Viitorul suna bine

duminică, 06 septembrie 2009, 20:36
5 MIN
 Viitorul suna bine

Franta: Lloris – Sagna, Gallas, Escudé, Evra – L. Diarra, Toulalan – Anelka, Gourcuff (’73 – Benzema), Henry  -Gignac (’56 – Ribéry). Selectioner: Raymond, Domenech.

Romania: Coman – Maftei, Radoi, Chivu, Rat – Mara (’60 – Roman), Apostol, Ghioane, Nicu (’76 – Bucur) – Marica, Surdu (’86 – Codrea). Selectioner: Razvan Lucescu.

Arbitri: Ivan Bebek – Tomislav Petrovic, Tomislav Setka (Croatia).

Cartonase galbene: Sagna / Apostol (nu va juca miercuri, contra Austriei).

1-0, min. 47: Lovitura de colt executata de Gourcuff de pe partea dreapta, Gallas prelungeste pina la Henry  si acesta inscrie. 

1-1, min. 55: Escudé deviaza usor in proprie poarta o minge centrata de pe dreapta de Apostol.

Fotbalul este plin de paradoxuri si cel mai recent exemplu il constituie partida tricolorilor de pe "Stade de France". Echipa Romaniei a obtinut un excelent rezultat impotriva Frantei, dar acest rezultat are rol de ghilotina pentru maruntele sanse de calificare ale tricolorilor pentru turneul final mondial din Africa de Sud. Deoarece nimeni nu si-a pus in mod serios problema unei calificari scoase cu forcepsul, egalul tricolorilor la St. Denis inseamna un certificat de calitate pentru experimentul Razvan Lucescu la echipa nationala. Nu putem sa neglijam faptul ca doamna Fortuna a avut partea ei de vina la acest rezultat obtinut impotriva cursului jocului. Franta lui Domenech a dominat 90% din meci si un scor sever la pauza in favoarea "cocosilor" nu ar fi surprins pe nimeni. Insa tricolorii au avut un portar in zi mare, Dani Coman, care a salvat trei goluri gata facute, doua de la Henry si unul de la Gignac, si o aparare, poate nu in ziua cea mai buna, dar perfect organizata, dublajele functionind ireprosabil, atit intre cei patru componenti ai liniei de fund, cit si cu contributia lui Apostol si Ghioane. Singura iesire pe contraatac a romanilor a fost datorita unei superbe actiuni individuale a lui Marica, ex-dinamovistul facindu-l varza pe preferatul lui Domenech si centrind perfect pentru Surdu, a carui reluare a ratat de putin tinta. Dominarea franceza s-a mentinut si in partea a doua, dar golul marcat de Henry, la o eroare de marcaj in careul propriu, a reusit sa mai scoata tricolorii din gaoace. Nu atit de transant, pentru ca iesirile romanilor pe contraatac au fost rare, dar Henry a mai inscris un gol din ofsaid, iar intrarea lui Ribéry a fost un motiv de panica in plus pentru apararea tricolora si un motiv in plus pentru spectatori de a-l fluiera pe Domenech, care l-a tinut pe vedeta Bayernului pe tusa. Romanii au inscris impotriva cursului jocului, printr-o deviere nefericita a lui Escudé (favoritul lui Domenech) si aplombul a mai crescut. Daca Dani Coman a prins – repetam – o zi mare, daca Surdu, tavalit in permanenta de Toulalan, a fost la un pas de gol, detractorii lui Razvan au mai primit una in plex atunci cind Mihai Roman l-a ridiculizat pe Evra si a expediat un sut in diagonala, prins cu greu de portarul francez. Mult-dorita ridicare a strocului nu a mai avut loc si asta nu pentru ca tricolorii s-au bagat cu "dosu-n poarta" (vorba lui Chivu) ci pentru ca francezii nu le-au mai permis sa construiasca. O echipa bazata pe posesie si presing, in care cel mai important rol nu l-au avut vedetele din fata, ci cei doi inchizatori, Diarra si Toulalan. In final, mentinerea rezultatul egal s-a realizat prin eforturile deosebite ale apararii si paradele lui Coman.

Rezultatul de la Paris este un semn ca nationala Romaniei este pe drumul cel bun sub comanda lui Razvan Lucescu. Sa nu uitam ca, pina la toamna viitoare, cind vor porni preliminariile pentru Euro 2012, este timp suficient pentru inchegarea acestei nationale. Poate chiar si cu Adrian Mutu integrat in sistem, daca va mai fi nevoie.

Francezii sint la mina noastra

Daca remiza de la Paris a insemnat sperante pentru viitorul nationalei si Razvan Lucescu, nu acelasi lucru se poate spune si despre Franta si Domenech. Cu acest 1-1, "les bleus" n-au recuperat decit un singur punct din cele cinci care ii desparteau de sirbi (care n-au jucat ieri) si sperantele de a evita barajul de calificare s-au subtiat, mai ales ca partida directa se va juca miercuri, la Belgrad. In afara de acest meci, Franta mai are de jucat acasa cu Feroe si cu Austria, iar Serbia acasa cu Romania si in deplasare cu Lituania. In concluzie, diferenta face ca echipei lui Domenech sa nu-i fie suficient doar un succes la Belgrad pentru a se califica direct pentru turneul final din Africa de Sud. Francezii trebuie sa spere ca echipa lui Radomir Antic sa se incurce, fie la Belgrad cu romanii, fie in Lituania. Si daca privim la diferenta dintre golaveraje si gindim la jocul prea economic al Frantei, rezulta ca un punct pierdut pe sirbi pe traseu nu le este suficient "cocosilor".

Janko nu joaca in Ghencea

In celalat meci al grupei a VII-a, Austria – Feroe 3-1 (2-0). Au inscris Maierhofer (‘1), Janko (’16, ’59 – penalty) / A. Olsen 83. Austria, viitoarea adversara a echipei Romaniei, a jucat in urmatoarea formula: Payer – Schiemer, Dragovic, Patocka (’46 – Ortlechner), Fuchs – Hölzl, Pehlivan, Beichler (’80 – Wallner), Jantscher – Janko, Maierhoffer (’61 – Hoffer). Fundasul Patocka (suspendat) si golgeterul Marc Janko (suspendat) nu vor putea juca in meciul de miercuri.  Urmatoarele meciuri ale grupei  (9 septembrie): Romania – Austria, Serbia – Franta, I. Feroe – Lituania.

Clasamentul grupei a VII-a

1. Serbia        7          6          0          1          15-5   18

2. Franta        7          4          2          1          9-7     14

3. Austria       7          3          1          3          10-10 10

4. Lituania      7          3          0          4          6-6     9

5. Romania    7          2          2          3          8-11   8

6. Feroe         7          0          1          6          2-11   1

  

Comentarii