Scandal mare în Postul Paştelui

(VIDEO-FOTO) Scandal urias in Postul Mare: măicuţe agresate şi alungate de la „Frumoasa”

vineri, 07 aprilie 2017, 01:50
6 MIN

Două surori care trăiau de zece ani la Mănăstirea Frumoasa susţin că au fost agresate şi alungate din chilii de alte măicuţe. „Maica stareţă striga, luaţi-le telefoanele, contractele de comodat“, explică maica Arsenie. Conflictul a pornit de la Sinodul din Creta. Femeile alungate au refuzat să-l pomenească pe Înaltpreasfinţitul Teofan şi să meargă la slujbe în care acesta este pomenit.

Două maici de la Mănăstirea Frumoasa acuză că au fost agresate şi date afară din chilii de către celelalte maici în frunte cu stareţa, joi la 5 dimineaţa. Acest lucru s-ar fi întâmplat pentru că au refuzat, încă din decembrie, să-l pomenească pe Înaltpreasfinţitul Teofan şi să meargă la slujbe în care acesta este pomenit, acuzându-l că a încurajat erezia prin participarea la Sinodul din Creta, participare de care nu a vrut ulterior să se dezică. Maria şi Arsenie Tiron sunt su­rori şi au venit împreună la Mănăstirea Frumoasa în urmă cu zece ani, anterior, acestea fiind la Mănăstirea din Războieni.

Ele spun că s-au dezis de IPS Teofan după ce au aflat despre „cele întâmplate la Si­nodul din Creta“ şi că şi-au păstrat de atunci părerea. „Opinia noastră a fost aceeaşi deoarece teologii au demonstrat că au fost abateri de la dreapta credinţă, a fost erezie acolo, nu putem să ne schimbăm dreapta părere, e punctul nostru de ve­dere. Ne-a întrebat şi maica stareţă de spovedanie şi am spus că mergem dacă ne trimiţi undeva la un preot care nu este ecumenist şi care nu susţine Creta“, a spus maica Arsenie Tiron.

 
 
„Au intrat peste mine când dormeam“

Cele două maici spun că au fost avertizate de duminică că au la dispoziţie trei zile să îşi strângă toate bagajele şi să elibereze chiliile, după ce din luna decembrie „s-au căutat metode să ni se desfiin­ţeze posturile“. Postul de secretar al maicii Maria a fost redus „din lipsă de fonduri“, iar în cazul maicii Arsenie s-a sistat bursa pe care o primea ea din partea Mitropoliei ca să stea la mănăstire. După ce au fost întrebate cât mai au de gând să mai rămână la mănăstire, cele două femei acuză că, în cursul zilei de marţi, cineva le-a furat cheile de la chilie şi că ar fi fost ameninţate de maica stareţă că vor fi date afară cu forţa. „Ne-au spus că avem trei zile la dispoziţie să ne facem bagajul, că dacă nu, ne scot afară cu forţa. N-am crezut aşa ce­va pentru că nu ştiu dacă s-a mai întâmplat vreodată. Am cerut un document şi ni s-a transmis că nu ni se va da aşa ceva şi, din nou, că vor folosi forţa. Noi nu am vrut recomandări sau altceva, o hârtie pe care să spună că trebuie să plecăm din mănăstire şi plecam“, a spus Maria Tiron. Temându-se ca cineva să nu le intre în chilii, acestea au chemat un meş­ter care a schimbat miercuri încuietorile.

Joi dimineaţa însă, de la ora 05.00, femeile povestesc că un grup de şapte maici, condus de stareţă, a intrat în chiliile în care dormeau şi le-au agresat fizic. Maica Maria a fost încuiată în baie, moment în care aceasta a început să bată cu pumnii în perete către camera în care era maica Ar­senie, trezind-o pe aceasta. „Au vrut să mă tragă afară, să mă scoată, nu ştiu… Erau cred cel puţin două maici, m-am apărat cum am putut, nu ştiu ce am făcut acolo. M-au bruscat, piciorul mă doare foarte tare, abia îl mai pun în pământ. Cred că le-am muşcat atunci, n-am ştiut ce să fac. Aveau o lanternă, tot îmi dădea prr, prr, prr flashuri în ochi ca să mă intimideze, să mă orbească“, a spus maica Arsenie. Sora ei a reuşit să sară pe geam şi să se întoarcă să intre, iar pe holul spre care dau camerele, unde avea telefonul. Atunci, aceasta spune că a fost prin­să din nou şi au vrut să o închidă într-o altă baie, unde geamul era mai mic. „Trei persoane mi-au luat telefonul şi au vrut să mă ducă într-o baie unde era deja maica Arsenie, cu geam foarte mic şi de unde nu putea să iasă. În timp ce mă împingeau de afară, maica dinăuntru, a ieşit uşa din balamale, aşa că nu ne-au mai ţinut în baie ci pe un hol, fără haine, doar într-o bluziţă, eram udate fiindcă a pornit duşul în baie. Am stat câteva ore acolo“, a povestit maica Maria.

Ele acuză că li s-a umblat în lucrurile intime, în telefon, în agendele în care-şi scriau păcatele pentru spovedanie şi totul a fost pozat de către celelalte măicuţe. Din cele zece maici de la Frumoasa, în dimineaţa de joi femeile spun că au fost agreste de toate mai puţin una. „Maica stareţă striga, luaţi-le telefoanele, contractele de comodat“, explică maica Arsenie. Conform documentului consultat de „Ziarul de Iaşi“, fiecare maică are un contract de comodat pe perioadă nedeterminată încheiat cu mănăstirea, care se anulează doar în cazul unui transfer al maicii sau prin hotărâre judecătorească. Femeile mai acuză şi că li s-au luat lucrurile personale pe care nu le-au mai primit înapoi, maica Maria spunând că avea mai multe icoane şi cărţi despre Sinodul din Creta care erau „potrivite concepţiei mele“ şi pe care le arăta tuturor ce­lor care o întrebau. La ora prânzului, în poarta mănăstirii erau câteva zeci de cutii cu lucrurile celor două femei scoase acolo de către celelalte maici.

„Nădăjduiesc că lucrurile nu s-au petrecut aşa“

Maicile au spus că se vor adresa Mitro­poliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se plânge de această situaţie şi că îşi vor scoate certificate medico-legale pentru a depune plângere şi la poliţie. Maica Arsenie avea piciorul drept umflat, şchiopăta, avea o unghie dată peste cap şi braţul drept plin de vânătăi şi umflat. „Ziarul de Iaşi“ a încercat să ia legătura în cursul zilei de ieri şi cu maica stareţă de la Mănăstirea Frumoasa, Sofia Bordeianu Stavrofora, fără succes. La mănăstire, celelalte maici nu au vrut să răspundă la nicio întrebare, la numărul de fix trecut drept contact nu a răspuns nimeni, iar la numărul de mobil al maicii, care figurează pe site-ul MMB, a răspuns o femeie care a spus că este greşeală.

 Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Marian Timof­te, a spus că există o tendinţă generală de la­mentare, de plângere şi de o persecutare pe care o reclamă persoanele care „rup comuniunea cu biserica“, însă că în acest caz concret nu a fost înaintată oficial o plângere. „Aşteptăm la Centrul Eparhial sesizare din partea acestor măicuţe, care să ne aducă la cunoştinţă concret aceste lucruri. Dacă ele au păţit ceva necuvenit, dacă s-a depăşit comportamentul pe care trebuia să îl aibă stareţa, cu siguranţă că va trebui să dea socoteală. Li s-a atras atenţia ca să fie rezervaţi unde sunt cazuri de persoane care au rupt comuniunea cu biserica, să manifeste maximă atenţie pentru a nu se da ocazia de lansare a unor acuze. Nădăjduiesc că lucrurile nu s-au petrecut în această formă“, a spus pr. Marian Timofte.  

Comentarii