Toamna zbuciumata a fotbalului iesean

Subtitlu

duminică, 12 decembrie 2010, 21:24
12 MIN
 Toamna zbuciumata a fotbalului iesean

Cum a aparut CSMU?

Ideea ca o noua echipa de fotbal sa activeze in Copou a incoltit in momentul in care FC Politehnica a retrogradat, iar actionarul majoritar al gruparii amintite, societatea Mobilis, a anuntat ca renunta la finantarea echipei. Mobilul deciziei a fost bolovanul de datorii care era legat de glezna Politehnicii: initial s-a vorbit de 3,5 milioane euro, pina la urma s-a ajuns la peste 6 milioane euro! De aceea, in paralel cu intrarea societatii pe actiuni in cadrul careia functiona clubul iesean pe drumul insolventei, s-au demarat preparativele infiintarii unui nou club. Solutia aleasa a fost fuziunea dintre Tricolorul Breaza, formatie care retrogradase in vara in Liga a III-a, si Navoby Charity Cup Iasi, clubul de juniori al fostului jucator al Politehnicii, Adrian Ambrosie. In afara de acesta, cei care au lucrat la proiect au fost Grigore Sichitiu, venit in Iasi inca din luna iunie, pentru a fi presedinte in Copou, si Constantin Anghelache, proprietarul Tricolorului, ambii fiind sustinuti din plin de Primaria Iasi. Calculele de laborator legate de alinierea la startul ligii secunde a unei echipe iesene fara datorii au iesit, excluderea FC Politehnica din campionat (pronuntata pe 18 august), alaturi de alte echipe cu probleme, creind culoarul acceptarii in esalonul doi a noii grupari cu sediul in Iasi, CSMU. Sentinta a fost anuntata pe 23 august, cu cinci zile inainte de prima etapa. Decizia FRF, care a permis unor echipe retrogradate pe teren, asa cum a fost si Breaza, sa ramina in Liga a II-a s-a bazat pe faptul ca era nevoie de citeva cluburi pentru completarea locurilor vacante datorita excluderilor ori retragerilor.  Faptul ca Iasul a fost plasat in seria Vest nu a deranjat, ba din contra, existind ideea ca din aceasta serie este mai usor sa promovezi decit din seria Est, acolo unde activa, de obicei, Poli.

Un lot in pregatiri, un altul in campionat!

Calculele ce nu au iesit au fost legate de lotul de jucatori! Cu exceptia lui Tincu, toti fotbalistii de la FC Politehnica, care au obtinut statutul de jucatori liberi, au refuzat sa semneze contracte cu noua echipa deoarece salariile propuse erau de citeva ori mai mici decit cele avute in Liga I. Drept urmare, cu citeva zile inainte de prima etapa, CSMU s-a trezit ca nu prea are cu cine sa joace la Arad, in partida cu ACU, din prima etapa. Suparat, antrenorul Ionut Popa, care condusese o alta echipa in cantonamentul de la Cimpulung din vara si in multe din meciurile amicale disputate in perioada precompetitionala, a plecat din Copou, tehnicianul nestind pe banca tehnica in meciul pierdut din prima runda. Pina la urma, bazindu-se pe promisiunile lui Sichitiu ca lotul va fi intarit, Popa s-a intors la Iasi. Lucrind cu un lot neomogen, nepregatit, foarte subtire din punct de vedere valoric, antrenorul a reusit sa genereze emulatia necesara obtinerii unei victorii pe teren propriu, cu FC Arges (meci la care 2 500 de oameni au profitat de intrarea libera) si a unei remize in derbiul de la Mioveni. Punctul obtinut in judetul Arges poate fi etichetat drept o minune, in conditiile in care arbitrii Neagu si Udrea si-au batut efectiv joc de ieseni, gazdele egalind din ofsaid intr-un meci in care oaspetii au incasat noua "galbene" si doua eliminari, una usoara, alta gratuita, iar CS Mioveni, care a jucat extrem de dur, a avut si un penalty inventat de un arbitru care a prelungit meciul cu sase minute!

Primul scurtcircuit

In ciuda rezultatelor, atmosfera nu era OK in Copou, unde intaririle promise intirziau. In plus, Anghelache, care l-a impus antrenor secund pe fostul "principal" de la Breaza, Florin Stancioiu, era nemultumit ca Popa i-a marginalizat jucatorii cu care a venit la Iasi, antrenorul intrind intr-un conflict mocnit si cu Sichitiu. Acesta dorise sa lucreze cu Stefan Stoica ori cu Marian Rada inca din vara, doar cuvintul primarului Nichita aducindu-l pe Popa inapoi in Copou. Remiza cu Slatina, meci in care arbitrul nu a acordat un penalty Iasului, a rupt si ultimul lant al stabilitatii, Nichita – Popa, tehnicianul parasind echipa dupa ce primarul l-a certat la vestiar, imediat dupa partida. Sichitiu s-a miscat repede, l-a contactat pe Adrian Falub, insa furtuna s-a stins dupa citeva zile, cind Popa, primind noi promisiuni de realizare a unor transferuri, s-a intors la echipa, el ajungind direct la Oradea. In partida cu FC Bihor, Zeita Fortuna nu s-a uitat la Poli, iesenii cedind la limita un meci in care au avut mai multe ocazii, intre care si doua bare, prin Claudiu Ionescu.

Clona lui Gigi Becali in Copou

Amaraciunea esecului a trecut repede, deoarece sosirea lui Ionut Negoita in Copou a creat iluzia ca Politehnica se va intari serios in scurt timp. Uns presedinte al asociatiei non-profit in cadrul careia functioneaza CSMU, omul de afaceri amintit a promis multe la instalarea in Copou: investitii, transferul a doi atacanti, promovarea. De la vorbe la fapte a fost insa un drum extrem de lung… Dupa victoria cu Deva, partida la care nu a asistat, Negoita a dat prima dovada a "competentei" sale. La sfirsitul meciului de la Rimnicu Vilcea, pe care Poli l-a dominat cu autoritate, dar pe care l-a pierdut si din cauza unui penalty gratuit acordat gazdelor, patronul, care vazuse pentru prima data echipa ieseana la lucru, a spus ca echipa a fost prost facuta si ca unele rezerve trebuiau titularizate! Era doar inceputul unor declaratii si decizii care au bulversat clubul.

Gafa turului: demiterea lui Popa

Iritat, Popa, care mai fusese atacat public si de Anghelache, care declarase ca antrenorul nu a conceput bine programul saptaminal de antrenamente, a inghitit hapul si si-a pregatit revansa. Desi a auzit ca Negoita l-a cautat pe Falub si ca pe 14 octombrie, la Seara Valorilor, organizata la Palatul Roznovanu, capii clubului au decis mazilirea sa, antrenorul a pregatit excelent derbiul cu Petrolul Ploiesti, conducind echipa spre o victorie fara dubii in fata liderului seriei, echipa cu cel mai bun lot din liga a doua. Randamentul jucatorilor, scorul de 3-1, faptul ca echipa a ajuns la doar trei puncte de promovare ori atitudinea spectatorilor, care l-au ovationat pe Popa la final, nu l-au intors din drum pe Negoita, care, dupa meci, a lansat "bomba" demiterii antrenorului. In ciuda incercarii de intrare in greva a jucatorilor, a presiunilor facute de acestia la primarul Nichita si la Negoita, masura a ramas valabila, Falub fiind instalat antrenor la CSMU.

Arbitrii si adversarii au tinut cu Iasul!

Desi echipa era pe val si, profitind de retragerea Minerului Lupeni, pina la meciul de la Craiova s-a mers intr-un cantonament la Cimpulung, debutul lui Falub a fost dezamagitor. Rezultatele au mers insa deoarece, brusc, arbitrajele, ba chiar si adversarele, au inceput sa ajute Iasul! Astfel, la Craiova s-a cistigat deoarece oltenii au jucat trei minute fara doi jucatori sub 21 de ani, iar victoria cu Silvania a fost obtinuta dupa ce oaspetilor nu li s-a acordat un penalty in minutul 86. Jocul scirtiia insa rau si reteta nu putea merge la nesfirsit. De aceea, la Turda nu s-a emis pretentii nici macar pentru remiza iar dupa victoria obtinuta la scor in fata unei echipe aflate in picaj, Alba Iulia, Poli nu a mai reusit sa obtina decit un punct din importantele dueluri cu Vointa Sibiu si UTA. Astfel, Iasul a terminat prima jumatate a sezonului la sapte puncte de un loc promovabil, cu doua puncte sub tinta maxima stabilita la start.

Nervi, certuri, suspiciuni

Insa rezultatele au fost firesti, daca se ia in considerare atmosfera irespirabila existenta la club, acolo unde conflictele s-au generalizat. Satul de faptul ca Negoita da bani cu pipeta si pe aceia sub forma de imprumut, Nichita i-a cerut public patronului sa-si schimbe modalitatea de lucru. Patronul a contraatacat, acuzind Primaria, care a dus greul finantarii clubului, ca nu si-a indeplinit in totalitate angajamentele. Sichitiu, in capul caruia se spargeau toate oalele sparte, nu a mai rezonat nici cu cei doi, nici cu Anghelache, in fiecare saptamina aparind zvonuri privind demiterea presedintelui. Cristi Bobar, seful CSM Resita, care a fost in Iasi, a fost la citeva minute de instalarea in postul de sef al executivului, Paul Cazan fiind si el ofertat. Nu in ultimul rind, foarte multi dintre jucatorii de baza au fost suspectati ca i-au ramas credinciosi lui Popa, care preluase CS Mioveni, aluzii pe marginea acestui subiect fiind lansate si in vestiar si in spatiul public. Primele victime au fost Cornea si Alex Manea, care nu au mai intrat in vizorul lui Falub, alti jucatori, fratii Neagoe si Claudiu Ionescu terminind si ei turul mai devreme.

Vacanta agitata

Agitatia nu s-a oprit nici in vacanta, Negoita amenintind cu plecarea din Copou dupa meciul cu UTA. Sichitiu chiar a trecut la fapte, presedintele parasind "corabia nebunilor" la prima sedinta de analiza a activitatii turului. Drumul pe care CSMU o va apuca va fi stabilit in urmatoarele zile, atunci cind va fi creionata strategia pentru retur. Clarificarea situatiei la virful clubului (cine finanteaza, cine va fi presedinte executiv, care va fi soarta lui Falub), stabilirea obiectivului pentru acest sezon (se discuta atit de atacarea promovarii in continuare cit si de pregatirea urcarii in Liga I in sezonul viitor), alcatuirea lotului de jucatori (se vorbeste de un nou lot de disponibilizari) sint reperele de baza care se asteapta a fi lamurite.

Meciurile CSMU in tur

  

ACU Arad – CSMU 1-0 (1-0) Lupascu (‘5).

CSMU – FC Arges 2-1 (1-0) Cirstea (’42 – autogol), Drida (’73, penalty) / Vintila (’57).

Mioveni – CSMU 1-1 (0-0) Galan (’81) / Tincu (’64).

CSMU – Slatina 0-0

FC Bihor – CSMU 2-1 (1-0) Markus (‘6), Birza (’81) / Cohen (’89).

CSMU – Muresul Deva 2-0 (1-0) Panc (’39, penalty), Palimaru (’90).

CSM Rimnicu Vilcea – CSMU 3-1 (1-1) Posteuca (‘45^1), Balauru (’73, penalty), Radulescu (’90) / Palimaru (’32).

CSMU – Petrolul 3-1 (1-1). Panait (’12), Palimaru (’63), Drida (’90^3) – D. Stan (13). Partida cu Minerul Lupeni nu s-a mai disputat, din cauza retragerii adversarului din campionat.

Gaz Metan CFR Craiova – CSMU 0-3 la masa verde, gazdele evoluind timp de trei minute fara doi jucatori sub 21 de ani. Pe teren a fost 1-0, Trifu inscriind in minutul 77, din penalty.

CSMU – Silvania 2-0 (1-0) Gado (’39), R. Crisan (‘90^2 – autogol).

Turda – CSMU 1-0 (1-0) Tony (‘27).

CSMU – Alba Iulia 4-0 (2-0) Oara (’15 – autogol), Herghelegiu (’38), Kamara (’60), Cretu (’84).

Vointa Sibiu – CSMU 2-1 (1-1) Hallmen (’13), Beza (’67, penalty) / Siminic (’40).

CSMU – UTA 2-2 (0-1) Gado (’65), Kamara (’67) / Voiculet (’26), Tucudean (’79).

Clasamentul seriei a II-a

1. Sibiu           14        8          6          0          16-4   30 (^6)

2. Petrolul      14        9          1          4          25-13 28 (^10)

3. Mioveni      14        8          4          2          18-10 28 (^4)

4. Bihor          14        8          2          4          19-12 26 (^5)

5. UTA            14        7          3          4          29-22 24 (^6)

6. Slatina       14        6          4          4          20-14 22 (^4)

7. Iasi              14        6          3          5          22-14 21 (0)

8. Craiova      14        4          5          5          17-20 17 (-7)

9. Arges          14        5          2          7          17-21 17 (-4)

10. Vilcea      14        5          1          8          20-21 16 (-8)

11. Ariesul     14        4          3          7          10-17 15 (-6)

12. Deva        14        3          4          7          10-17 13 (-8)

13. ACU         14        3          4          7          9-18   13 (-8)

14. A. Iulia     14        3          3          8          8-19   12 (-9)

15. Silvania   14        3          1          10        9-27   10 (-8)

Linii de clasament

Total              14        6          3          5          22-14 21 (0)

(Pe teren)       14        5          3          6          19-15 18 (-3)

Acasa             7          5          2          0          15-4   17 (-4)

Deplasare      7          1          1          5          7-10   4 (^4)

(Pe teren)       7          0          1          6          4-11   1 (^1)

Statistici

Golgeteri: Palimaru (3), Gado (2), Kamara (2), Drida (2, 1 din penalty), Tincu, Cohen, Panait, Herghelegiu, Cretu, Siminic, Panc (1, din penalty). Autogoluri: Cirstea (FC Arges), R. Crisan (Silvania), Oara (Alba Iulia).

* Poli a primit doua penaltiuri, ambele transformate (cu FC Arges si Muresul Deva) si a fost sanctionata cu patru lovituri de pedeapsa: trei transformate (in partidele de la Vilcea, Craiova si Sibiu), una  ratata (Dulcea, de la CS Mioveni, in minutul 72) * Poli a fost sanctionata cu cinci cartonase rosii, toate in primele patru etape (!!!): Petcu (in minutul 51 al partidei cu ACU Arad), Panc (in minutul 38 al partidei cu FC Arges), Drida (in minutul 52 al partidei cu CS Mioveni, pentru doua cartonase galbene), Tincu (in minutul 75 al partidei cu CS Mioveni), Tene (in minutul 90^3 al partidei cu ALRO Slatina, pentru doua "galbene"). * Adversarele Iasului au fost sanctionate cu patru eliminari: Sandulescu (CS Mioveni; min. 90^5 – doua galbene), D. Ene (Slatina; min. 87), Moraru (FC Bihor; min. 58 – doua galbene), Budescu (Petrolul; min. 64 – doua galbene) * CSMU a contat pe 30 (!) de jucatori in tur: Panait 12, Palimaru 12, Anghelache 11, Vlaicu 11, Cl. Ionescu 11, Panc 10, Drida 10, Cornea 10, Cohen 10, Al. Manea 9, Siminic 9, Gado 8, Baiano 8, Herghelegiu 8, Kamara 7, R. Neagoe 7, Tincu 6, Tene 6, B. Sandru 5, Al. Cretu 4, A. Neagoe 4, Musumbu 4, Eze 3, Sirghe 3, C. Manea 2, Farcas 1, R. Petcu 1, Serbanescu1, M. Tanasa 1, Liuba 1. Alti cinci (Ghidia, Samson, Olteanu, Nica, Badic) au fost rezerve neutilizate.

 

Comentarii