CARTE

vineri, 23 noiembrie 2007, 17:57
10 MIN
 CARTE

 

EDITURA ALL

 

„Oracolul" de Valerio Massimo Manfredi

Atena, 17 noiembrie 1973. Un eminent arheolog moare intr-un mod ciudat, de indata ce descopera vasul de aur al lui Tiresias. La doar citeva ore dupa aceea, cind izbucnesc miscarile de strada din Piata Politehnicii, o tinara si frumoasa studenta este arestata, violata si ucisa de politisti sub ochii logodnicului sau, Claudio Setti.

La zece ani dupa aceea, o serie de crime ingrozitoare tulbura intreaga Grecie. Ritualuri anuntate de profetii misterioase. Vieti curmate fara nici o explicatie pentru cine nu a trait zilele revoltei studentesti si nu cunoaste secretul acelui vas al lui Tiresias.

Cu ritmul frenetic al unui roman de actiune si farmecul seducator al vechilor legende, Valerio Massimo Manfredi povesteste o extraordinara si pasionanta aventura intre trecut si prezent, intre pasiuni umane si interventii divine. O poveste captivanta care iti taie rasuflarea de emotie, imprevizibila pina la ultima si surprinzatoarea lovitura de teatru.

 

 

„Bibliotecile din oglinda. Ex-libris de scriitor" de Ioana Dragan

Prozatoare cu un umor aparte, premiata la fiecare aparitie in volum, dar si binecunoscut om de televiziune, Ioana Dragan se prezinta acum inaintea cititorilor si ca un portretist remarcabil, cu o tusa pe cit de sigura, pe atit de fina si de subtila in surprinderea celor mai relevante trasaturi ale „subiectilor".

Iar atunci cind acestia sint scriitori contemporani de prima marime, atit romani cit si straini, volumul intre copertile caruia ii regasim pe Geo Dumitrescu, Ion Ianosi, George Balaita, Mircea Horia Simionescu, Nicolae Breban, Antonio Lobo Antunes si multi altii este un fermecator album viu.

Rasfoindu-l, ai placuta iluzie ca acestia vorbesc, se misca, gesticuleaza, care mai energic, care mai discret, chiar sub ochii tai, astfel incit aproape ca simti nevoia sa intri in vorba cu ei.

 

 

Oxford. Dictionar de business

Acest dictionar este unul bilingv, englez-roman, continind circa 6.500 articole, cu terminologie foarte folosita in mediul de afaceri anglo-saxon si nu numai. Deoarece sfera "afacerilor" este una foarte cuprinzatoare, termenii din dictionar provin dintr-o varietate larga de domenii, cum ar fi marketingul, contabilitatea si finantele, legislatie, IT, inginerie, istoria economiei, politica si multe altele.

Este un instrument foarte util nu doar pentru oamenii de afaceri (dupa cum reiese si din titlul sau), ci si pentru profesorii sau studentii de la facultati cu profil economic, pentru ingineri, economisti, juristi, specialisti IT etc., meserii in care foarte multi termeni au o origine britanica.

Dictionarul contine nu doar traducerea sau explicatia termenului, ci si diverse exemple practice, care va vor permite sa va familiarizati si mai bine cu mediul de afaceri si cultura britanica.

Il puteti folosi ca pe o enciclopedie, cautind diversi termeni atunci cind aveti nevoie de ei, sau il puteti citi ca pe o carte, din scoarta-n scoarta, deoarece in fiecare articol ati putea gasi ceva interesant despre economia, cultura si istoria Marii Britanii. Sint inclusi si termeni americani, australieni si din alte tari vorbitoare de limba engleza, dar si termeni preluati din limba latina, franceza, germana etc.

 

 

 

EDITURA POLIROM

 

„Nebunii in Brooklyn" de Paul Auster

Colectie Biblioteca Polirom/ Traducere din limba engleza si note de Cornelia Bucur

* O noua poveste antrenanta a unuia dintre cei mai mari scriitori ai timpului nostru., tradus in peste 30 de limbi.

Nebunii in Brooklyn (2006) este cel mai cald si mai exu­berant roman al sau. Personajul principal al romanului, Nathan Glass, se stabileste in Brooklyn cu gindul de a-si incheia acolo „viata trista si ridicola". Bolnav si instrainat de familie, nu cauta decit singuratate si anonimat.

Pentru a-si trece timpul pina la final, incepe sa scrie o „Carte a nebuniei omenesti" in care noteaza toate bilbele, incurcaturile, actele ratate si nebunesti pe care le-a savirsit de-a lungul vietii. Apoi Nathan isi intilneste nepotul de mult pierdut, Tom Wood, un fost doctorand stralucit, si pe seful acestuia, carismaticul Harry Brightman.

Prin intermediul celor doi, Nathan se trezeste antrenat in aventuri neasteptate – printre care se numara o escrocherie implicind un manuscris fals al Literei stacojii si o revelatie tulburatoare intr-una din incaperile unei banci de sperma. Nebunii in Brooklyn este dedicat maruntelor miracole si marilor nebunii ale vietii obisnuite.

Proza lui Paul Auster este inteligenta, fluida si provocatoare, personajele sint captivante si bine construite. Iar Nebunii in Brooklyn, ca toate celelalte romane ale sale, este o lectura pe cit de complexa, pe atit de placuta." (The Observer)

 

 

Cele mai frumoase basme rusesti

Editie Cartonata/ Colectie Hors Collection/ Selectie si traducere de Iozefina Danilov si Ilie Danilov/ Ilustratii de Radu Raileanu.

Volumul cuprinde peste o suta de basme populare rusesti. Sint selectate doar basmele propriu-zise, fantastice, nu si cele satirice, sociale. Traducerea s-a realizat, in principal, dupa culegeri editate in Rusia in perioada 1950-1985.

Cuprins: Baba Iaga • Bogatyrul fara picioare si Bogatyrul fara miini • Ratusca alba • Boierul neinfricat • Vaniuska si fiica tarului • Vasilisa cea preafrumoasa • Stejarul prezicator • Inelul fermecat • Vinzatorul de oale • Gistele lebede • Emelea prostanacul • Pasarea de foc si printesa Vasilisa • Tareviciul vrajit • Printesa vrajita • Cocoselul de aur • Ivan fiul de taran si mujicul cu mustati de sapte verste • Ilia Muromet • Koscei nemuritorul • Havrosecika cea mititica • Limba pasareasca • Tilharii • Piatra nestemata • Poveste despre cei trei printi • Incaltarile fermecate • Ivan-Tarevici, pasarea de foc si lupul cel sur • Soldatul si tarul in padure • Tarul Ivan si opincarul • Ce nu se poate pe lume • Camasa fermecata • Ilia Muromet si balaurul • Pomul care cinta • Povestea ratustei cu oua de aur • Printesa din imparatia subpaminteana • Sfetnicul printului • Aliosa Popovici

 

 

„Castelul din padure" de Norman Mailer

Colectie Biblioteca Polirom/ Traducere din limba engleza si note de Ioana Vacarescu

* Ultimul roman al unuia dintre cei mai mari prozatori americani ai secolului XX.

Castelul din padure este o incursiune in psihicul unei figuri demonice a istoriei, o cronica fictionala a copilariei si adolescentei lui Adolf Hitler. Desi viziunea lui Mailer asupra raului are o dimensiune religioasa si metafizica, radacina acestuia patrunde adinc in solul intunecat al ambitiilor ascunse si al dorintelor perverse. O descriere sumbra si incitanta a nasterii unui monstru." (Publishers Weekly)

Daca in Evanghelia dupa Fiul (1997; aparuta la Editura Polirom in 2006) Mailer prezentase Binele absolut, Castelul din padure este un raspuns perfect simetric: Raul absolut, personificat de nimeni altul decit Adolf Hitler, este infatisat inca dinainte de a se fi nascut.

Aceasta cronica mai putin obisnuita urmareste copilaria celui mai detestat personaj al secolului XX, incredintat inca din fasa lui Dieter, un diavol ucenic aflat sub directa indrumare a Maestrului Satan. Rod al unei relatii incestuoase, micul Adolf (pe numele de alint Adi) dezvolta de timpuriu o adevarata obsesie pentru materiile fecale, egalata doar de fascinatia pentru putere, cultul aproape religios al propriei personalitati si capacitatea de a domina orice persoana cu care intra in contact.

 

 

„Cortina de ceata" de Vladimir Tismaneanu, Mircea Mihaies

Colectia Duplex

Volumul constituie a patra secventa a dialogurilor purtate de cei doi bine-cunoscuti analisti ai fenomenului politic si social din Rominia. Dupa Balul mascat, Incet, spre Europa si Schelete in dulap, acest nou demers se constituie in una dintre cele mai originale incercari de a intelege istoria Rominiei de dupa caderea regimului ceausist.

Un loc central il ocupa analiza perioadei postiliesciene si a convulsiilor politice suscitate de condamnarea oficiala a doctrinei comuniste in Rominia. Adaugindu-se celor sapte sute de pagini de analiza anterioare, volumul rotunjeste o intreprindere masiva, poate cea mai buna analiza a dilemelor Rominiei in drumul sau spre Europa.

Cred ca in urmatorii trei-patru ani – sau poate chiar mai mult – se va configura tot mai clar o actiune de recuperare a memoriei si de opozitie deschisa, cit se poate de lipsita de ambiguitati, in raport cu tendintele negationiste si revizioniste care au explodat furibund in sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006. S-a initiat in sfirsit un veritabil dialog public despre catastrofa comunista, s-a produs asumarea unui trecut traumatic si o deschidere spre o purificare a constiintei publice care a fost prea mult aminata." (Vladimir Tismaneanu)

Imaginea Rominiei in lume a fost puternic zdruncinata si nu cred ca se va reface prea curind. Toate aceste lucruri le datoram setei de putere, urii, resentimentului unui grup de personaje care vin din directii relativ diferite, dar sint ghidate de acelasi tip de ambitii. Pentru acestia, modernitatea este un dusman personal, iar a fi european inseamna doar oportunitati suplimentare de a deturna banii publici." (Mircea Mihaies)

 

 

 

EDITURA HUMANITAS

 

Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Raport final

In afara seriilor

Editori: Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu, Cristian Vasile

"Rodul unei munci asidue desfasurate de o echipa valoroasa de analisti si cercetatori condusi de Vladimir Tismaneanu, acest Raport ofera proba documentara a impactului profund pe care comunismul l-a avut asupra societatii romanesti. Raportul nu este numai un exercitiu formal, cu valoare simbolica, ci si o analiza subtila a unei epoci intunecate din istoria Romaniei, care a marcat profund si de multe ori definitiv vietile tuturor romanilor. Intr-o perioada in care tentatia uitarii este foarte seducatoare, aceasta lucrare ne confrunta fara menajamente cu trecutul recent." (Dennis Deletant)

"Raportul este cel mai serios, profund si comprehensiv efort facut vreodata pentru intelegerea experientei comuniste din Romania." (Charles King, Slavic Review, iarna 2007)

"Nici o persoana aflata in viata nu a reusit sa infurie postcomunistii de vaza ai Romaniei mai profund ca Vladimir Tismaneanu. Dupa un an de cercetari efectuate la solicitarea presedintelui, echipa de savanti aflata sub coordonarea domniei sale a finalizat, in decembrie (2006), Raportul care oferea motive covarsitoare pentru condamnarea regimurilor sdin perioadat 1946-1989. Documentul constituie, in plus, un bun temei juridic pentru elaborarea unui set de legi reparatorii fata de cei nedreptatiti si abuzati in perioada comunista. In baza sa pot fiinta, de-acum, o serie de initiative dedicate memento-ului erei comuniste – evocata fara pseudoreverii, sub adevarata ei forma de lovitura fatala aplicata evolutiei tarii, care va mai necesita ani buni pina la intremarea completa." (Tom Gallagher, Romania libera, 14 septembrie 2007)

"Comisia Prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, care a redactat Raportul asupra celor 45 de ani de dictatura comunista, a reunit nume consacrate ale cercetarii istorice. Efortul lor ne-a ajutat sa intram moral in rindul lumii." (Lucia Hossu-Longin, Revista 22, 22-28 iunie 2007)

 

 

„Secretul lui Iosif" de Michael Byrnes

Thriller and mystery/ Traducere de Delia Razdolescu

* Besteseller international publicat in peste douazeci si cinci de tari

Lovitura de teatru la Ierusalim: o echipa de mercenari patrunde intr-o cripta de sub Muntele Templului si fura un obiect misterios. Unul dintre locurile sfinte ale lumii arabe a fost pingarit. Armata israeliana a pierdut treisprezece soldati. In acest punct fierbinte de pe harta lumii, pacea atirna de un fir de par. Extremistii din ambele tabere agita spiritele. Autoritatile israeliene si palestiniene se supecteaza reciproc, dar sint obligate sa colaboreze pentru a evita un conflict singeros.

Intre timp, medicul legist Charlotte Hennesey si antropologul Giovanni Bersei sint convocati urgent la Vatican pentru a studia o comoara arhelogica: scheletul complet al unui om ucis prin rastignire. Din punct de vedere stiintific descoperirea este uluitoare. Din punct de vedere politic si religios este o bomba cu ceas. Apoi adevarul si legendele se intrepatrund, iar informatiile obtinute cu aparatura cea mai sofisticata ameninta sa distruga vieti, dogme si institutii. Dincolo de toate insa, asteapta revelatia suprema.

"O cursa ametitoare din istorie in actualitate, plina de surprize si alimentata cu doza optima de fictiune. O carte minunata." (The Bookseller)

"Fata de majoritatea autorilor de thrillere care abordeaza religia, Byrnes da o turnura extrem de socanta evenimentelor istorice." (Publishers Weekly)

"Iata, in sfirsit, un concurent serios pentru Dan Brown si Codul lui Da Vinci." (Publishing News)

 

 

„Prizonierul din Guantanamo" de Dan Fesperman

Thriller and mystery/ Traducere de Radu-Mihail Greceanu

* Cel mai bun thriller/mystery al anului 2006USA Today

Cuba. Guantanamo. Sirma ghimpata, garduri din plasa de otel si prizonieri imbracati in salopete portocalii. Aici este trimis agentul FBI Revere Falk, un specialist in interogatorii, care vorbeste fluent araba. Misiunea lui: sa smulga informatii de la un prizonier yemenit. Apoi se intimpla inimaginabilul: valurile arunca pe tarm cadavrul unui puscas marin american. Pe tarmul cubanez. Este prima data cind un american face greseala sa moara de cealalta parte a gardului. Atmosfera devine la fel de incordata ca in timpul Razboiului Rece, iar lui Falk i se ordona sa preia ancheta.

Evenimentul, aparent un accident, starneste de la bun inceput un interes straniu. Cind Defense Intelligence Agency trimite pe neasteptate o echipa la fata locului si incep arestarile, Falk isi da seama ca acest caz este virful unui aisberg. In jocul periculos care urmeaza, cuvintele "aparente" si "conspiratie" devin un refren obsedant.

"Iata punctul forte al romanului: pe cine si ce mai putem crede in ziua de azi?" (San Francisco Chronicle)

"Intriga este bine articulata si de o imaginatie intunecata, dar cele mai interesante sint numeroasele detalii care contureaza atmosfera de conspiratie permanenta de la Guantanamo." (USA Today)

"Un thriller de actualitate, un thriller de top – il recomandam calduros tuturor." (Library Journal)

 

 

Joc fecund. Best of Ion Barbu" de Ion Barbu

in afara seriilor

Un "best of" Ion Barbu, o antologie alcatuita chiar de caricaturist, culminind cu desene premiate la concursuri si expozitii internationale. Si totodata imaginea lumii romanesti din 1989 pina astazi, recompusa din focalizari asupra unor teme si personaje reprezentative: Comunismul, Romania, Securitatea si SRI-ul, Politia si Justitia, Biserica, Gigi Becali, Minerii, Presedintii…

Secventele acestei lumi sint intrerupte de scurte comentarii despre opera lui Ion Barbu semnate de Ana Blandiana, Horia-Roman Patapievici, Luca Pitu, Tia Serbanescu, Robert Serban, Tudor Octavian si multi altii.

 

 

„Despre seductie" de Gabriel Liiceanu

Seria Gabriel Liiceanu

Nimeni nu traieste cu adevarat daca nu cade sub o forma sau alta de seductie. De fapt, oamenii ramin cel mai adesea acolo unde specia ii asaza: (in "bancul de heringi", de care vorbea un filozof danez), acolo unde se traieste dupa regula tuturor. Acolo ne instalam cu totii din clipa in care venim pe lume si tot acolo raminem, cei mai multi dintre noi, pina la sfirsit. Cel mai adesea nimeni nu vine sa ne se-duca, sa ne ia de mina, sa ne scoata pe drumul mare al vietii si "sa ne duca de o parte", de acea parte in care ni se da sansa sa ne regasim cu viata noastra traita ca destin, ceea ce inseamna: traita pe cont propriu. Prima concluzie a acestei carti este: Vai de cei care nu au apucat niciodata sa fie sedusi! Iar daca este asa, apare imediat intrebarea: Unde ne sint seducatorii? (Gabriel Liiceanu)

Comentarii