Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, între 18-25 septembrie, pe esplanada Palatului Culturii

vineri, 18 septembrie 2015, 07:59
3 MIN
 Festivalul “Săptămâna diversităţii la Iaşi”, între 18-25 septembrie, pe esplanada Palatului Culturii

Festivalul inter-etnic „Săptămâna diversităţii la Iaşi”, ce se va desfăşura în perioada 18-25 septembrie 2015, zilnic între orele 10:00-20:00, pe esplanada din faţa „Palatului Culturii” din Iaşi, face parte din seria de evenimente cultural-artistice derulate în cadrul proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”.

Festivalul va debuta astăzi, cu parada costumelor tradiţionale, programată la orele 17.00, pe traseul Palatul Culturii –B-dul Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Casa de Cultură a Studenţilor – B-dul Independenţei – Teatrul Naţional –  Palas Mall – Palatul Culturii.

Începând cu orele 17.00, timp de trei zile (19, 20 şi 25 sept.), pe scena amplasată în faţa Paltului Culturii se va desfăşura „Spectacolul tradiţional al minorităţilor”, cu concursul ansamblurilor tradiţionale ale comunităţilor Rusă/Lipoveană, Ucraineană, Armeană, Evreiască, Elenă şi Romă, a ansamblului de dansuri “Doina Carpaţilor” a Casei de Cultură a Studenţilor, a unui potpuriu de muzică din repertoriul internaţional în interpretarea Andrei Păsărin şi a unui program de dansuri latino.

Vineri, la orele 12.30, într-unul din cele două corturi amplasate în faţa Palatului Culturii, vor fi vernisate, de către criticul etnografic Eva Giosanu, expoziţiile permanente de carte scrisă, fotografie şi de costume populare tradiţionale.

În prezenţa artiştilor plastici ieşeni implicaţi în proiect, va fi lansat albumul de artă „Istoria minorităţilor”, rezultat al taberei de creaţie de la Ciric şi a expoziţiei de artă plastică “Convieţuiri”, ce a avut loc la “Palatul Roznovanu”, albumul fiind prezentat de pictorii Felix Aftene şi Constantin Tofan şi de către criticul de artă Maria Bilaşevschi.

Fiecare zi a festivalului este dedicată unei minorităţi: va fi difuzată muzică tradiţională şi, în cursul după-amiezei, proiecţii de filme documentare şi artistice.

Marţi, 22 septembrie, de la orele 11.00, la Muzeul Universităţii “Al. I. Cuza” va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografie privită din perspectivă istorică.

Timp de 5 zile, teatrul se va muta în cartier! 

Spectacolele de teatru out-door „Fereasta” vor începe la orele 17.00, pe esplanadele principalelor pieţe ieşene: 19 sept, premieră – Palatul Culturii, 20 sept.Tătăraşi, 21 sept.Alexandru cel Bun, 24 sept. Păcurari, 25 sept. Nicolina.

O altă premieră teatrală este programată marţi, 22 sept., de la orele 20.00. Într-un spaţiu neconvenţional – o hală a RATP Iaşi, din strada Silvestru nr. 5, va avea loc premiera spectacolului de teatru documentar „Restituţio Benjamin Fondane”.

În cadrul festivalului “Săptămâna diversităţii la Iaşi” va fi organizată o zi a poeziei etnice, intitulată “Ieri, nu demult”, moderată de poetul şi scriitorul Adi Cristi şi un “Atelier de tradiţii şi inovaţii în domeniul culinar”, prilej cu care va fi lansată cartea de bucate „Afinităţi gastronomice minoritare”, cu reţete tradiţionale a comunităţilor minoritare din Iaşi.

Conferinţa de închidere a festivalului este programată vineri, 25 iunie, de la orele 14.00 şi va fi precedată de un work-shop, ca o concluzie a tuturor evenimentelor organizate, ce are ca temă “Cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice minorităţilor din Iaşi”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Programul complet al festivalului îl găsiţi la adresa de site www.istoriaminoritatilor.ro.

Leonard C.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii