La ruleta justiţiei, Mişu a prins un 5, cu executare. „Împăratul” şi-a mutat tronul în puşcărie

vineri, 19 iunie 2015, 01:58
7 MIN
 La ruleta justiţiei, Mişu a prins un 5, cu executare. „Împăratul” şi-a mutat tronul în puşcărie

Mişu Vlasov a “riscat” degeaba în procesul în care a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă. Deşi şi-a recunoscut faptele în timpul procesului, cel supranumit “Împăratul” a fost condamnat ieri la cinci ani de închisoare. Vlasov a fost ridicat la orele după-amiezii de poliţişti, din palatul său de pe strada Sărăriei, fiind încarcerat şi depus în Penitenciar. Având peste 60 de ani, pedepsa îi va fi redusă la jumătate şi i se vor scădea şi cele cinci luni de arest şi arest la domiciliu executate până acum. Dacă va mai scrie şi o carte, “nea Mişu” poate ieşi din puşcărie în mai puţin de doi ani. Vlasov mai are un dosar în derulare în care a fost trimis în judecată, zilele trecute, pentru dare de mită

 

Justiţia română a mai demontat ieri un mit. Cel cunoscut de toată lumea ca fiind indestructibil, cu legături în cele mai importante zone ale administraţiei şi politici româneşti, a fost ridicat de poliţişti şi depus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Mihail “Mişu” Vlasov, supranumit “Împăratul”, a fost arestat ieri după-amiază după ce, cu câteva ore înainte, Curtea Supremă l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Vlasov, un personaj care a “contaminat” cu dosare penale aproape toate persoanele care i-au fost apropiate, ajunge din nou în puşcărie la mai bine de două decenii şi jumătate după prima experienţă de acest gen.
 
Imagini de ieri, în GALERIE FOTO
 
 
Acuzaţiile la adresa “Împăratului”
 
În dosarul pentru care a fost încarcerat ieri, Mihail Vlasov a fost acuzat de trafic de influenţă. Fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a comis fapta în perioada în care conducea această instituţie. Potrivit procurorilor, Mihail Vlasov a cerut de la un om de afaceri un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige un proces de la Curtea de Arbitraj, proces în care afaceristul avea calitatea de pârât. “Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail este interesat de industria de tipar din România şi că doreşte să-l cunoască”, spun procurorii DNA.
Prima întâlnire a fost pe 13 martie 2014, atunci când denunţătorul a mers la biroul lui Vlasov, iar acesta i-a pretins un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv. “După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov Mihail i-a propus denunţătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia suma de 1.000.000 euro, iar până la termenul din 19.03.2014 să îi dea 200.000 euro, urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani”, mai notează procurorii. Vlasov s-a întâlnit cu denunţătorul într-un restaurant din Bucureşti unde a primit, prin intermediul şoferului său, suma de 200.000 de euro.
 
Cât poate sta cel mai mult în puşcărie
 
În timpul procesului, Vlasov şi-a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat în formă simplificată, însă magistraţii i-au respins solicitarea. În primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti îl condamnaseră pe Vlasov la patru ani de închisoare, pedeapsa fiind majorată în urma contestaţiei procurorilor.
Conform noului Cod de Procedură Penală, în cazul persoanelor care au peste 60 de ani şi mai puţin de 10 ani de închisoare de executat, liberarea condiţionată se realizează după executarea a jumătate din pedeapsă. În privinţa lui Vlasov, ar fi vorba de 30 de luni, din care se vor scădea însă şi cele 5 luni şi 10 zile de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu.
Astfel, în cel mai nefericit caz, dacă “Împăratul” nu va scrie o carte sau nu va realiza zile de muncă, acesta poate fi eliberat după 24 de luni şi 20 de zile. Chiar dacă va munci sau “crea”, el nu poate ieşi mai repede decât după executarea unei treimi din pedeapsă. Adică, scăzând arestul la domiciliu, “Împăratul” nu poate scăpa mai repede de 14 luni şi 20 de zile.
 
Ascensiunea şi decăderea lui Vlasov
 
Mişu Vlasov nu este la prima întâlnire cu penitenciarul, el mai fiind condamnat înainte de Revoluţie. În acea perioadă a fost acuzat de luare de mită şi condamnat, executând doi ani de închisoare. A fost achitat imediat după ce a picat regimul comunist, demonstrând că ar fi fost condamnat politic. Acum, la 30 de ani de la acel incident, Vlasov scrie despre condamarea sa în CV-ul propriu: “Arestat de statul comunist şi lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat”.
 
După Revoluţie, Mihail Vlasov s-a orientat spre avocatură, breaslă prin intermediul căreia a cunoscut foarte mulţi oameni importanţi din justiţie sau administraţia locală. Vlasov şi-a întins tentaculele în politică apropiindu-se, în special, de grupul liberalilor. Este de notorietate prietenia sa cu judecătorul constituţional Mona Pivniceru, sprijinită în această funcţie de liberali. Relaţia sa cu politicul s-a cimentat odată cu căsătoria fiicei sale, Vanda, cu fostul ministru Cristian David.
 
În 2007, Vlasov ajunge un nume cunoscut şi la nivel naţional odată cu numirea sa în funcţia de preşedinte a Camerei Comerţului şi Industriei a României (CCIR), instituţie tranformată pe criterii de nepotism într-o jucărie a lui Mişu Vlasov. Rubedenii sau apropiaţi de-ai “Împăratului” au fost angajaţi la această instituţie de-a lungul anilor. Mihail Vlasov a avut legături până şi cu personaje din lumea interlopă. Într-un dosar aflat pe rolul instanţelor bucureştene, numele lui Vlasov este invocat de membri ai unor clanuri care susţin că l-au împrumutat pe “Împărat” pentru ca acesta să joace la ruletă, una dintre patimile lui Vlasov.
 
Recent, Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie fiind acuzat de dare de mită după ce a promis unui parlamentar un post la Camera de Arbitraj în schimbul promovării unei legi. În stenogramele din acest dosar apar numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu sau Alina Gorghiu. Şefa PNL a fost, de altfel, martor în acest dosar.
 
Ionuţ BENEA
 
 
Vlasov a fost ridicat din vila sa uriaşă din Sărărie
 
“Împăratul” Mihail Vlasov a fost băgat ieri la închisoare, imediat după ce poliţiştii au primit mandatul de punere în aplicare a sentinţei. El a fost ridicat de la vila sa de lux din Sărărie în jurul orei 16, loc unde a stat în arest la domiciliu în ultimile luni de zile. După ce judecătorii au dat sentinţa, după nici două ore, trei poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi au venit la locuinţa acestuia, iar alţi doi, de la Secţia 4 Tătăraşi, au rămas afară.
Primii trei poliţişti au intrat în vilă, apoi, după trei minute, au ieşit cu Mihail Vlasov, pe care l-au flancat. La ieşirea din imobil, Vlasov avea o mână băgată în buzunarul pantalonilor, zâmbea forţat şi încerca să pară liniştit. El nu a dorit să facă declaraţii şi a fost urcat imediat într-un autoturism Dacia cu numere de înmatriculare de MAI. Înainte de a fi ridicat de poliţişti, la domiciliul lui Vlasov a venit Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi. Acesta a precizat că vizita nu avea caracter de serviciu. “Nu am venit ca avocat, am venit ca prieten”, a spus Striblea.
 

Bagajele lui Vlasov, pentru puşcărie
 
Pentru că poarta de acces era închisă, acesta l-a sunat pe Vlasov, care i-a indicat să introducă mâna printre gratii şi să deschidă din interior, răsucind cheia. Acesta s-a conformat, iar cineva i-a deschis uşa de la intrarea în vilă. După ce poliţiştii l-au ridicat pe Vlasov, la zece minute distanţă, şoferul unui autoturism Toyota a intrat în imobil, de unde a ieşit însoţit de un alt bărbat, cărând trei bagaje. Cel mai probabil, bagajele au fost transportate la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde “împăratul” va sta în următorii ani. Cel mai probabil, în bagajele transportate se aflau veselă, prosoape, o pătură şi îmbrăcăminte.
Poliţiştii l-au transportat pe fostul avocat la sediul IPJ, apoi imediat, la spital, unde va fi investigat medical. Ulterior, va fi transportat la arestul Poliţiei Municipiului Iaşi. Aici va sta maximum două zile, până când va ajunge de la Bucureşti mandatul de executare a pedepsei în original, apoi va fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde va sta în carantină o lună, izolat de ceilalţi deţinuţi.
 
Andrei DÎSCĂ
 

Comentarii