Demersurile pentru autostrada Iaşi – Târgu Neamţ încep cu un pas înapoi

vineri, 10 iulie 2015, 02:01
2 MIN
 Demersurile pentru autostrada Iaşi – Târgu Neamţ încep cu un pas înapoi

Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate a fost anulată.

Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul de autostradă Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ a fost anulată. Informaţia apare într-un răspuns oferit de către Ministerul Transporturilor (MT) la o interpelare pe această temă formulată de către deputatul PMP Petru Movilă. „După verificarea ofertelor operatorilor econo­mici, licitaţia a fost anulată din cauza neconformităţii acestora“, se arată în adresa MT publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Procedura a fost lansată încă din mai 2014, iar, în februarie 2015, a avut loc deschiderea de oferte. Contractul a fost estimat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale (CNADNR) la 26,1 milioane de lei. Companiile care au înaintat oferte sunt asocierile AECOM Ingenieria SRL – Consitrans SRL – Search Corporation, Anas SpA – Tecnimont Civil Construction – GE Granda Engineering – Expert Proiect 2002, Spea Inegeneria Europea SA Milano – Tecnic Consulting Engineering şi Specialist Consulting – Egis.

În adresa MT, nu se precizează motivele pentru care ofertele celor patru asocieri au fost declarate neconforme. Însă, din document reiese că licitaţia va fi reluată la o dată ulterioară. „Sursele de finanţare pentru acest sector de autostradă sunt prevăzute din fondul de coeziune, va­loarea estimată fiind de 1,4 miliarde de euro“, se mai spune în adresă.

Totodată, MT afirmă că sectorul de autostradă Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ este inclus în raportul final al Master Planului General de Transport între „loturile prioritare în vederea execuţiei lucrărilor“. „Începerea lucrărilor în vederea construirii acestui tronson de autostradă va fi cunoscută după finalizarea revizuirii studiului de fezabilitate“, se mai arată în document.

Tronsonul Ungheni – Tg. Neamţ face parte din autostrada Moldova – Tran­silvania (Iaşi – Tg. Mureş, A8). Anul trecut, CNADNR a lansat licitaţiile pentru revi­zuirea studiilor de fezabilitate şi în cazul celorlalte două tronsoane, Ditrău – Tg. Neamţ şi Tg. Mureş – Ditrău. În timp ce prima procedură este încă în desfăşurare, cea de-a doua a fost atribuită către asocierea AECOM Ingenieria – Consitrans – Search Corporation, pentru o valoare de 22,7 mi­lioane de lei.
 

Comentarii