Chirica îi răspunde lui Dragnea în legătură cu eticheta de „chirici”

marți, 14 februarie 2017, 17:31
5 MIN
 Chirica îi răspunde lui Dragnea în legătură cu eticheta de „chirici”

Primarul Iaşului a oferit un răspuns pe larg în legătură cu eticheta aplicată de Liviu Dragnea, liderul PSD. De asemenea, el a comentat şi întălnirea avută de mai mulţi primari din judeţ, care au convenit să-i trimită lui Dragnea o scrisoare prin care să îşi retragă sprijinul politic acordat liderului interimar al PSD Iaşi.

Ce spune Mihai Chirica despre eticheta de „chirici”
 
„E onorant, sincer. E onorant plecând din cel puţin două puncte de vedere. Aceşti chirici provin din grecescul chirios care înseamnă domni, aşa scrie în greacă. Şi dacă suntem foarte mulţi domni în acest partid înseamnă că mai există o şansă pentru el. Domni vor mai fi în acest partid, sunt convins, şi vom reuşi să arătăm că social-democraţia este o politică care este mai mult decât necesară în România de astăzi. Sigur, eu nu pot să-mi permit, am totuşi o educaţie la care ţin foarte mult, să intru în dispute cu liderul partidului. Nu am nimic de împărţit pentru că nu vizez postul domnului Dragnea, chiar nici nu vreau. Aşa cum am spus-o şi altădată, am un contract cu ieşenii la care ţin foarte mult şi vreau să-i slujesc aici acasă. Dar, desigur, nu cred că prin tot ceea ce am spus am ofensat vreodată social-democraţia, disciplina de partid este absolut o necesitate în orice formaţiune politică, indiferent cum se numeşte ea. Dar disciplina de partid are nevoie şi de raţiune, ea este necesară atunci când exprimă lucrurile bune care aliniază partidul şi care îl conduc spre cele mai înalte culmi ale succesului, în momentul de faţă se pare că vedem culmile în oglindă, în sens invers. Deci, este nevoie să ne raliem cu toţii pentru o politică social-democrată europeană în care disciplina de partid nu se contrazice cu posibilitatea de a-ţi exprima un punct de vedere, lucru pe care îl promovez şi la Iaşi.
 
Cum vede primarul Iaşului întălnirea de la motel Bucium
 
„E un fel de lepădare? Nu se dezic, e o chestiune care ţine şi la ei de personalitate. Eu am vrut să port o discuţie cu dumnealor, credeam că este o discuţie principială şi sunt o parte dintre primari, nu uitaţi că noi avem totuşi peste 60 de primari în judeţ care au reuşit să ajungă acolo împreună făcând o politică comună, de vizibilitate, să nu uite nimeni că am reuşit să radiem dinspre municipiu, care era prăbuşit complet, o politică care a fost folositoare întregului judeţ şi este mulţumitor pentru că a fost munca lor şi trebuie să le-o respect.
 
Pe de altă parte, şi eu mă dezic de abordarea unor decizii politice într-un restaurant. Acest lucru se poate face la sediul de partid acolo unde ne-am întâlnit vineri, nu erau dezişi, astăzi este marţi se dezic, nu ştiu ce va fi joi. În fiecare zi se dezice de ceva, eu nu mi-am schimbat discursul politic, eu nu fac atac la persoană sau la conducerea partidului ci provoc pe fiecare dintre membrii PSD la o analiză realistă, structurată, corectă, astfel încât concluzia să fie firească şi normală pentru România pe care o trăim astăzi.
 
Le respect punctul de vedere şi este normal să o facă, dar trebuie făcut consecvent, într-un spaţiu adecvat, restaurantele se fac pentru altceva, nu sunt zone de platformă politică. A mai făcut cineva în România platformă politică în restaurant şi acel partid nu mai există.
Sunt convins că suntem pe aceeaşi traiectorie numai că avem o viziune diferită, eu cred că reuşesc să văd un pic mai departe de zidul din faţă, deja văd în partea cealaltă şi văd că este un tărâm foarte luminos, limpede şi curat, clar, asupra lucrurilor care trebuie să se întâmple în PSD, România. Suntem o organizaţie puternică, organizaţie susţinută de oameni, care poate fi condusă într-un mod cât se poate de democratic, care trece printr-un moment de declin, dar care se poate redresa dacă înţelepciunea vine aici.
 
Dacă cuiva îi foloseşte o informaţie deformată preluată de nu ştiu de unde pentru a trage concluzii pripite care risipesc energiile, le transformă în tot felul de celule care funcţionează alandala în interiorul unei organizaţii, eu cred că nu, organizaţia PSD Iaşi este ataşată programului de guvernare, structurii PSD şi urmăreşte implementarea programului în totalitate cu rezultat deplin, asta ca şi măsură a unor rezultate pentru viitoarele bătălii politice pentru că în mintea mea circulă că PSD nu se opreşte aici. Nu pentru că vreau eu sau nu vreau eu, vrea domnul Mihalache sau nu vrea domnul Laicu ci pentru faptul că social-democraţia în România este o necesitate, e ca şi partea unui întreg care, dacă lipseşte, acel întreg dispare prin ansamblul său.
 
Prin urmare, nu discutăm despre ce vreau eu sau ce mi-ar plăcea mie, discutăm despre ceea ce firesc să se-ntâmple. Cred că domnul Mihalache înţelege acest lucru, e interesant ce spune, e o pată de culoare la care ţin foarte mult, chiar fără să fiu ironic aici, noi ne întâlnim foarte des şi în spaţiul privat, şi în spaţiul public şi, desigur, în sediul de partid. De fiecare dată avem puncte de vedere diferite, dar plecăm cu câte ceva nou fiecare dintre noi, dar putem merge pe acelaşi drum. Prin urmare, e corect să fie şi alte puncte de vedere, le respect. Eu am instituit această formulă democratică de a comunica în partid şi nu pot dezice de ea. Este nevoie să comunicăm, sediul partidului le aparţine şi lor, nu există o cheie unică acolo, în care intri doar dacă şeful te primeşte. Se pot întâlni acolo, pot dezbate, putem dezbate şi putem trage concluzii.”
 

    

Comentarii