A revenit acasă primul pompier tratat în străinătate după explozia ucigașă de la Crevedia. Ciolacu l-a întâmpinat la aeroport

miercuri, 06 septembrie 2023, 08:11
3 MIN
 A revenit acasă primul pompier tratat în străinătate după explozia ucigașă de la Crevedia. Ciolacu l-a întâmpinat la aeroport

Primul pacient român tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a ajuns în noaptea de marți spre miercuri în țară. Este vorba despre un pompier în vârstă de 28 de ani care a fost tratat în Austria. Alți 11 pacienți răniți primesc îngrijiri în străinătate, potrivit Guvernului.

Pompierul în vârstă de 28 de ani din București a fost tratat la Spitalul universitar Graz din Austria.

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit pe tânăr, a transmis Guvernul.

„L-am întâmpinat în această noapte pe tânărul nostru pompier întors acasă după tratamentul medical în străinătate. M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună și va putea să revină la viața normală în scurt timp. I-am mulțumit pentru curaj și pentru că împreună cu colegii săi au intervenit să-și salveze semenii și să securizeze zona afectată de exploziile puternice. Avem vești bune și despre ceilalți doi români tratați în Austria. Pe ei și pe toți românii noștri pompieri și civili îngrijiți acum în unități medicale din străinătate îi așteptăm cu bine acasă!”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat de presă trransmis de către Guvern.

Ambasadorul României în Austria Emil Hurezeanu s-a întâlnit cu tânărul pompier.

„Pompierul se întoarce acasă…Am schimbat câteva cuvinte cu Radu S., de meserie pompier şi de vocaţie salvator de suflete, primul pompier recuperat şi repatriat din lotul Crevedia, dintre cei transferaţi în străinătate. După o săptămână în Austria, la Clinica Universitară din Graz, la secţia de chirurgie plastică, sub coordonarea prof. univ. dr. Lars Kamolz, a reuşit să se refacă complet, pentru a se întoarce, cât mai curând, la băieţii lui, pompierii, care-l aşteaptă la DMV- Detaşamentul Mihai Viteazul din Bucureşti”, a transmis Ambasada României în Austria pe pagina de Facebook.

Instituţia publică, de asemenea, un scurt dialog purtat cu pompierul recuperat:

„- Unde te întorci?
– La Bucureşti, voiam de fapt la Bruxelles, pentru colegul meu, să mă vadă, contează mult.
– Regrete?
– A întrebat prima dată cum sunt eu. Asta am întrebat şi eu, când m-am trezit. Luptă mare, să merg la ambulanţă, sau să mă duc după el. El a vorbit cu tata prima dată. Ce face Radu? Regret că nu m-am întors după el, şi m-au dus la ambulanţă. Acum el e la Bruxelles, întubat. (…)
– Ce urmează?
– Recuperare, să mă întorc la muncă, e treabă de făcut! Mi-au spus băieţii că îmi duc lipsa la DMV”.

11 pacienți răniți în exploziile de la Crevedia, tratați în străinătate

În prezent, 11 pacienți cu arsuri mai sunt tratați în unități medicale din afara țării – în Belgia (2 pacienți), Italia (2 pacienți), Austria (2 pacienți), Germania (4 pacienți) şi Norvegia (1 pacient), în condițiile în care la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia, în unități medicale din străinătate, a mai anunțat Executivul.

Pacienții tratați în unități medicale din străinătate, precum și cei tratați în spitale din România pot fi însoțiți de membri ai familiei. Aceștia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniților pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în ședința de Guvern din 31 august 2023, potrivit Guvernului.

Alexandru Rafila a vorbit, marţi seară, la Gândul, despre starea pompierilor răniţi în exploziile de la Crevedia, potrivit news.ro.

„La Milano este pacientul cel mai grav care este transferat, era la limită, evaluarea iniţială a arătat 80% din suprafaţa corporală (…). Este intubat. Şi celălalt pacient de la Milano este intubat, are 35% din suprafaţa corporală arsă”, a declarat Alexandru Rafila.

Comentarii