Un tramvai fără frâne s-a izbit în altul. Sunt 9 răniţi. Nichita: E vina vatmanului (VIDEO, FOTO)

luni, 09 decembrie 2013, 13:59
4 MIN

UPDATE

ORA 19:55

 

Nichita: Accidentul în care au fost implicate două tramvaie, provocat de unul dintre vatmani

 

 

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, susţine că accidentul în care au fost implicate două tramvaie, soldat cu rănirea a opt persoane, a fost provocat de unul dintre vatmani, care nu a acţionat la timp sistemul de frânare, municipalitatea anunţând că o comisie va ancheta acest caz.
 
Primarul Gheorghe Nichita a avut, în cursul după-amiezii de luni, o întâlnire cu şefii Regiei locale de transport, Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Locale, pentru a analiza cauzele accidentului de luni, din municipiul Iaşi, în care au fost implicate două tramvaie.
 
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, din primele cercetări a reieşit că un scurtcircuit la reţea a lăsat fără curent electric două tramvaie în intersecţia Arcu – Râpa Galbenă.
 
Astfel, unul dintre tramvaie, aflat în rampă, a fost scăpat de sub control de către vatman, care nu ar fi acţionat la timp sistemele de frânare în caz de urgenţă.
 
Şefii primăriei susţin că cel de-al doilea vatman care conducea tramvaiul lovit de celălalt mijloc de transport a acţionat "conform procedurii standard" şi i-a alertat pe călători.
 
"Am observat clar două tipuri diferite de comportament ale vatmanilor. Primul nu a ştiut să acţioneze într-o situaţie limită, încurcând manevrele de frânare ale vagonului. Cel de-al doilea vatman, aflat într-o situaţie similară, fără curent electric, a acţionat corect sistemul de frânare şi a protejat călătorii din vagonul său", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.
 
Primăria a decis, totodată, înfiinţarea unei comisii tehnice, condusă de către directorul tehnic adjunct al primăriei, Laurenţiu Ivan, din care mai fac parte un profesor universitar din cadrul Universităţii Tehnice, precum şi un inginer din cadrul Direcţiei Tehnice a primăriei ieşene.
 
Comisia urmează să verifice starea tehnică a celor două vagoane, dar şi modalitatea în care se face instruirea vatmanilor din cadrul regiei locale de transport.
 
"Toţi vatmanii trebuie să fie supuşi unor controale şi teste riguroase, nu doar teoretic şi nu doar în depou. Am dispus ca toţi vatmanii să fie testaţi în mod practic şi să participe la şedinţe de simulare în teren a unor situaţii deosebite", a mai precizat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.
 
Două tramvaie ale regiei locale de transport din Iaşi s-au ciocnit, luni, apoi au deraiat, după ce unul din mijloacele de transport a rămas fără frâne într-o pantă.
 
Cele două tramvaie rulau pe aceeaşi linie, între gară şi centru, iar unul dintre tramvaie a urcat panta pe strada Arcu, dar la un moment ar fi rămas fără frâne, coborând cu spatele. Mijlocul se transport s-a izbit de alt tramvai care se afla la baza pantei, pe aceeaşi linie.
 
În urma impactului, ambele tramvaie au deraiat.
 
În cele două mijloace de transport se aflau câteva zeci de călători, opt dintre aceştia fiind răniţi, la faţa locului ajungând mai multe echipaje SMURD.

 

ORA 15.15

Conform reprezentanţilor UPU, totalul răniţilor în accident este de nouă, dintre care trei au refuzat spitalizarea după ce au fost trataţi la faţa locului. O femeie a fost transportată la Neurochirurgie pentru mai multe investigaţii. O tânără s-a prezentat singură la Urgenţe cu câteva contuzii. Starea răniţilor este stabilă, nici unul nefiind în stare gravă.

ORA 14:30

Reprezentanţii poliţiştilor au spus că în accident au fost rănite patru persoane, dintre care trei femei şi un bărbat. Una din ipotezele producerii accidentului este căderea de tensiune.

ORA 14:14

Tramvaiul 6 urca dinspre Gară spre Centru. Înainte de a ajunge la Tarom, frânele n-au mai funcţionat, iar tramvaiul a luat-o la vale cu spatele, ciocnindu-se frontal cu un tramvai 3 care venea tot dinspre Gară.

ORA 14:07

Din primele cercetări, se pare că un tramvai a luat-o pe o linie greşită din cauza macazului. Două persoane au fost rănite şi au fost transporate la spital cu echipaje SMURD. Unul din vatmani a spus că în cele două tramvaie, în total, au fost aproximativ 150 de călători.

ORA 13:55

Două tramvaie s-au lovit pe stradu Arcu. În accident au fost implicate tramvaiele 3 şi 6. Primul a intrat in spatele tramvaiului 6. La fata locului au ajuns politistii si angajaţi de la RATP. Vom reveni cu imagini si informatii.

Comentarii