Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Radarul a prins cai cu 104 km/oră. Alte aberații ale aparaturii de la „Rutieră“ în procesul unei șoferițe

GALERIE
aparat radar cai
  • aparat radar cai
- +

O femeie din municipiul Iaşi a învins Poliţia Rutieră în instanţă după ce a demonstrat că a fost sancţionată în baza informaţiilor captate de un radar posibil defect. 

Florentina M. a chemat instituţia în instanţă după ce a fost amendată şi i-a fost suspendat permisul de conducere. Femeia a invocat în instanţă că aparatul radar care i-a filmat maşina ar fi indicat că a „reuşit“ să atingă trei viteze diferite într-o singură secundă. În apărarea ei, femeia, care a susţinut că nu a încălcat legea, a folosit ca probă chiar imaginile surprinse de aparatul radar în baza cărora a fost sancţionată, imagini depuse de poliţişti la dosar. Filmarea incriminatorie pentru ieşeancă a mai surprins şi nişte cai cărora aparatul le-a indicat o viteză de deplasare de 104 kilometri la oră, a arătat şoferiţa, în plângerea sa. 

Controversa locului filmării 

Florentina M. a fost oprită pe 9 august, în jurul orei 17, în timp ce conducea prin localitatea Podu Iloaiei. Agentul care a oprit-o i-a comunicat că a depăşit cu 51 de kilometri viteza legală, fiind surprinsă conducând cu 101 km/h în localitatea Sârca. Viteza pentru care agentul a amendat-o pe Florentina M., suspendându-i şi permisul, îi fusese comunicată prin staţie de un coleg. „Vă facem cunoscut faptul că niciodată nu circulăm în localitate cu viteză, cu atât mai mult cu cât aveam în maşină doi copii minori. Cu siguranţă ne aflam în afara localităţii“, a precizat ieşeanca în plângerea sa.

Pe lângă faptul că nu a admis că ar fi condus în localitate cu viteza imputată de poliţişti, Florentina M. a criticat în instanţă şi o serie de inexactităţi din procesul verbal de contravenţie. A invocat că agentul nu a specificat concret unde a fost surprinsă conducând cu viteză, cu atât mai mult cu cât aparatele radar au GPS şi era uşor de specificat borna kilometrică în dreptul căreia s-ar fi produs contravenţia. De asemenea, în procesul verbal de contravenţie nu se specificau nici seria şi nici datele de omologare ale radarului. 

Neconcordanţele de pe imagini 

În documentele înaintate instanţei, Florentina M., prin intermediul avocatului Bogdan Muraru, a înaintat şi o serie de critici cu privire la funcţionalitatea aparatului radar. Una dintre acestea a vizat faptul că, potrivit imaginilor, maşina ei a fost surprinsă de aparatul radar rulând cu trei viteze diferite, în aceeaşi secundă. „Astfel din Imaginile «stop cadru», nr. 9, 10 şi 11, se observă, deşi nu suficient de clar, nici viteza şi nici numărul de îmatriculare, că la ora 16:56:10, deci în timpul aceleiaşi secunde, autoturismul petentei a fost surprins în ordine cronogică, la diferenţă de câteva sutimi de secundă, circulând mai întâi cu viteza de 101 km/h, apoi cu 61km/h şi după aceea cu 99 km/h“, se arată în documentele înaintate instanţei.

În aceleaşi înscrisuri se mai precizează că imaginile nu pot fi reale întrucât pe ele se observă, la un moment dat, cum aparatul radar surprinde doi cai care stau pe marginea şoselei şi în dreptul cărora era indicată viteza de 104 km/h. „Soluţia instanţei de fond, de anulare a procesului verbal de contravenţie din cauză, ni se pare corectă. În mod evident înregistrările radar nu au fost efectuate corect. Aceasta deoarece nu este posibil ca în interiorul aceleiaşi secunde, la diferenţă de câteva sutimi de secundă, un autoturism să circule cu trei viteze diferite, respectiv: cu viteza de 101 km/h, cu viteza de 61 km/h şi apoi cu viteza de 99 km/h. Mai mult decât atât, din înregistrările video depuse la dosar de intimata Poliţia Rutieră Iaşi, se observă că aparatul radar a surprins cu viteza de 104 km/h, doi cai care păşteau. Ceea ce, de asemenea, este imposibil“, ne-a spus avocatul Bogdan Muraru, cel care a câştigat acest proces în instanţă. 

În replică, Poliţia Rutieră a depus la dosar o întâmpinare în care a menţionat că sancţiunea a fost dată pe drept şi a cerut respingerea plângerii ca fiind neîntemeiată. Judecătoria Paşcani s-a pronunţat în acest caz pe 24 martie şi a admis acţiunea ieşencei. A exonerat-o pe aceasta de amenda de 945 de lei primită şi a anulat şi măsura suspendării permisului. Liviu Zanfirescu, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Iaşi, nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi detalii despre aparatele radar pe care poliţiştii ieşeni le folosesc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri