Experimentul unor elevi ieşeni, pus în aplicare la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

miercuri, 19 aprilie 2017, 02:01
3 MIN

Șapte elevi din Paşcani vor lua parte la faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi“, organizată de către Agenţia Spaţială Europeană. Experimentul lor va fi pus în aplicare la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Experimentul ştiinţific al unei echipe de elevi din Paşcani va ajunge să fie pus în aplicare la bordul Staţiei Spaţiale Interna­ţionale. Cei şapte elevi de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc“ din Paşcani vor lua parte la faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi“, organizată de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Provocarea a fost lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani. Aceştia au trebuit să proiecteze experimente ştiinţifice care să poată fi rulate folosind senzirii „Astro Pi“ ai unui computer aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, dar şi să scrie codurile cu care Astro Pi a trebuit programat pentru a executa aceste experimente.

La competiţie mai participă alte patru echipe din România, „MiBus researchers“, echipa Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc“ din Paşcani fiind singura din judeţ. Celelalte patru echipe sunt „Astro Vianu Team“ şi „Star Gazers“ de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti, „Carmen Sylva Astro Pi“ de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud şi „Cosmos Dream“ de la Liceul Teoretic „Ni­colae Bălcescu“ din Cluj-Napoca.

Echipa păşcăneană este formată din Costaş Irina, Druc Georgiana, Acatincăi Nicu­şor, Baciu Alexandru, Buzatu Andrei, Dascălu Paul şi Nemţanu Răzvan, elevi în clasa a IX-a, specializarea Tehnician Operator Tehnică de Calcul, aceştia fiind coordonaţi de către profesorul Tomuş Adrian.

Experimentele celor cinci echipe din România, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 ţări membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA şi al Fundaţiei „Raspberry Pi“, după doua faze preliminare.

Astfel, în prima parte, elevii au fost invitaţi să propună o idee de expe­riment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi de la bordul Statiei Spaţiale Internaţio­nale şi senzorii aferenţi. În cea de-a doua fază, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a alocat echipelor selectate o misiune ştiin­ţifică care se va desfăşura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanţii au definit paşii experimentului ştiinţific pe care îl vor desfăşura şi au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi folosind limbajul de programare „Python“.

În cadrul departajării echipelor, s-a ţinut cont de valoarea ştiinţifică, de inovaţia proiectului, fezabilitatea misiunii în contextul călătoriei pe Staţia Spaţială Internaţională, dar şi de claritatea şi calitatea codului folosit.

Pe data de 15 mai vor fi făcute publice rezultatele experimentelor, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spaţiu vor fi trimise echipelor participante, care vor analiza rezultatele.

Comentarii