Ti-a mers, Piturca!

marți, 15 noiembrie 2011, 23:23
2 MIN
 Ti-a mers, Piturca!

Romania: Balgradean – Papp, Goian, Gaman (’62 – Chiriches) Radu – Torje, Neagu (’86 – Grigore), Pintilii (’46 – Lazar), Tanase (’66 – Chipciu) – Mazilu, (’46 – M. Niculae), Stancu (’75 – Cocis). Selectioner: Victor Piturca.

Grecia: Kapino – Maniatis, Papastathopoulos (’46 – Papadopoulos), Malezas, Giannoulis – Makos (’46 – Fotakis), Karagounis, Tziolis (’73 – Salpingidis) – Kone (’63 – Theodoridis), Lyberopoulos (’46 – Mitroglou), Charisteas (’46 – Samaras). Selectioner: Fernando Santos.

Arbitru: Thomas Gangl (Austria).

Cartonase galbene: Neagu, Chiriches / Tziolis

1-0, min. 17: Stancu centreaza de pe stinga, Mazilu, flancat de doi adversari, reuseste sa trimita inapoi, iar Torje reia fara preluare din 16 metri.

1-1, min. 34: Karagounis, din lovitura libera de la 20 metri, peste zid, sub bara.

2-1, min. 61: Tanase din interiorul careului, lateral stinga, inscrie la vinclul opus

3-1, min. 80: Chipciu intercepteaza o minge trimisa acasa de Malezas si inscrie.

Formule de start experimentale in min. 1 si un meci ce se arata insusi o continuare a experimentului. Fiindca cei doi selectioneri s-au aratat preocupati mai mult de relatiile de joc, decit de asaltul asupra portii adverse. Cu o mica-mare diferenta: in timp ce ai nostri se chinuiau sa combine (doua pase succesive reusite, o raritate, trei – o minune), grecii chiar combinau inteligent, iar deschiderea scorului de catre Torje s-a produs pe neasteptate. De atunci elenii s-au indirjit si mai tare, in timp ce experimentul Piturca s-a transformat in binecunoscutele mingi bubuite din aparare si incercari timide de presing in jumatatea adversa. Debutantul Balgradean s-a plictisit, totusi, in poarta, inclusiv la executia desteapta a lui Karagounis, prin care elenii au egalat. Culmea, la primul sut pe poarta, fiindca Nikos Lyberopoulos a devenit umbra celui care stralucea, acum 13 ani, la CE de tineret de la Bucuresti, iar "ingerul" Charisteas, umbra omului care batea Franta si Portugalia.

Tricolorii au jucat cu mai mult "zvic" partea secunda. Tandemul Stancu-Torje a mai functionat odata in min. 48, dar Tanase n-a putut pune latul la centrarea "udinezului". Insa "Dodel" a punctat in stilul sau caracteristic, dupa o pasa lunga a lui Lazar si o prelungire cu capul a lui Niculae. Din pacate, cel mai bun jucator al tricolorilor de pina atunci, Torje a ratat doua ocazii monumentale, tragind de la 10 metri in… Marius Niculae si in inaltul cerului de la aceeasi distanta. In timp ce Santos a pus in functiune artileria grea (Samaras, Salpingidis), tricolorii au pus stapinire pe joc, irosind alte doua imense situatii prin Stancu si Papp. Ocaziile ratate de greci nu s-au razbunat, iar apararea lor a fost KO in final, situatie de care a profitat Chipciu. O victorie care reabiliteaza, intr-un fel, nationala Romaniei, criticata dur in ultima vreme, victorie datorata evolutiei bune din repriza a doua, dar si jocului inexplicabil de slab al elenilor in aceasta perioada.

Comentarii