Cine apără banii asiguraţilor de fraudele comise pe faţă? Nimeni!

Nicio instituţie nu este interesată de gărzile false ale „Super-doctorului“ din Pașcani

sâmbătă, 21 octombrie 2017, 01:50
5 MIN
 Nicio instituţie nu este interesată de gărzile false ale „Super-doctorului“ din Pașcani
Un caz flagrant şi evident de fals în acte, totul pentru fraudarea banilor unui sistem sanitar şi aşa jalnic, nu pare a interesa nicio instituţie. „Ziarul de Iaşi“ a relatat ieri că, în timp ce a făcut accident în zona Târgu Frumos, directorul Spitalului Municipal Paşcani figura ca fiind de gardă în unitate. De altfel, „Ziarul de Iaşi“ a ridicat suspiciuni încă de săptămâna trecută asupra numărului uriaş de gărzi pentru care ridică bani frumoşi medicul Costică Pânzaru: o gardă la fiecare două zile, lucru apreciat ca imposibil de către colegi de-ai săi din Iaşi. Cu aceste gărzi, directorul îşi rotunjeşte venitul, care se ridică astfel la aproape 16.000 de lei pe lună. DSP Iaşi spune că nu e treaba sa acest fals, ci a Primăriei Paşcani. Aceasta din urmă nu a manifestat însă vreun interes pentru faptul că e păgubită. În ciuda accidentului ce putea avea urmări tragice, medicul Pânzaru nu s-a aflat în pericol vital, fiind în stare stabilă şi conştient.
Autorităţile sanitare şi locale nu au cerut niciun fel de explicaţii în cazul doctorului Costică Pânzaru pentru „dispariţia“ din spital în timp gărzii şi „teleportarea“ acestuia pe DN 28A, care lea­gă Târgu Frumos de Paşcani. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP), instituţia care coordonează activitatea spitalelor din judeţ, şi Consiliul Local Paşcani, in­stituţia în subordinea căruia se află Spitalul Municipal Paşcani, nu au început nicio anchetă în cazul Pânzaru, şi nici nu arată că au intenţii în acest sens. În timp ce şefii acestor instituţii nu au numit comisii de anchetă, la nivelul spitalului pe care ginecologul îl reprezintă, lucrurile ar trebui să fie mai simple: Cos­tică Pânzaru, managerul Spitalului Mu­nicipal Paşcani, trebui să-l ancheteze pe dr. Costică Pânzaru, medic primar obs­tetrică-ginecologie, pentru lipsa din spital în timpul gărzii. Un cerc vicios, din care cel care pierde este contribuabilul, care e fraudat, şi bolnavul grav care vine la spital şi nu-l găseşte pe medic, deşi acesta ia bani, deloc puţini, să stea la datorie.
 
DSP: Vom vedea!
 
Dr. Costică Pânzaru a fost implicat într-un accident rutier produs joi, în jurul orei 1.30, pe raza localităţii Costeşti de lângă Târgu Frumos, în timp ce se de­plasa dinspre Iaşi spre Paşcani. Pe fondul vitezei neadaptate, ginecologul s-a răsturnat cu maşina personală, rănindu-se serios. Conform graficelor de gărzi pu­blicate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, în noaptea accidentului rutier în care a fost implicat, doctorul Pânzaru trebuia să se afle în Spitalul Municipal Paşcani şi să asigure garda medicală pe obstetrică-ginecologie. Începând de mier­curi, 18 octombrie, ora 14.00, până joi, 19 octombrie, ora 07.00, urgenţele de pe ginecologie trebuiau rezolvate de medicul-manager care, la miezul nopţii, s-a dovedit a fi la 20 de kilometri de spital. Cu toate că au la îndemână graficele care arată că dr. Pânzaru era programat să asigure garda în noaptea în care s-a răsturnat cu maşina la Costeşti, reprezentanţii DSP Iaşi nu au început încă niciun fel de anchetă sau măcar verificare preliminară. „Direcţia de Sănătate Publică va studia informaţiile cu privire la acest caz şi va lua măsurile care se impun, dacă va fi cazul“, a arătat Marius Voi­cescu, purtător de cuvânt al DSP.
 
Primăria sugerează că directorul ar trebui să se ancheteze singur
 
Pe de altă parte, Consiliul Local Paş­cani încă nu ştie dacă printre atribuţiile pe care le are în calitate de principal ordonator de credite al spitalului mu­nicipal se regăseşte şi cea de verificare a activităţii medicale a managerului Pânzaru. „Domnul doctor Pânzaru are semnat un contract de management cu primarul municipiului Paşcani. Dum­nealui are setaţi nişte indicatori pe care trebuie să-i respecte. În ceea ce priveşte activitatea medicală, nu este de competenţa noastră să deschidem o anchetă. Totuşi, ne vom interesa, şi, dacă lucrurile stau aşa, vom apela la Serviciul Resurse Umane din spital pentru precizări“, a nuanţat Cristian Menegon, purtător de cuvânt al Pri­măriei Paşcani. Conform şefilor din spitalele ieşene, un medic nu are voie să lipsească din gardă. În cazul în care nu poate acoperi garda programată într-o anumită zi, doctorul trebuie să facă din timp, peste 48 de ore, o cerere scrisă la conducerea unităţii medicale în care să precizeze numele specialistului care îi va ţine locul. Cu alte cuvinte, dr. Pînzaru trebuia să facă o cerere către el însuşi, apoi să o aprobe şi să desemneze un înlocuitor, dar totul cu două zile înainte de accident. Nu s-a întâmplat asta, din moment ce tot el figura ca fiind de gardă. „Lipsa unui medic din gardă se anchetează de conducerea spi­talului, împreună cu şeful de pe secţia implicată. În cazuri excep­ţio­nale, cum este cel la care faceţi referire, – cu un medic-manager implicat el însuşi într-o asemenea discuţie -, următorul for ierarhic care poate începe o anchetă este autoritatea în subordinea căruia se află spitalul“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.
 
Un medic de 16.000 lei/lună
 
Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au încercat să ia legătura cu reprezentanţii Spita­lului Municipal Paşcani pentru un punct de vedere în legătură cu suprapunerea accidentului în care a fost implicat Pânzaru cu garda ginecologului, însă dr. Diana Acsinte, director medical, şi dr. Costică Pânzaru nu au răspuns apelurilor telefonice.
 
„Ziarul de Iaşi“ a relatat chiar săptă­mâna trecută despre numărul uriaş de gărzi pe care le face dr. Pânzaru, 172 anul trecut, practic o gardă la fiecare două zile, exprimându-se suspiciunea că acestea pot fi efectiv făcute. Cu acest număr mare de gărzi, considerat imposibil de către colegi, medicul este „campion“ pe tot judeţul. În urma rotunjirii ve­niturilor de manager şi de medic cu aceste gărzi, dr. Pânzaru a încasat anul trecut 189.000 lei, adică un venit lunar de aproape 16.000 lei. 

Comentarii