Accident din cauza unui căprior care a sărit în faţa maşinii. Judecătorii au stabilit cine plăteşte în asemenea situaţii

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Accident din cauza unui căprior care a sărit în faţa maşinii. Judecătorii au stabilit cine plăteşte în asemenea situaţii

Compania Națională de Autostrăzi a fost obligată la plata despăgubirilor pentru un accident provocat de un căprior care „traversa neregulamentar”. În instanță a fost chemată și o asociație vânătorească, dar aceasta a fost absolvită de răspundere.

Procesul a fost deschis de Radu G., în octombrie 2021. Acesta a arătat că în seara zilei de 3 mai, se deplasa pe DN 28, dinspre Osoi spre Costuleni. Aproape de destinație, calea i-a fost tăiată de un căprior care a ieșit din tufișuri și a încercat să traverseze strada în viteză. Viteza automobilului și distanța mică până la căprior l-a pus în imposibilitate pe șofer să evite accidentul.

În acțiunea depusă la Judecătorie, Radu G. a precizat că pe drum nu erau amplasate indicatoare rutiere care să-i avertizeze pe șoferi asupra prezenței animalelor sălbatice și nici limitări de viteză. Se afla în afara localității, unde limita de viteză era de 90 km/h. El a reclamat că nu fuseseră luate măsuri de protecție, semnalizare și îngrădire a drumului, chemând în judecată atât administratorul drumului, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cât și pe cel al fondului cinegetic din zonă, Asociația Vânătorilor „Căpriorul” Bohotin.

Reprezentanții CNAIR au răspuns plângerii printr-o întâmpinare în care arătau că se ocupă de administrarea drumurilor, nu de paza animalelor sălbatice. Nu fuseseră informați de Asociația Vânătorilor că ar fi necesare semnalizări specifice. La rândul lor, reprezentanții asociației și-au exprimat dubiile că accidentul avusese loc pe raza fondului cinegetic administrat, menționând de asemenea că răspunderea aparține administratorului drumului.

În analiza dosarului, magistrații Judecătoriei s-au raportat la prevederile Codului Civil, la legislația privind regimul juridic al drumurilor și la legea vânătorii. Aceasta din urmă precizează clar că despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate animale sălbatice sunt suportate de administratorul drumului, în cazul lipsei indicatoarelor. Dacă există indicatoare, vina aparține șoferului. Pe această bază, judecătorii au decis că CNAIR este bună de plată, trebuind să achite suma de 9.052 lei, contravaloarea reparațiilor autoturismului avariat. De altfel, în ianuarie anul trecut, CNAIR a instalat pe marginea DN 28 indicatoare rutiere privind existența animalelor sălbatice. Sentința a fost contestată de CNAIR, dosarul intrând joi pe rolul Tribunalului. 

Comentarii