Explicaţii ale medicilor ieşeni, după noul val de decese în rândul victimelor din clubul bucureştean

De ce arşii pot muri şi după o săptămână? Explicaţii ale medicilor ieşeni

marți, 10 noiembrie 2015, 03:00
3 MIN
 De ce arşii pot muri şi după o săptămână? Explicaţii ale medicilor ieşeni

„În ziua a IV-a sau a V-a apar complicaţiile majore“, spune şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Acestea survin „invaziei microbiene“ din ziua a III-a. Cel mai grav aspect al arşilor în spaţii închise: inhalează aer fierbinte sau flăcări.

Arsura este o boală a întregului organism. Medicii ieşeni explică numărul de decese apărute zilele acestea în rândul victimelor din Clubul Colectiv, la mai bine de o săptămână de la tragedie, prin faptul că arsurile profunde însoţite de arsuri ale căilor respiratorii duc la disfuncţie multiorganică nu pe loc, ci abia după 72 de ore.

Me­dicii arată că, deşi ţesuturile arse au fost înlăturate şi înlocuite prin transplant de piele sau autotransplant, substanţele toxice prove­nite din arsuri intră în organism, determinând afecţiuni la nivelul inimii, plămânului sau rinichiului, care acţionează în timp.

Tragedia Maxx Space

„Arsura este o boală locală care poate deveni o boală a în­tregului organism. Pielea arsă nu îşi mai poate face datoria, şi anume cea de barieră naturală, şi apar pierderi de lichide importante, cum ar fi plasma. În plus, funcţie de locul în care se petrec, ele pot fi însoţite de arsuri ale căilor aeriene. În incendiul din discoteca ieşeană Maxx Space (2002, n.r.), când s-a pierdut o elevă din judeţ, decesul a survenit tocmai din această cauză. Avea arsuri pe numai 10% su­prafaţă corporală, însă inhalase flăcări. Şi asta i-a fost fatal“, a arătat prof.dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plas­tică de la Spitalul „Sfântul Spi­ridon“.

Potrivit medicului, leziunile pulmonare determinate de inhalarea flăcărilor duc la pier­derea funcţiilor plămânilor. Victi­mele care ajung cu astfel de complicaţii sunt de obicei surprinse de flăcări în spaţii închise.

„Ar­surile produse în spaţii închise sunt legate de prezenţa arsurilor pe căile aeriene. Mai mult decât inhalarea de vapori fierbinţi, victimele pot inhala flăcări pe gură şi pe nas. Materialele fo­losite ca ornament sunt toate sur­se de vapori toxici, de produ­se care atacă alveola pulmo­na­ră“, a adăugat medicul.

Şocul durează trei zile

Potrivit profesorului, complicaţiile pulmonare şi renale sunt determinate de infecţii legate de invazia microbiană începând cu ziua a III-a.

„În ziua a IV-a sau a V-a apar complicaţiile majore. În aceste zile apar elemente de anemie toxică, hipo­xie genera­lizată din cauza intervenţiei acelor substanţe toxice care pleacă din arsură îm organism. Scolastic vorbind, şocul postcombustie durează trei zile. Pe urmă apar complicaţiile ma­jore“, a conchis specialistul.

Numărul victimelor decedate după incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns ieri la 47, după ce în seara tragediei muriseră 25 de tineri. Numai în ultimele trei zile au murit încă 15 tineri.

Comentarii