Un fost ministru „şcolit” de Fenechiu dă târcoale de 2,5 milioane de euro puşcăriei

luni, 12 ianuarie 2015, 02:50
3 MIN
 Un fost ministru „şcolit” de Fenechiu dă târcoale de 2,5 milioane de euro puşcăriei

Procurorii DNA Braşov l-au pus pus sub învinuire pe fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, lansat în politică de fostul liberal Relu Fenechiu. Chiuariu este acuzat că ar fi cerut 2,5 milioane de euro în dosarul retrocedărilor

Fostul avocat ieşean Tudor Chiuariu, senator în Parlamentul României, a fost pus sub învinuire la finele săptămânii trecute în dosarul retrocedărilor, al cărui cap de afiş este Viorel Hrebenciuc. Chiuariu, ex-ministru al Justiţiei, este unul dintre protejaţii fostului preşedinte al PNL Iaşi Relu Fenechiu, aflat în prezent în spatele gratiilor după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“.
Chiuariu a fost audiat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov sâmbătă, atunci când a aflat şi care îi sunt acuzaţiile imputate de anchetatori. Ulterior, printr-un comunicat de presă, procurorii anticorupţie au menţionat că infracţiunile pe care suspectează că Tudor Chiuriu le-ar fi comis sunt trafic de influenţă, spălare de bani şi aderarea la un grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, Tudor Chiuariu (foto)s-ar fi înţeles cu doi inculpaţi din dosarul retrocedărilor pentru a interveni pe lângă funcţionari publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, dar şi pe lângă angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Direcţiei Silvice Bacău, pentru a pune în executare o decizie de împroprietărire, emisă ilegal de Tribunalul Covasna. Pentru intervenţia sa, Chiuariu ar fi urmat să primească suma de 2,5 milioane de euro. Ulterior intervenţiilor sale, Chiuariu ar fi primit banii sub forma unui contract de asistenţă juridică. „Cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate“, au precizat procurorii DNA. Aceştia mai menţionează că Tudor Chiuariu ar fi intervenit pe lângă funcţionarii din Bacău folosindu-se de calitatea sa de parlamentar şi de ministru al Justiţiei, funcţie pe care o ocupa în momentul în care ar fi comis faptele.

În dosarul retrocedărilor sunt învinuiţi până în prezent mai mulţi magistraţi sau demnitari, cel mai important dintre aceştia fiind ex-parlamentarul băcăuan Viorel Hrebenciuc (foto), aflat în spatele gratiilor. Procurorii DNA spun că inculpaţii din acest dosar ar fi efectuat demersuri frauduloase, având sprijinul unor judecători, pentru a obţine o suprafaţă forestieră de peste 43.000 de hectare din judeţul Bacău.
În ceea ce-l priveşte pe Tudor Chiuariu, în trecut o prezenţă obişnuită a filialei locale de la Iaşi a PNL, procurorii au emis o ordonanţă de punere sub control judiciar. Pe durata cercetărilor, fostul ministru al Justiţiei nu va avea voie, printre altele, să comunice ce ceilalţi inculpaţi din acest dosar.

Tudor Chiuariu a mai fost condamnat, în ianuarie 2014, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în Dosarul Poşta Română în care s-ar fi creat un prejudiciu de 8 milioane de euro. Chiuariu a fost avocat în Baroul Iaşi şi fost asistent universitar în oraşul nostru. El este doctor în Drept al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. În cadrul PNL Iaşi, Chiuariu a fost vicepreşedinte al organizaţiei de tineret şi membru al Biroului Permanent. El a fost lansat în politică de Relu Fenechiu. În prezent, acesta nu mai face parte din filiala PNL Iaşi, fiind arondat filialei din Mehedinţi. Dacă va fi găsit vinovat, Chiuariu ar fi al doilea protejat a lui Fenechiu care ar putea ajunge în puşcărie, după Radu Prisăcaru, condamnat în dosarul „Mită la prefect“.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii