Vedetele s-au facut de ris

luni, 25 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Vedetele s-au facut de ris

Inaintea disputarii intrecerilor finale ale "Superligii Europei" de atletism de la Bremen, am anticipat ca echipa Romaniei este in stare de a obtine o medalie in traditionala intrecere ale natiunilor continentale, dar, in acelasi timp, este amenintata cu retrogradarea. Pina la urma, n-a fost nici una nici alta, romancele s-au clasat pe locul V, dar ambele variante extreme erau posibile, intr-un moment sau altul al desfasurarii concursului. Poate ca, daca Elena Buhaianu-Iagar, marea deceptie a concursului, ar fi realizat la 800 m mai mult decit locul IV, si daca Oana Pantelimon ar fi confirmat evolutiile anterioare la saritura in inaltime, Romania ar fi smuls medalia de bronz a competitiei. La fel de adevarat este, insa, ca la aceasta editie numarul de victorii a fost inferior altora, de fapt, singura atleta care si-a cistigat proba a fost Violeta Beclea-Szekely , la 1500 m. Ne-au salvat de retrogradare, insa, si evolutiile superioare ale unor atlete de rangul II, cum ar fi alergatoarea de 400 m Otilia Ruicu, sau fondistele Maria-Cristina Grosu si Mihaela Botezan , care, desi nu au obtinut victorii, si-au depasit cu mult conditia. Majoritatea atletelor cu pretentii, cu exceptia Violetei si a Ionelei Tirlea (doua locuri II, la 200 m si 400 m garduri), au dezamagit si nu numai Iagar sau Pantelimon. Creditata cu primele trei aruncari ale sezonului, discobola Nicoleta Grasu si-a dovedit (pentru a cita oara?) labilitatea in marile concursuri, fiind depasita mai mult pe plan psihic de germana Franka Dietzsch si rusoaica Natalia Sadova, iar Cristina Nicolau nu a reusit sa depaseasca o granita familiara ei, cei 14 m in proba de triplusalt. Astfel, incit, locul V pare normal, desi convingerea noastra este ca la ora actuala, Romania are un potential superior Marii Britanii si Frantei.
Daca victoria Rusiei in intrecerea feminina a Superligii Europene nu poate fi pusa la indoiala, ceea ce s-a intimplat in competitia masculina pare de domeniul fantasticului. Se stia, de pilda, ca Rusia, Germania si Marea Britanie nu mai reprezinta ceea ce au fost in atletismul european, dar, in acelasi timp se anticipa ca reculul acestor "monstri sacri" ar da ocazia Frantei sau Italiei sa obtina un titlu vinat de multa vreme. A cistigat, insa Polonia, echipa care, dupa cum spunea Szymon Ziolkowski , campionul olimpic la ciocan, avea ca obiectiv evitarea retrogradarii. Intr-adevar, cine ar fi "votat" cu lesii, dintre care singurul nume celebru este cel al marsaluitorului Robert Korzeniowski? Polonezii au dovedit ca reprezinta o adevarata echipa care s-a batut pentru fiecare punct si au obtinut victoria la zece puncte diferenta, desi singurii invingatori au fost Ziolkowski, necunoscutul alergator de 800 m Pawel Czapewski si echipa de 4X400 m, care, fara a avea nume sonore, este de multi ani cea mai buna a continentului. Pina la urma, Rusia si Germania, amenintate cu retrogradarea, s-au salvat, echipele care anul viitor vor evolua in seria secunda fiind cele asteptate: Spania si Grecia, tot la fel de asteptate la retrogradare fiind si echipele feminine ale Belarus si Cehiei.
In urma intrecerilor din grupa B, desfasurate la Budapesta si Vaasa (Finlanda) au promovat in Superliga ambele echipe ale Ucrainei, Polonia (la feminin) si Finlanda (la masculin). Atletii romani au concurat la Budapesta si au reusit un valoros loc II, cu 104 puncte, la diferenta apreciabila de Ucraina (134 p), dar inaintea reprezentativelor masculine ale Olandei, Ungariei, Ungariei, Sloveniei, Slovaciei, Iugoslaviei si Bulgariei.
Daca in prima zi Bogdan Tarus si Gheorghe Guset au obtinut victorii (Tarus, cu saritura sa de 8,15 m ar fi cistigat fara probleme Superliga!), duminica a fost rindul lui Marian Oprea sa-si arate valoarea, tinarul nostru campion mondial de juniori cistigind cu autoritate proba de triplusalt cu o saritura de 17,13 m, inaintea unor valori ca Ivailo Russenov (Bulgaria), Vladmir Kravcenko (Ucraina) si Zsolt Czingler (Ungaria). S-au mai clasat pe locul III Stelian Tufaru (1:50,88 pe 800 m), Tiberiu Agoston (5,20 m la prajina). Levente Barna (70,95 m la sulita) si stafeta de 4×400 m cu Orzan, Vieru, Cristea si Mardan (3:08,74). Deceptia s-a numit Florin Ionescu, care, cu 9:14,37 a fost doar al cincilea la 3000 m obstacole, intr-o companie in care doar numele cistigatorului, olandezul Simon Vroemen, spune ceva. (Nic. G)

Comentarii