Scene de groază la Infecţioase, la 4 dimineaţa. Salon terorizat de un ţigan cu cuţitul

miercuri, 22 noiembrie 2017, 02:50
5 MIN
 Scene de groază la Infecţioase, la 4 dimineaţa. Salon terorizat de un ţigan cu cuţitul

O femeie, internată ca însoţitoare pentru fetiţa ei, a fost rănită. Având tăieturi pe braţ şi torace, a fost transferată într-o sală de operaţie la Spitalul “Sf. Spiridon”. Agresorul a fugit, dar a fost prins la Deva într-un autocar care urma să ajungă în Germania. Angajaţii firmei de pază “Pantera” habar nu au avut de ce s-a întâmplat luni dimineaţa în Spitalul de Infecţioase.

Un bărbat de etnie romă din judeţul Bacău a speriat bolnavii şi medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”. Bărbatul a băgat spaimă în pacientele din Pavilionul 6 al spitalului după ce şi-a înjunghiat fosta concubină cu un cuţit, luni dimineaţa, în jurul orei 04.30, chiar într-un salon. Dacă bolnavele s-au panicat pentru viaţa lor, întrucât agresorul le-a ameninţat cu moartea în cazul în care spun cuiva ce au văzut, medicii infecţionişti sunt nedumeriţi de lipsa de profesionalism a celor care, teoretic, ar fi trebuit să asigure paza instituţiei. În consecinţă, conducerea spitalului intenţionează să depună o plângere împotriva firmei Pantera SRL pentru neîndeplinirea clauzelor contractuale. Firma ieşeană a câştigat, în luna martie, un contract pentru prestări servicii de pază la Spitalul de Boli Infecţioase în valoare de aproximativ 165.000 de lei.

O băcăuancă de etnie romă, în vârstă de 23 de ani, mamă a doi copii, a trăit spaima vieţii în Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Internată ca însoţitoare pentru fetiţa sa de şapte luni, femeia a fost înjunghiată luni, 20 noiembrie, de un fost concubin. Incidentul s-a produs în jurul orei 04.30 când, nu se ştie cum, bărbatul a pătruns în incinta spitalului unde şi-a înjunghiat fosta concubină, furându-i şi telefonul. Potrivit medicilor, femeia se afla internată cu fetiţa ei în salonul dedicat pacienţilor cu rujeolă de la nivelul Pavilionului 6. „O persoană care nu a fost identificată nici de victimă, nici de către colegii de salon ai victimei respective, a pătruns în interiorul spitalului. Cu un obiect înţepător – probabil un cuţit – a aplicat câteva lovituri relativ superficiale în zona gâtului şi a membrului superior stâng unei paciente care era internată ca însoţitoare cu un copil cu observaţie rujeolă. Acest incident a apărut în continuarea unui alt incident, mai mult verbal, care a avut loc în urmă cu două-trei zile între această pacientă şi cel despre care noi ştim că ar fi concubinul sau fostul soţ al pacientei, după alte păreri”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Cu toate că a fost agresată, victima a refuzat să colaboreze cu medicii şi să le spună cine a înjunghiat-o. Medicul de gardă din noaptea incidentului a anunţat Poliţia şi a solicitat transferul victimei, pentru îngrijiri de specialitate, la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Urgentiştii ieşeni au explicat că femeia prezenta plăgi înjunghiate în braţ şi în torace. „Pacienta prezenta multiple plăgi înjunghiate cu cuţitul în braţul stâng, hemitorace stâng posterior, faţa dorsală a degetului 4 de la mâna dreaptă. Tânăra a fost dusă direct în sala de operaţie, în clinica de chirurgie plastică”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”. După operaţie, femeia a revenit la Spitalul de Boli Infecţioase de unde atât ea, cât şi fiica ei au fost externate marţi.

Anchetă în spital

Potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecţioase, la primul comitet director şi la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie se va discuta despre eficienţa şi vigilenţa angajaţilor firmei Pantera SRL, cea care asigură serviciul de pază în unitatea medicală. Şefii spitalului intenţionează să formuleze o plângere împotriva firmei ieşene întrucât, prin incidentul de luni noaptea, s-au încălcat clauzele contractuale. „Agresorul nu a fost nici identificat şi nici remarcat, confirm declaraţiilor date de către cei doi paznici. Acest lucru ne ridică un foarte mare semn de întrebare: cum a reuşit o persoană să pătrundă şi să iasă din spital fără să fie remarcată, la ora 04.30? În urma celor două declaraţii vom aborda vineri, în Consiliul de Administraţie, şi în următorul comitet director dacă un asemenea incident putea fi evitat printr-un mod de aplicare mai atent a atribuţiilor serviciului de pază. Spitalul nostru are garduri înalte, şi, după părerea mea, cu puţin mai multă vigilenţă, nu se întâmpla asta”, a adăugat dr. Hurmuzache. Doctorul a mai punctat că inclusiv echipa medicală aflată la serviciu la ora incidentului a dat declaraţii. „Asistentele medicale de pe pavilion nu aveau cum să-l vadă pe agresor pentru că salonul lor este situat cu o treaptă mai sus decât salonul pacienţilor”, a arătat medicul.

Pavilioanele vor fi închise cu cheia

După incidentul de luni, conducerea spitalului a luat decizia să închidă cu cheia pavilioanele după o anumită oră, seara. În plus, pe viitor, se ia în calcul şi varianta unui proiect de acces pe bază de cartelă în clădirile spitalului. De asemenea, având în vedere că spitalul nu are supraveghere video, pe viitor se doreşte inclusiv dotarea unităţii cu camera de luat vederi. „Noi vom face o sesizare, pentru că nu mi se pare ceva normal ca, în cele din urmă, un serviciu de pază să dea din umeri şi să spună nu am văzut, nu ştim, nu cunoaştem. Îi găsim răspunzători pentru ce s-a petrecut tocmai pentru că acestea sunt atribuţiile serviciului de pază, să asigure paza şi protecţia”, a conchis Hurmuzache. În cauză, poliţiştii ieşeni au deschis dosar penal pentru tulburarea liniştii publice, furt calificat, folosirea fără drept de obiecte periculoase şi loviri sau alte violenţe. Bărbatul a fost identificat în cursul zilei de marţi la Deva, într-un autocar cu destinaţia Germania.

Contract de pază de 165.000 lei

SC Compania de Pază Pantera SRL a câştigat, în luna martie, un contract în valoare de aproximativ 165.000 de lei cu Spitalul de Boli Infecţioase. Contractul a fost câştigat în urma unei proceduri de cerere-ofertă la care au participat nouă ofertanţi. Firma de pază are sediul social în Iaşi, pe strada Mihail Sturdza, şi sediul administrativ pe strada Calea Chişinăului. Pantera SRL este licenţiată pentru servicii de pază umană, transport valori, gardă de corp şi consultanţă. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au contactat administratorul firmei, pe Maria Paparuz, pentru un punct de vedere în legătură cu incidentul de la Spitalul de Boli Infecţioase, însă la numărul de telefon înregistrat la Registrul Comerţului răspunde dispecerul firmei. „Nu ştiu despre ce este vorba, nu vă pot da nicio informaţie”, a menţionat angajatul.

 

 

Comentarii