Confuzie: unde putem fuma ţigară electronică şi unde nu? Nici polițiștii nu se înțeleg între ei

miercuri, 23 martie 2016, 02:59
4 MIN
 Confuzie: unde putem fuma ţigară electronică şi unde nu? Nici polițiștii nu se înțeleg între ei
Poliţia Locală spune că nu va da amenzi celor ce fumează aşa ceva în spaţii publice închise. Poliţia judeţeană are însă o opinie contrară. "Ziarul de Iaşi" a cerut lămuriri chiar de la iniţiatoarea legii, dar şi de la avocaţi specializaţi. Cui dau aceştia dreptate? 
 

Legea antifumat a creat confuzie în rândul autorităţilor responsabile cu aplicarea amenzilor. Mărul discordiei este folosirea ţigaretei electronice. În timp ce Poliţia Locală spune că nu va sancţiona ieşenii care fumează astfel de ţigarete în spaţii publice închise, Inspectoratul de Poliţie Judeţean susţine însă contrariul. În acelaşi timp, iniţiatoarea legii, deputatul PSD Aurelia Cristea, contactată ieri de „Ziarul de Iaşi”, a precizat că folosirea ţigaretei electronice este interzisă doar în mijloacele de transport în comun. Această interpretare a legii este confirmată şi de către avocaţii specializaţi contactaţi.

Ce spune legea

Noile reguli privind fumatul în spaţiile publice închise au intrat în vigoare săptămâna trecută. Legea 15/2016, care completează Legea 349/2002, are două referiri la ţigareta electronică. În primul caz, la articolul 2, se menţionează că prin ţigaretă electronică „se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor”. Ulterior, la articolul 3, alin. 1^2, se precizează că „în spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n^1 este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice”. La litera de lege invocată se face referire la un singur spaţiu public: „(prin, n.r.) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor”.

Totodată, în ghidul făcut public de către Guvern privind implementarea Legii 15/2016, ţigareta electronică apare menţionată doar la capitolul unde se detaliază spaţiile închise unde nu se poate fuma: „toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică)”. „Ţigareta electronică este interzisă doar în mijloacele de transport în comun. Iniţial, nu s-a făcut deloc referire la ţigareta electronică în lege, ştiind că va veni directiva europeană care reglementează conţinutul substanţelor dintr-o astfel de ţigaretă. Mai mult decât atât, nu sunt încă nişte confirmări ştiinţifice, statistici, care să ateste clar că vaporii respectiv sunt nocivi, ceea ce avem deja pentru produsele din tutun”, a declarat deputatul Aurelia Cristea. Iniţiatoarea legii a adăugat că cele două referiri la ţigareta electronică din legea antifumat sunt, de fapt, amendamente propuse şi aprobate în Comisia de Sănătate şi fac referire la interzicerea acestui tip de ţigaretă în mijloacele de transport în comun. „La acel moment a fost discuţia şi cu locurile de joacă pentru copii, tocmai pentru a nu genera imitarea gestului de către copii. A rămas în lege doar interzicerea ţigaretei electronice în mijloacele de transport în comun”, ne-a precizat deputatul PSD.

Poliţia Locală: „Nu dăm amenzi pentru ţigaretă electronică”

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi, Daniel Ungureanu, a precizat ieri că agenţii instituţiei nu aplică amenzi în cazul persoanelor care fumează ţigarete electronice în spaţii publice închise. „Conform legii, ţigara electronică este interzisă doar în mijloacele de transport în comun. Aceasta este singura interdicţie”, a spus Ungureanu. În schimb, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi susţine că Legea 15/2016 face referire şi la ţigaretele electronice şi, prin urmare, va aplica amenzi.

„Este specificat în lege, data viitoare să vă uitaţi şi pe lege, că nu pot fi folosite ţigările electronice nici în spaţiile publice închise, nici în spaţiile care au doi pereţi. Se face referire în lege şi la ţigările electronice, şi la ţigările normale”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Vîjiac. Întrebată care sunt articolele din lege unde este stabilită interzicerea ţigaretelor electronice în alte spaţii decât mijloacele de transport în comun, reprezentantul IPJ s-a pierdut în explicaţii. „Mie asta mi s-a transmis, că nu pot fi folosite nici ţigările electronice în spaţiile publice închise”, a mai spus Vîjiac.

„Ziarul de Iaşi” a contactat ieri şi avocaţi care au citit legea, pentru un punct de vedere, şi care au confirmat că ţigaretele electronice sunt interzise doar în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede art. 3 alin. n^1 din Legea 15/2016. Avocaţii spun că definiţia noţiunii de ţigaretă electronică este introdusă la art. 2 tocmai în contextul măsurii de interzicere de la următorul articol. Ei au explicat că introducerea acestei noţiuni nu poate fi legată nici de acţiunea de a fuma, aşa cum a definit-o legiuitorul, întrucât ţigareta electronică nu conţine tutun. „În Legea 349/2002, completată de Legea 15/2016, la articolul 2 litera e) se arată că prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigări, ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe”, a completat un avocat. 

Comentarii