A întors maşina, a accelerat şi l-a lovit pe un tânăr care-l înjurase. Condamnat la ani buni de închisoare pentru tentativă de omor

marți, 12 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 A întors maşina, a accelerat şi l-a lovit pe un tânăr care-l înjurase. Condamnat la ani buni de închisoare pentru tentativă de omor

Un ieșean a încercat să ucidă cu ajutorul mașinii. Enervat de faptul că un grup de tineri se afla pe stradă, el a încercat să-i lovească cu autovehiculul. A reușit doar să rănească ușor pe unul dintre cei vizați și să-și asigure un loc după gratii.

Iulian Samson se întorsese în iulie 2021 din străinătate, rămânând câteva luni. În septembrie, se afla la Erbiceni împreună cu familia, sărbătorind Sf. Maria Mică. Timp de două ore, a băut cu ai săi bere și vodcă. În jurul orei 18.00, s-a hotărât să meargă până în Podu Iloaiei, cale de 9 km, pentru a mai cumpăra băutură. A ținut cont de faptul că era băut, așa că și-a rugat un prieten să-i conducă Skoda. Au mers, împreună cu un al treilea, până la magazinul de lângă sediul Poliției Podu Iloaiei, unde Samson a mai băut 200 ml de vodcă și o bere. Au plecat spre casă abia după ora 23.00.

Pe drum, șoferul a trebuit să încetinească, pentru că în fața unei terase, pe carosabil, se afla un grup de tineri. A claxonat, iar tinerii s-au dat cu greu la o parte. Când mașina a trecut pe lângă ei, unul a lovit cu palmele în geamul lateral. A urmat un schimb de înjurături și amenințări, dar incidentul nu a degenerat într-un conflict fizic, mașina continuându-și drumul. După numai 100 de metri însă, Samson i-a cerut șoferului să întoarcă și să dea cu mașina peste cei doi tineri care rămăseseră în drum. Șoferul a refuzat, dar Samson era prea agitat ca să-l mai asculte. L-a somat pe șofer să se dea jos. Neavând chef de scandal, acesta a coborât și a plecat pe jos spre casă. Samson a trecut la volan și a accelerat spre cei doi. A reușit să-l izbească pe Ionuț A., pe care l-a luat pe capotă și apoi l-a aruncat în șanțul drumului. Victima avusese de altfel o implicare minimă în scandalul anterior. Invalid, nu-și putea folosi mâinile, deci nu avea cum fi cel care lovise mașina. Doar îl înjurase pe șofer.

Tânărul a fost rănit ușor, având nevoie de doar câteva zile de îngrijiri medicale. Samson a fost trimis însă în judecată pentru tentativă la omor, dar și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, având o alcoolemie teroretică la momentul accidentului de 2,05‰.

În instanță, apărătorul lui Samson a cerut achitarea, susținând că probele prezentate de procurori nu dovedeau intenția șoferului de a lovi victima cu mașina. Exista posibilitatea ca, în condițiile iluminatului foarte slab în zonă, pur și simplu să nu-l fi văzut pe Ionuț A. Această ipoteză a fost respinsă de magistrații Tribunalului. Ei au ținut cont de vârsta de numai 26 de ani a lui Samson, de faptul că avea un copil în întreținere și era cunoscut ca o persoană liniștită și sociabilă, neavând antecedente penale. Judecătorii au optat pentru pedepsele minime prevăzute de Codul Penal, respectiv 5 ani de închisoare pentru tentativă la omor și un an, pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. A rezultat o pedeapsă finală la 5 ani și 4 luni de detenție. Samson a fost obligat și la plata a 60.000 lei, ca daune morale față de Ionuț A. și a 4.000 lei, ca daune materiale.

Contestația înaintată de Samson împotriva sentinței a fost judecată de Curtea de Apel. Aici, judecătorii au menținut pedeapsa dată în primă instanță de Tribunal. Ei au apreciat totuși că suma de 6.000 lei ca daune morale este prea mare, reducând-o până la 12.000 lei. Decizia Curții de Apel este definitivă. 

Comentarii