Constantin Iaţco, şeful Camerei de Conturi Iaşi, dus pe ultimul drum (VIDEO&FOTO)

miercuri, 30 iulie 2014, 12:37
6 MIN

Constantin Iaţco, care a decedat duminică seara, la vârsta de 60 de ani, a fost înmormântat ieri cu onoruri militare. El a fost înhumat în cimitirul „Sfânta Treime“ din Păcurari. La ceremonia de despărţire au fost prezente numeroase personalităţi, prieteni, colegi sau colaboratori din mediul administrativ sau economic.

„Un tată nemaipomenit, un coleg deosebit şi un bun prieten“, cuvintele părintelui Florin Chirilă se răspândesc odată cu căldura secetoasă din biserică, care usucă şi pârjoleşte gâtlejurile şi ochii. Dar, ieri, lumea nu a venit să îl plângă sau să îl jelească pe Constantin Iaţco.

Colegii de la universitate, administraţia publică, de la Camera de Conturi şi familia au venit să îşi ia rămas-bun de la cel pe care părintele Chirilă îl descrie ca fiind „omul care avea mereu un cuvânt bun de îmbărbătare, care a ajutat pe toată lumea, care s-a bucurat când am avut şi noi bucurii şi s-a întristat când am avut noi întristări“. „Aşa este“, spun disparat vocile şoptite din Biserica Flora din Tătăraşi, care poartă hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim“. „Aşa este“, întăreşte şi părintele, de la altar, împreunându-şi mâinile pe microfonul negru.

Un om cu dragoste pentru cei în suferinţă

Părintele îşi opreşte privirea care măsura sala asupra familiei, unde unul dintre cei doi băieţi ai lui Constantin Iaţco o ţinea de mână strâns pe mama sa. Nu i-a mai dat drumul până când au ieşit, o oră mai târziu, din biserică. „Pe fiecare dintre noi ne-a întristat când am aflat de trecerea la cele veşnice ale domnului Constantin“, spune, pe un ton răguşit, părintele Chirilă.

„Eu l-am cunoscut în urmă cu mai bine de 20 de ani, fiind amândoi internaţi în spital, iar dânsul a avut grijă de mine câteva zile după o operaţie pe care am suferit-o. Iar cât am stat în spital, l-am văzut cum a avut grijă şi de ceilalţi bolnavi. Văzând dragostea pe care o are către cei în suferinţă, am devenit prieteni buni, ne întâlneam şi vorbeam foarte des“. Surprins parcă de cele spuse, părintele se opreşte şi privirea începe să scaneze din nou biserica, prea mică pentru sutele de oameni care s-au adunat „să ceară odihnă“ pentru Constantin Iaţco.

Unul dintre cei mai respectaţi directori din ţară

Într-un cor de „Dumnezeu să-l ierte“, părintele Chirilă îşi încheie predica, iar microfonul trece în mâinile consilierului Mihai Hură, de la structura centrală a Curţii de Conturi. Un bărbat scund, cu vocea tremurândă, transmite condoleanţe familiei din partea preşedintele Curţii de Conturi Bucureşti, Nicolae Văcăroiu, şi spune despre Constantin Iaţco că a fost „un om cu o carieră extraordinară. A plecat de la un simplu economist şi a ajuns directorul uneia dintre cele mai respectate instituţii din toată ţara. Ne-a părăsit când încă mai avea multe de făcut, atât pentru colegii lui, cât şi pentru studenţii lui.“

Mihai Hură vorbeşte despre un om exigent, care „ducea la bun sfârşit tot tot ce îşi punea în cap“ şi care se mândrea cu ctitoria sa la Iaşi, clădirea Camerei de Conturi. „A ridicat-o de la zero până în situaţia în care se află astăzi. Poate tocmai pentru cinstea, devotamentul şi ceea ce a făcut pentru societate a fost momentul să fie chemat acum şi să nu fie lăsat pradă unor eventuale chinuri ale bolilor de care unii nu scapă după 60 de ani“, a încheiat Mihai Hură.

Experienţa la locul de muncă şi profesionismul arătat au fost şi lucrurile pe care le-a scos în evidenţă directorul Camerei de Conturi Vaslui, Vasile Popa. Acesta l-a caracterizat pe Constantin Iaţco ca fiind un om care a dus o muncă serioasă şi cinstită, ale cărei roade au fost culese de toţi cei din jurul său. „A fost respectat şi preţuit în mediul universitar şi la conducerea Curţii de Conturi a României, fiind unul dintre cei mai apreciaţi şi experimentaţi directori din ţară“, a conchis Vasile Popa.

Un profesor cu o „intemperabilă tenacitate şi înţelepciune”

În numele autorităţilor locale au vorbit subprefectul Bogdan Abălaşei şi viceprimarul Mihai Chirica, cel din urmă transmiţând şi un mesaj din partea primarului Gheorghe Nichita, care, susţine viceprimarul, nu a putut fi prezent la înmormântare.

Despre calitatea lui Constantin Iaţco de profesor universitar doctor dobândită anul acesta a vorbit prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, unde preda şi fostul şef al Camerei de Conturi Iaşi. „Despărţirea este greu de înţeles şi de acceptat de toţi cei care l-au cunoscut şi care am interacţionat cu el direct sau indirect, prin ştiinţa de carte, prin poveţele sale şi prin sprijinul necondiţionat oferit. A fost înzestrat cu multă voinţă şi putere de muncă, perseverent şi energic, cu un şarm caracteristic, cu iubire de oameni şi adevăr şi cu o intemperabilă tenacitate şi înţelepciune“, a precizat rectorul.

Acesta le-a împărtăşit celor din biserică faptul că directorul Camerei de Conturi Iaşi ar fi vrut să se implice mai mult în lumea academică, solicitând permisiunea conducerii USAMV să înfiinţeze un master în „Managementul şi auditul financiar în agricultură“, proiect de care s-a ocupat cu îndârjire, fiind aprobat de către instituţia de învăţământ superior.

Un ultim onor militar

La finalul ultimelor cântări bisericeşti, şefii de instituţii ai autorităţilor locale şi naţionale au părăsit, rând pe rând, biserica, lăsând familia să-l îndrume pe Constantin Iaţco până în faţa lăcaşului, unde îl aştepta un pluton de militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“, pentru a-i da ultimul onor. Acesta a primit în acest an, în mai, „Ordinul pentru meritul industrial şi comercial în grad de cavaler“, decernat de către preşedintele Traian Băsescu.

Cu armele îndreptate către cer şi cu braţele aliniate în dreptul frunţii, militarii au salutat familia, care îl conducea pe fostul director al Camerei de Conturi din Iaşi pentru o ultimă oprire la sediul instituţiei pe care a condus-o, în timp ce din biserică încă mai răsunau frânturi din „Hristos a Înviat!“. Acesta a fost apoi înmormântat în cimitirul „Sfânta Treime“ din Păcurari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii