Italia își alege duminică primarii, un vot-test pentru premierul Renzi

duminică, 19 iunie 2016, 08:23
1 MIN
 Italia își alege duminică primarii, un vot-test pentru premierul Renzi

Italienii votează duminică pentru primari în cele mai mari orașe ale lor, într-un scrutin ce va testa popularitatea prim-ministrului Matteo Renzi și ar putea oferi controlul capitalei Roma Mișcării 5-Stele (M5S) anti-establishment.

Partidul Democrat (PD) al lui Renzi a încasat o lovitură în primul tur pe 5 iunie. Cele mai mari patru orașe din Italia sunt printre alte 126 de orașe unde continuă cursa electorală între primii doi clasați după ce niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi.

Atenția se va concentra asupra Romei, centrului financiar Milano și bastionului tradițional al PD Torino, în timp ce 8,6 milioane de persoane — doar sub o cincime din totalul electoratului — își vor exprima votul.

Roma pare să renunțe la conducerea PD pentru a o alege pe Virginia Raggi de la M5S, care a obținut 35,2% din voturi în primul tur și l-a împins pe candidatul lui Renzi pe locul al doilea, cu o campanie promițătoare pentru lupta împotriva corupției și privilegiilor.

Votarea se deschide la ora 7.00 (5.00 GMT) și se închide la 23.00 când vor fi anunțate exit-poll-urile pentru principalele orașe. Proiecțiile inițiale bazate pe numărarea voturilor vor fi anunțate după aproximativ o oră și apoi la intervale de timp regulate.

agerpres.ro

Comentarii