Un meci de adormit copiii

duminică, 12 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Un meci de adormit copiii

Romania: Lobont – Stoican, Iencsi, Chivu, Rat – Pancu (’82 – Zicu), Radoi (’75 – Codrea), Dica (’65 – Soava), D. Munteanu (’82 – Cristea) – Mutu, Ganea (’65 – Bratu). Antrenor: Anghel Puiu Iordanescu.
Japonia: Kawaguchi – Santos, Yamada, Nakazawa, Tsuboi – Nakata, Inamoto, Ono, Nakamura -Takahara (’77 – Okubo), Yanagisawa. Antrenor: Arturo Antunes Coimbra „Zico”.
Arbitru: Fernando Carmona Mendez (Spania).
1-0, min. 17: Mutu – actiune de pe partea dreapta, cu ridiculizarea fundasului Tsuboi, sut-centrare, la coltul scurt, care n-a putut fi retinut de portarul japonez.
1-1, min. 58: Yanagisawa, gol ca la antrenament, din interiorul careului, dupa o deschidere in adincime a lui Nakata.
O prima repriza disputata au ralenti, in care japonezii au aplicat un presing necrutator, incurcind relatiile de joc ale tricolorilor, singurul gol fiind inscris dintr-o actiune individuala a lui Mutu. Japonezii au amenintat de citeva ori poarta lui Lobont, cea mai mare oportunitate fiind „capul” lui Nakazawa din min. 38, respins de Dorinel Munteanu de pe linia portii. Din partea noastra, un sut inselator al lui Stoican, de putin alaturi cu tinta si voleul lui Dica peste poarta, in prelungiri sint singurele faze notabile ale reprizei. Repriza secunda a fost si mai chioara, animata doar spre final. Niponii au fost mai buni, au reusit egalarea, au mai avut doua ocazii, dar si Mutu putea inclina balanta in min.88, la citiva metri de poarta, in urma excelentei centrari a debutantului Cristea, a carui lovitura de cap peste poarta a insemnat ultima faza a unei partide, pentru care calificativul de „anosta” este unul blind.
Nici o minune!
Asa cum era de asteptat, in ultimele meciuri ale grupei a II-a din preliminariile Euro 2004 nu s-a produs nici un miracol. La Sarajevo, echipa gazda, Bosnia-Hertegovina, a parut prea coplesita de importanta acestui moment istoric, in timp de Danemarca, avertizata de forta fotbalistilor bosniaci din meciul de la Copenhaga (0-2), a pregatit la turatie maxima aceasta partida, scorul de 1-1 inregistrat nedreptatind, sub aspectul desfasurarii meciului, echipa nordica. Dupa citeva mari ocazii ratate, danezii au deschis scorul in min. 12, prin Martin J?rgensen. Bosnia a egalat prin Elvir Bolic (’38), dupa care elevii lui Morten Olsen s-au aparat cu precizie, inabusind toate incercarile bosniacilor de a se apropia de poarta lui S?rensen.
Oricum, nu victoria Bosniei in meciul cu Danemarca era ceea ce astepta suflarea romaneasca, ci o minune a Luxemburgului la Oslo. Valoarea extrem de scazuta a amatorilor din Marele Ducat a facut imposibila aceasta minune, chiar daca nordicii, lipsiti de o serie de titulari, au jucat lamentabil, cu actiuni stereotipe, centrari interminabile spre poarta adversa si nici un pic de fantezie. In conditiile in care unicul gol al meciului a fost marcat de Tore Andre Flo (’19), iar luxemburghezii n-au avut decit o singura faza de poarta, rezultatul de 1-0 pentru Norvegia este normal, dar lasa un gust amar chiar si urmaritorilor neutri. Astfel, Danemarca obtine locul I in grupa a II-a, calificindu-se meritat pentru Euro 2004, in timp ce Norvegia prinde barajul, in care, daca joaca la fel ca simbata, are sanse mici de calificare la turneul final. Chiar si daca va intilni Letonia! (GIN)

Comentarii