Stejari cu frunzele in vint

luni, 29 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Stejari cu frunzele in vint

Reprezentativa de rugby a Romaniei a fost invinsa, duminica, cu scorul de 67-20 (29-8), de selectionata Frantei, intr-o partida amicala disputata pe stadionul "Dinamo". Este cea mai categorica infringere suferita pe teren propriu in fata francezilor, care s-au saturat sa ne tot bata si au anuntat ca de acum inainte nu vor mai trimite prima garnitura impotriva noastra. Francezii si-au batut joc de "stejareii" nostri, dominind de o maniera categorica. Iar cele 20 de puncte reusite de romani le putem pune doar pe dorinta "cocosilor" de a inscrie peste 60 de puncte, in aceasta idee neglijind defensiva.
Franta a contraacat din propriul but, tricolorii nostri reusind rareori sa opuna ceva rezistenta. Vedetele unei echipe franceze lipsite de foarte multi titulari au fost Christophe Dominici si Raphael Ibanez, care au inscris impreuna 5 din cele 10 eseuri ale oaspetilor. Desi a improvizat foarte mult din cauza absentelor, selectionerul Bernard Laporte se poate declara multumit de rezultat. Prima repriza a fost cit de cit echilibrata, eseul lui Solomie si o lovitura de pedeapsa transformata de Vusec facind ca scorul la pauza sa fie de doar 29-8. La reluare, recitalul francez a continuat, apararea noastra fiind ca si inexistenta. Interesant de remarcat este faptul ca Vusec a deschis scorul in minutul 2, dintr-o lovitura de pedeapsa, si ca meciul a fost echilibrat pina in minutul 20, cind Franta conducea doar cu 12-8.
Datorita crizei economice prin care trece Romania, rugbiul autohton pare a fi ajuns acum la cel mai de jos nivel de dupa anii ’70, cind tricolorii nostri jucau de la egal la egal cu marile puteri ale sportului cu balonul oval. Acum sint mari carente organizatorice si in pregatirea jucatorilor, iar sa te tot bazezi pe traditie nu se mai poate. Nu trebuie, deci, sa ne suparam ca si francezii ne-au dat la o parte si vor trimite impotriva noastra echipa de sperante. La diferenta de valoare dintre cele doua echipe, chiar ca nu are rost sa se mai deranjeze degeaba.
Antrenorul Romaniei, John Philiips, a declarat: "Acest meci a scos la lumina toate diferentele dintre o echipa din elita mondiala si una ce incearca sa-si gaseasca identitatea. In rugbiul modern, lucrurile evolueaza foarte rapid, iar Romania a ramas in urma." Capitanul echipei noastre, Catalin Draguceanu, a explicat proportiile scorului prin slabiciunile apararii: "Avem jucatori buni la echipa nationala, care joaca in prima divizie franceza. Totusi, echipa noastra nu mai este buna, jocul colectiv lasind mult de dorit. In plus, am comis si o multime de greseli in defensiva."
Pentru Romania au marcat eseuri Solomie, Brezoianu si Mavrodin, Vusec a transformat o lovitura de pedeapsa, iar Brezoianu a mai adus doua puncte prin transformarea unui eseu. Pentru Franta au marcat eseuri Dominici (3), Ibanez (2), Nallet, Merceron, Benazzi, Souverbie si lissalde. Dourthe a reusit 7 transformari plus o lovitura de pedepsa. Echipa Romaniei a avut urmatoarea componenta:
Vioreanu – Dumitru (Ezaru ’52), Brezoianu, Gondineac, Solomie – Vusec, Sirbu – Petrache (Balan ’60), Corodeanu (Dragnea ’68), Manta (Tonita ’55) – Constantin, Draguceanu – Dima (Vlasceanu ’71), Mavrodin, Niculae (Dinu ’63). (Daniel SIMION)

Comentarii