6 000 de ieşeni amărâţi. O nouă evoluţie palidă, un nou eşec al fotbaliştilor de la Poli. Meci terminat în genunchi, pe Copou

luni, 24 iulie 2023, 01:50
5 MIN
 6 000 de ieşeni amărâţi. O nouă evoluţie palidă, un nou eşec al fotbaliştilor de la Poli. Meci terminat în genunchi, pe Copou

Politehnica Iaşi – FC Hermannstadt 1-3 (0-1), în etapa a II-a a Ligii I de fotbal

Poli: Ailenei – Kouadio, F. Ilie (’60 Tincu), Katanec, Şerban – Itu (’46 R. Ion), Vaşvari (’46 Marchioni), Roman (’77 Vojtus), Jatoba – Harrison (’60 Luis Phelipe), Gheorghiţă. Antrenor: Leo Grozavu.

Hermannstadt: Letica – Butean, Găman, Stoica, Opruţ – Balaure (’83 P. Petrescu), Alhassan (’64 Biceanu), Mino, D. Iancu (’64 Jipa) – D. Paraschiv (’90 Ad. Petre), Neguţ (’64 G. Iancu). Antrenor: Marius Măldărăşanu.

Cartonaşe galbene: F. Ilie (’56) – Neguţ (’34), Opruţ (’39), Alhassan (’51).

Cartonaş roşu: R. Ion (’81).

Arbitri: Andrei Moroiţă, Valentin Avram, Mircea Orbuleţ.

  • 0-1, min. 12: Neguţ profită de o eroare a lui Kouadio, pleacă pe stânga, pasează în mijlocul careului, Balaure reia de la 12 metri;
  • 0-2, min. 58: D. Iancu îi pasează lui Balaure, care rămâne singur cu portarul în careu şi înscrie lejer, de la 8 metri;
  • 1-2, min. 73: Luis Phelipe trece spectaculos de Mino pe stânga, aproape de tuşă, pasează în careul mic, Jatoba înscrie cu poarta goală;
  • 1-3, min. 87: centrarea lui Jipa de pe stânga este reluată spectaculos, cu călcâiul, de G. Iancu, de la 7 metri.

La primul meci din acest sezon pe teren propriu, Poli a avut o mulţime de motive pentru a se motiva şi a se impune în faţa unei trupe care în prima rundă pierduse acasă în faţa jucătorilor de rang doi de la Farul Constanţa. Dorinţa de a face uitat debutul prost de campionat, de la Cluj, contra CFR, şi de a-i nu-i irita şi mai tare pe ultraşii supăraţi de schimbarea nefericită a identităţii vizuale se împleteau cu stimulii interni: păstrarea locului în lot de către jucătorii ameninţaţi de Grozavu că vor fi daţi afară dacă nu vor confirma până în septembrie, prima de victorie de 900 de euro etc. Socoteala din vestiar nu s-a potrivit cu cea de pe teren, Poli pierzând clar, după o nouă prestaţie modestă.

Oaspeţii au deschis scorul rapid, după o eroare mare a lui Kouadio, la două minute după ce Roman semnase o bară, cu un şut de la 22 de metri. Poli nu a avut forţa de a replica, sclipirea lui Gheorghiţă (’25) fiind singurul moment în care apărarea oaspeţilor a fost depăşită. Oaspeţii, care au avertizat în câteva rânduri că nu se mulţumesc cu 1-0, cel mai clar în min. 45^2, prin Alhassan, au majorat diferenţa în minutul 58, după o nouă fază în care apărarea gazdelor a dormit. Intrarea lui Luis Phelipe a aprins un foc de paie, brazilianul trimiţând primul şut al Iaşului din actul doi în minutul 68 şi creând peste cinci minute primul gol al Iaşului din acest sezon. La 1-2, Hermannstadt, care se relaxase prematur, a apăsat din nou pe accelerator, urmarea fiind dură pentru o Poli de nerecunoscut, care a căzut total: o bară, semnată Mino (’84), un gol spectaculos – G. Iancu, o ocazie uriaşă, irosită de Petrescu (‘90^4 – a scos Ailenei), încă o bară (min. 90^8 – şut G. Iancu, deviat de Tincu) şi încă o ocazie, irosită de Biceanu (‘90^9).

Trăgând linie, victorie fără dubii a oaspeţilor în faţa unei palide Politehnica.

Pancu, la oficială, Cristea la tribuna B, proteste ale ultraşilor în peluză

  • Cel mai valoros produs din istoria fotbalului ieşean, Daniel Pancu, cel care a adus venituri Politehnicii de circa 500 000 de euro, din vânzările sale ca jucător sau ca urmare a unor donaţii directe, a fost prezent la meci. Ca şi instalat în funcţia de selecţioner al naţionalei de tineret, după ce a îndeplinit până în acest an funcţia de antrenor la România under 20, „Diamantul din Nicolina” a fost primit cu mare simpatie în Copou. De fani, nu şi de poliţişti, care au făcut iarăşi exces de zel, interzicând celor cu permise auto să intre unde aveau dreptul.
  • Şi un alt nume de legendă din fotbalul ieşean, Andrei Cristea, a fost prezent la meci.
  • Aşa cum au promis, ultraşii nu au încurajat echipa locală. Galeria a afişat un banner pe care scria “Singura noastră identitate, Politehnica Iaşi 1945”, au scandat cinci minute “Vrem stema veche!” şi au părăsit apoi zona pe care o ocupau de obicei.
  • Ion a fost eliminat pentru o intrare dură asupra lui Mino. Grozavu a spus că decizia, verificată şi de VAR, a fost prea aspră şi că mai degrabă Itu ar fi trebuit eliminat, în minutul 23, după un atac dur asupra lui Alhassan, fază la care Moroiţă nu a dat nici cartonaş galben! Antrenorul Iaşului a mai spus şi că înaintea golului trei al oaspeţilor, Luis Phelipe a fost faultat de trei inşi!
  • Repriza a doua a fost prelungită cu 13 minute!

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: “Ne dăm cu stângul în dreptul şi luăm gol. Fotbalul e făcut din momente psihologice, iar noi am pierdut azi toate momentele psihologice. A fost labilitate mentală, psihică. Plus lipsă de experienţă. Mulţi jucători nu se pot autodepăşi mental. Schimbările le facem degeaba, nu aduc nimic. Trebuie să strângem rapid rândurile”.

Marius Măldărăşanu: “Victorie meritată, chiar dacă nu mi-a plăcut prima repriză, pentru că am permis să se joace pe contre. Repriza a doua m-a mulţumit. Iaşul mi-a plăcut, pentru că a încercat să joace fotbal”.

În primele meciuri ale etapei a II-a a Ligii I s-au înregistrat rezultatele: Sepsi Sfântu Gheorghe – FC U Craiova 1948 1-0 (0-0), UTA – CFR Cluj 1-3 (1-2), Farul – FC Voluntari 4-1 (1-1), FCSB – Dinamo Bucureşti 2-1 (2-0).

Partida Universitatea Cluj-Napoca – Rapid Bucureşti a avut loc duminică seară, scor 0-3 (0-1). Luni se joacă FC Botoşani – Petrolul Ploieşti (ora de start – 18:30) şi Universitatea Craiova – Oţelul Galaţi (21:30). 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii