezente in echipa nationala, Gica este prezentat pe acest site-ca un condotier de mare experienta, care poate aduce echilibru in trupa antrenata de Alberto Cavasin. Intr-un interviu difuzat pe adresa aminitita, noul si vechiul capitan al echipei nationale se destainuie.
"Sint nespus de multumit" – afirma "baciul" – "ca vin la Lecce cu constiinta ca pot face ceva si in campionatul italian, dupa ce am colindat jumatate de Europa. La Galatasaray, am incheiat un ciclu, mai mult nu se putea face: trei tilluri, doua cupe ale Turciei, Cupa UEFA si Supercupa Europei. Acum, de-abia astept sa incep noua aventura italiana. Si Lecce are culorile galben-rosu ca Galatasaray, nu-i asa? Bine, s-ar putea spune ca nu mi-am schimbat tricoul si aceste culori mi-au devenit dragi."
Lecce nu e chiar o necunoscuta pentru Popescu; in 1990, transferul parea realizat, dar in ultimul moment, el a luat avionul pentru Olanda: "Mai bine mai tirziu decit niciodata. Sint onorat de interesul pe care mi-l arata acest club de multa vreme, voi face totul in teren pentru a merita increderea acordata. N-am venit in Italia s-o fac pe turistul. Din punct de vedere psihic, ma simt in mare forma si nici motivatia nu-mi lipseste. Am doua visuri mari: sa conduc nationala romana la Mondiale si sa fac un campionat bun cu Lecce. Este prima data in viata mea cind joc la o echipa ce lupta pentru salvarea de la retrogradare, dar asta nu-i o problema. Sint gata sa-mi aduc contributia, nu numai pentru acest obiectiv ci, poate, un pic mai mult. Maximum, ar insemna sa merg cu Lecce in Cupele Europene. Am inceput sa ma identific cu orgoliul acestei echipe din Sud, decisa sa se bata cu puternicii Nordului. E o sfidare care imi place!"
Referitor la viitorii coechipieri, Gica a spus ca nu-l cunoaste decit pe Davor Vugrinec, "un campion autentic": "L-am admirat, ca adversar, in numeroase meciuri de campionat, el jucind la Trabzonspor. Un jucator exceptional, care poate rezolva un meci in citeva clipe." Cu ocazia meciului Slovenia – Romania, Popescu l-a avut ca adversar pe un alt jucator al lui Lecce, Sebastijan Cimirotic.
Duminica, Lecce va debuta in noul campionat, pe teren propriu cu Parma. Gica Popescu spera sa joace, dar se declara la dispozitia antrenorului. "Sigur as vrea sa joc cit mai repede. Fostul meu antrenor, Fatih Terim, mi-a spus ca la Lecce e un public foarte fierbinte. Atunci, trebuie respectat". (N.G.)

Comentarii