Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Nu cred în investiţiile rutiere în România“

Alina Mungiu Pippidi: „Ce Dumnezeu fac oamenii în Iaşi? Din ce trăiesc“? INTERVIU

GALERIE
mungiu
  • mungiu
- +

„A pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă“, mai spune cunoscutul politolog într-un interviu exclusiv pentru „Ziarul de Iaşi“.

Ziarul de Iaşi - Aţi Spus că nu urmăriţi politica locală.

Nu urmăresc nicio televiziune, mă uit pe presa electronică şi mai ales pe fapte. Văd toate trendurile, sunt mai bine informată din statistici decât mulţi oameni care trăiesc în România.

ZdI - Unde vedeţi faptele astea?

Mă uit pe ziare economice foarte mult, citesc Eurostatul absolut regulat. Citesc raporatele Comisiei Europene, de exemplu. Şi înţelegi lucrurile un pic altfel când citeşti aşa ceva. La Societatea Academică Română de ani de zile investesc într-o bază de date regională - avem un fel de plan să alimentăm o bază de date pe judeţe. Spre exemplu, nivelul populaţiei active din Iaşi este un indicator pe care-l monitorizez şi care este mult mai important decât alte subiecte. Am văzut că Iaşul a ajuns numărul al doilea demografic la nivel naţional, după Bucureşti, dar mă interesează partea sociologică, nu bârfa de partid. Însă dacă te uiţi cât la sută din populaţia aceasta este activă, îţi dai seama de ce a câştigat PSD - populaţia activă este foarte mică. Întrebarea pe care mi-o pun eu este ce Dumnezeu fac oamenii aici, din ce trăiesc dacă nivelul populaţiei active este de sub 30%, jumătate faţă de Bucureşti. Sunt pensionari, au case la ţară cu găini, din ce trăiesc?

Cu cine sunt în pat parlamentarii germani

ZdI - Deci şi dacă am să vă întreb de autostrada Iaşi-Tg Mureş tot nu veţi şti să vă pronunţaţi.

Eu la autostrăzi am altă părere decât majoritatea oamenilor. Cred că oamenii au un model de dezvoltare care este trecut, cel mult contemporan, în timp ce modelele de dezvoltare care vor împinge lumea înainte şi care au făcut-o şi în trecut sunt modele ale viitorului. Trebuie să te gândeşti cu ce vei merge în 50 de ani. S-a interzis dieselul în Roma, iar în Germania, unde trăiesc eu, e de neconceput că se va scoate dieselul vreodată, dar iată că justiţia, trecând peste parlamentari care sunt toţi în pat cu industria coruptă de automobile, a luat ceastă decizie, împinsă de nişte grupuri ecologiste. Credeţi că în 20 de ani sau în 50 de ani o să ducem mărfurile cu camioanele de colo-colo?

Mai bine irlandez decât grec, mai bine cale ferată decât autostradă

ZdI - Nu ştiu, dar în ce alt model să investim acum pentru industrie, în hyperloop? 

Eu dacă aş fi acum în Iaşi aş încerca să fiu numărul unu în atragerea de fonduri pentru skills pentru studenţi, dar mai ales pentru adulţi. Aş face modelul irlandez, nu cel grecesc. Grecii şi-au pus asfalt până pe vârfurile munţilor. Au asflatat toate cărările de capre şi economia grecească, la finalul fondurilor europene, după 25 de ani, era la fel de puţin competitivă ca la început. Modelul de succes este cel din Irlanda, unde nu stăteau cu drumurile mai bine decât în Grecia, dar unde au spus că vor crea o populaţie super-educată, super skilled, care să facă de toate. La noi, toată lumea mă omoară cu autostrăzile, oriunde merg - ce o să faceţi cu ele? Trebuie drumuri, drumuri de viteză mare, dar cine are nevoie de autostrăzi? Eu locuiesc pe Valea Prahovei, dacă se face acolo autostradă se distruge toată valea. De 15 ani vorbim despre auostradă, dar nu s-au făcut centuri la Azuga, Sinaia şi Buşteni care ar costa o nimica toată.

ZdI - De acord, dar sunt lucruri diferite. O autostradă Bucureşti - Braşov ar avea şi un scop de principiu turistic. Dar una care să lege Iaşul de oricare zonă a ţării şi a Europei e necesară pentru industrie. De bine, de rău, în următorii 25-30 de ani companiile care vor vrea să producă în Iaşi, fiindcă au aici materia primă în materie de forţă de muncă, vor avea nevoie de metode prin care să livreze.

De ce nu livrează cu trenul? Dacă ai o reţea bine dezvoltată costă mult mai puţin. 

ZdI - Care reţea bine dezvoltată că Iaşi-Bucureşti face cu o oră mai mult decât acum 100 de ani?

Lăsaţi Iaşi - Bucureşti, că voi spre Vest vreţi să mergeţi!

„Banii se fură mai ales la drumuri“

ZdI - Păi Iaşi - Timişoara face 16 ore.

Ştiţi de ce? Pentru că investiţiile au fost mult mai mici. Nu cred în investiţiile rutiere în România. Este o ţară foarte coruptă şi banii se fură mai ales la drumuri. România cheltuieşte proporţional pe drumuri cel mai mult din UE şi mult mai mult decât bulgarii în 25 de ani. Pentru ce? Pentru o calitate finală a drumurilor egale în România şi Bulgaria. În ultimii ani, bulgarii, care nu au arestat niciun ministru, au reuşit să construiască nişte autostrăzi şi au un cost mai redus al corupţiei. Pentru mine ăsta este un indicator că nu sunt mai corupţi decât noi, în ciuda faptului că nu arestează pe nimeni, pentru că drumurile costă mai puţin şi autostrăzile se construisec. Am publicat un material al unui specilist foarte bun în drumuri care a dovedit într-o analiză cost-eficienţă că printr-o investiţie mult mai mică în căi ferate noi am realiza multmai mult şi s-ar fura mai puţin. Autostrada e doar o schemă de a da bani care nu se materializează în drumuri. Ar trebui să construim pe centuri, pe modernizări, pe benzi laterale, pe feluri mai safe de a o lua la stânga şi pe căi ferate pentru industrie.

„Dragnea nu e un monstru, nu a chemat el minerii peste noi“

ZdI - Vorbim de eficienţa luptei împotriva corupţiei, Europa ne arată pe noi ca exemplu, dar corupţia în România e la un nivel ridicat. Cum vă explicaţi acest lucru?

Eficienţa şi corupţia sunt foarte corelate şi te întrebi cum Dumnezeu bulgarii, care după părerea mea sunt la fel de corupţi ca noi, se descurcă mai bine? Vă dau exemplul Poloniei care este şi mai elocvent. Are cele mai necompetitive licitaţii din Europa - 45%, la noi sunt vreo 24%, iar media europeană e de vreo 16%. Însă nu au discuţii, nu se plânge nimeni că se prezintă un singur candidat. Ce înseamnă asta? Că capacitatea lor de absorbţie a fondurilor europene a fost atât de mare, că au avut atât de multe fonduri încât au reuşit să împartă tuturor. Şi s-au concentrat pe ceea ce trebuie să ne concentrăm şi noi - mai puţin pe cine le ia, fiindcă trebuie să le împarţi echilibrat. Toţi cei care sunt capabili să facă ceva, să primească ceva. Sunt foarte mulţi bani, foarte, foarte mulţi. Nu e asta o problemă. Problema este să ţi se livreze ceva. Diferenţa fundamentală la noi nu este între cine dă mită şi cine nu, că toată lumea dă şi la toată lumea se cere. Problema e că unii nu construiesc drumul deloc, iau prima tranşă şi socotesc că e mai bine dacă iau tranşa şi dispar în natură. Povestea este cum faci să îţi salvezi economia dar să elimini felul acest corupt de a face afaceri. De aia teoria mea în realitatea este că trebuie să îi pui pe oameni să plătească - nu să le închizi firmele, nu să îţi pui pasiunile în a-i băga la puşcărie fără să recuperezi prejudiciile. 

ZdI - Aţi fost acuzată că aţi fost mai puţin critică faţă de Dragnea faţă de alţi conducători PSDdin ultimii ani, Năstase, Geoană, Ponta. Este ceva ce face Dragnea mai bine decât ceilalţi? 

Eu aş zice aşa, că după 25 de ani trebuie să învăţăm ceva din ce ni se întâmplă. Nu are sens să mai practic exact aceeaşi paradigmă analitică pe care am făcut-o de 100 de ori. Am dat exemplul cu beţivii care mă strigă în piaţa Amzei, - „doamna Alina, când mai dăm PSD-ul jos?“ “Băi, nu ştiu, l-am dat de vreo patru ori, dacă-l mai dăm încă odată jos fără să facem nimic eu m-am plictisit,daţi-l voi“. Dragnea nu este deci cu nimic superior  ălora dinainte, dar nici nu este inferior. Dragnea nu e un monstru, nu a chemat el minerii pe noi. A pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă, asta e părerea mea. În locul lui Dragnea se va alege Marian Oprişan sau un altul ca el. Ce nu vrea lumea să înţelegă este măsura în care Dragnea e reprezentativ pentru această clasă de oameni, votanţii din oraşul mic, mijlociu şi chiar mare din România, pentru că Gabriela Firea ne-a bătut la Bucureşti cum n-am fost bătuţi în viaţa noastră. Cum a câştigat PSD pentru prima oară data trecută în toate categoriile de educaţie? Că sunt ei foarte răi? Ei au fost răi dintotdeauna, iar acum sunt mai buni decât au fost vreodată, să mă ierte Dumnezeu! Eu am avut zeci de procese cu PSD. Dragnea nu dă pe nimeni în judecată, nici Tăriceanu. Aceşti „dictatori“, aceşti „tirani“, aceşti „nenorociţi“. Toată lumea zice despre ei că sunt corupţi, dar poţi să faci asta fără niciun cost şi ca atare sunt extraordinari de mulţi viteji în România. Toată lumea e mult mai antipesedistă decât mine, sunt foarte impresionată. 

Ce nu înţelege Kovesi

ZdI - Săptămâna trecută aţi apreciat drept „bine făcut“ raportul lui Tudorel Toader prin care a cerut revocarea din funcţie a şefei DNA. Unde greşesc magistraţii, juriştii, jurnaliştii sau liderii de opinie care critică documentul?

Eu am făcut această apreciere în direct, nu citisem raportul lui Toader. După aceea am fost destul de critică faţă de el, dar nu pe fondul argumentelor, că bună parte dintre ele sunt valide. Ce nu a reuşit să dovedească e intenţia, că cineva face asta deliberat. În general, ce nu înţelege Kovesi este că guvernul şi majoritatea parlamentară au suvernitatea politicii penale. Aşa funcţionează într-o democraţie - suveraniatea politicii penale este a partidului care câştigă alegerile, iar partidul respectiv poate să aibă o politică penală proastă, cum este cazul cu PSD, dar sunt suverani pe ea. Nu îi poţi ancheta pe ceva care este dreptul lor, în virtutea faptului că i-a ales lumea. Dacă ăştia vor să anuleze mâine complet abuzul în serviciu e dreptul lor. Că avem dreptul să luptăm să nu îl elimine, şi asta e foarte adevărat. Dar nu poţi să îi investighezi pentru dreptul lor de a face legislaţie. Nu cred că aceste motive constituţionale erau suficiente pentru a propune revocarea lui Kovesi şi, în general, nu poţi să propui revocarea dacă nu l-ai dat afară pe Vâlcov.

Protestele din februarie: Primii 30.000, aduşi de servicii

Zdi - În urmă cu un an de zile vă întrebaţi cine a reuşit să mobilizeze atât de mulţi oameni în stradă într-un interval atât de scurt. Aţi mai aflat vreun răspuns?

Depinde foarte mult. În prima zi nu am absolut nicio îndoială că i-au mobilizat diferiţi oameni din servicii care controlează locuri strategice pe internet. Prima zi e cea în care în patru ore s-au mobilizat 30.000 de oameni. După aceea, când au fost jumătate de milion de oameni, i-a mobilizat presa, i-a mobilizat indignarea. Acea mare majoritate de oameni a ieşit spontan pentru că au fost absolut indignaţi de ceea ce se întâmplă. Cum ar fi ieşit şi acum dacă era iminent dacă o dă afară pe Kovesi şi dacă nu era scandalul ăsta foarte mare de la Ploieşti. În momentul în care e o cauză simplă şi e clar că o să câştige infractorii şi nu cei care, chiar dacă au făcut greşeli, au încercat cât de cât să facă ceva, lumea se mobilizează. Pe de altă parte, dovezile că există grupuri ce nu sunt în regulă au devenit din ce în ce mai clare. Tot grupul ăsta de jurnalişti de la Roşia Montană, care au ajuns să fie mult mai anti-PSD şi mai justiţiari decât mine, nu a ajuns aşa prin convertire. Există vreun tâmpit care crede că după 25 de ani în care ai fost ziarist corupt ajungi în lupta anticorupţie? Hai să fim serioşi. Cineva îi plăteşte pe oamenii ăştia, care pe vremuri lucrau pe la Udrea şi acum lucrează în lupta pro-justiţie. Lumea chiar nu îşi pune întrebarea cum ne demasca Mălin Bot la Roşia Montană că ne plăteşte Soros, iar azi e el în fruntea noastră? 

Zdi - Deci încă sunteţi de părere că în prima zi protestele nu au fost spontane. 

Nu sunt de părere, o ştiu. Este cu totul imposibil. Am atâtea ore, am încercat să ajut să mobilizăm oameni şi vă spun că nu poţi să scoţi 30.000 de oameni până la ora 16.00, când lumea nici nu a ajuns să se uite la ştiri, decât dacă ai nişte nuclee strategice pe Facebook. Dar cine a investit în ele? Cine a ajuns la ora asta să fie cel mai mare investitor în presă? Firme ale serviciilor secrete care au pe faţă acţiuni în presa mare. De aceea presa mare nu îşi face public „ownershipul“; nu ştim nimic despre acţionariatul unor nume precum Hotnews sau ziare.com.

A consemnat Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri