Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Alexandru Muraru: În realitate, echipa PNL a salvat proiectul Autostrăzii A8 care acum are un calendar clar și predictibil

GALERIE
Alexandru-Muraru-1
  • Alexandru-Muraru-1
- +

Teribil de straniu: o asociație civică acuză candidații PNL în mijlocul campaniei electorale că nu s-ar implica în proiectul autostrăzii A8 – Ungheni – Iași – Tg. Mureș, invocând un iluzoriu exercițiu de PR. Adică asociația respectivă a trimis candidaților PNL din zona Moldovei câte un mesaj pe email și i-a întrebat ce vor face pentru autostradă.

Noi susținem orice demers din zona civică prin care parlamentarii sunt invitați să se implice în proiectele de importanță majoră.

Am apreciat implicarea acestei asociații în anii trecuți. Insistența cu care s-au implicat în acest proiect este demnă de laudă.

Totuși, ni se pare teribil de ciudat că acum, în plină campanie electorală, asociația civică atacă exact echipa care a pus în mișcare acest proiect al autostrăzii într-un mod în care nu a mai făcut-o nimeni niciodată și într-o perioadă critică.

Guvernul Orban a deblocat acest proiect și l-a readus la viață, acum aflându-ne în plin proces de înaintare pe mai multe direcții.

Vă reamintim stadiul în care se află acum acest proiect, pe tronsoane și, pentru a evita vreun dubiu, subliniem schema prezentată de dl. Adrian Covăsnianu, consilier onorific al ministrului transporturilor pe acest proiect și membru al Asociației Moldova Vrea Autostradă:

„I. Tg. Mureș-Ditrău-Tg. Neamț (211km) - completare Studiu de fezabilitate (S.F.);

1) S.F. executat în procent de 58% (avansul este rapid, eram la doar 10% în februarie 2020);

2) traseul aprobat OFICIAL în CTE-ul de la CNAIR în 06 noiembrie 2020;

3) procedura de mediu demarată OFICIAL în vara anului 2020;

4) continuarea studiilor geotehnice (inclusiv cu o foreză de mare capacitate ce sapă în rocă pe tronsonul 2 sectorul 1).

 II. Ungheni-Iași-Tg. Neamț (100,14 km)

Licitația în lucru pentru SF+PT+PAC (Proiectare completă).

Conform calendarului stabilit cu CNAIR avem urmatoarele termene:

1) noiembrie 2020 - depunere oferte

2) ianuarie 2021 - desemnare proiectant

III. Pod Ungheni (Studiu de Fezabilitate)

1) procedura de mediu DEBLOCATĂ și demarată ca urmare a OUG 105/2020 (completare la Legea nr. 291/2018) – procedură ;

1) procedura de mediu demarată. Notificare emisă de APM Iași.

2) Memoriu de prezentare realizat, depus la APM Iași. S-au solicitat completări.

3) termen preconizat pentru emiterea unui aviz (18-24 luni).”

Din moment ce acest proiect este în viață, de vreme ce are un calendar de parcurs și nu avem nicio umbră de îndoială că ar putea stagna în vreun fel, noi, candidații PNL pentru alegerile parlamentare, considerăm că A8 este un obiectiv vital pentru întreaga țară.

Dincolo de aceste precizări, nu putem să nu remarcăm derapajul de limbaj descalificant, tendențios și calomnios adresat candidaților PNL. Limbajul utilizat în comunicatul de presă face dificil un dialog pe viitor, în cazul în care se continuă pe aceeași notă.

Personal, nu pot dialoga în acești termeni, sub asemenea acuzații, pentru că nu mă leagă nimic de trecutul unor politicieni care au mimat implicarea, au dezamăgit, mințit sau blocat proiectele de infrastructură pentru Moldova. Ori operarea cu distincții și mai ales cu bună credință, într-un limbaj civilizat și decent, este o condiție sine qua non pentru cooperare și mai ales pentru credibilitatea oricărui demers.

Alexandru MURARU - Candidat PNL pentru Camera Deputaților și Prim-vicepreședinte PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri