Coroana nu va fi reintrodusă pe stema României

joi, 28 mai 2015, 11:44
2 MIN
 Coroana nu va fi reintrodusă pe stema României

Coroana nu va fi reintrodusă pe stema României. Redăm comunicatul transmis de PNL:

"Miercuri, 27 mai, s-a consumat un episod ruşinos în Parlamentul României. Votul final la proiectul de Lege PL 122/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului.

Cu 139 voturi „împotrivă” şi 135 „pentru”, proiectul de lege a fost respins. Majoritatea PSD-PLR-PC a votat în bloc împotriva proiectului (118 voturi „împotrivă” din partea PSD şi 13 voturi „împotrivă” din partea PLR).

Deputaţii PNL au votat în unanimitate în favoarea proiectului de lege (82 de voturi).

De asemenea, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a trimis Parlamentului un punct de vedere, în februarie 2014, plin de exagerări şi de truisme, în care spunea că măsura ar aduce implicaţii financiare şi că schimbările de stemă intervin doar atunci când se produc schimbări socio-politice.

Lista ruşinii, cu toţi cei care au votat ieri „împotriva” proiectului de lege, este disponibilă pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege era unul reparatoriu pentru că România este singurul stat din regiune şi unul din puţinele din Uniunea Europeană care nu are simbolul coroanei pe stemă. Ţări precum Serbia, Polonia, Cehia, Bulgaria au acest element pe stemă sau drapel ca simbol al suveranităţii, independenţei şi unităţii. Coroana pe acvila stemei ar fi reprezentat o recuperare memorială extrem de necesară pentru a readuce parte din simbolurile naţionale la forma lor iniţială, de dinainte de instaurarea şi prăbuşirea comunismului.

Proiectul de lege a fost votat în prealabil în Senat şi avea avize favorabile din partea Consiliului legislativ, a Comisiei de Cultură, precum şi a Comisiei de Administraţie publică.

„Ceea ce a făcut PSD arată că acest partid comunist continuă să blocheze repunerea simbolurilor naţionale la locul lor. PSD ţine să ne reamintească mereu că, dacă în anii 90 acest partid îl alunga pe Majestatea Sa Regele Mihai cu tancurile pe autostradă, astăzi nimic nu s-a schimbat în această privinţă. Monarhia este la fel de detestată şi afurisită, dar cu alte metode şi alt discurs.

Repunerea stemei pe coroana României era pur şi simplu un gest de bun simţ pentru că toate statele din regiune au coroana pe stemă. Acest lucru nu înseamnă monarhie, schimbarea formei de guvernământ, ci este simbolul suveranităţii, al independenţei şi al integrităţii.

PSD rămâne acelaşi partid comunist, lipsit de orice dorinţă de schimbare, de civilitate şi, în fond, PSD rămâne acelaşi frânar pentru drumul european al României.

Votul arată şi ipocrizia autodeclaratului «monarhist» Tăriceanu. Partidul autobuz a votat, de asemenea, împotrivă, cot la cot cu PSD” a declarat Costel Alexe, deputat PNL şi co-preşedinte al TNL România".

 

Comentarii