Amendă pentru imobiliarii care își păcălesc clienții cu locuri de parcare fantomă. Inițiativă PNL pentru amnezia lui Chirica

miercuri, 14 august 2019, 02:01
2 MIN

Înainte să fie ales primar, Mihai Chirica îi ameninţa cu sancţiuni aspre pe investitorii imobiliari care „uitau“ să construiască şi locuri de parcare lângă sau sub blocuri. Zilele trecute, un consilier local a depus un proiect de hotărâre în acest sens

Amendarea investitorilor imobiliari care nu asigură un anumit număr de locuri de parcare arondate clădirilor pe care le construiesc este subiectul unui proiect de hotărâre pe care consilierul Răzvan Timofciuc încearcă să îl promoveze în Consiliul Local al Iaşului. Interesant este că ideea aparţine primarului Mihai Chirica. „De foarte multe ori, investitorii care au făcut locuinţe au minţit. Au minţit viitorii locatari. Le-au promis locuinţe cu locuri de parcare“, spunea primarul – pe atunci interimar – la o dezbatere publică a Primăriei, la începutul lunii februarie 2016. Soluţia propusă atunci de el era simplă: introducerea unei taxe speciale, aplicabilă investitorilor care şi-au asumat un anumit număr de locuri de parcare, dar pe care nu l-a realizat decât parţial. Un calcul făcut chiar de Mihai Chirica Primarul arăta o medie de 9.000 euro/loc de parcare. Practic, dacă un investitor a construit un bloc de locuinţe care necesita 100 de locuri de parcare, dar a făcut doar 70, pentru restul de 30 va plăti Municipalităţii o sumă de 270.000 euro. 
 
Răzvan Timofciuc a declarat că, între timp, deficitul de locuri de parcare s-a accentuat atât din cauza creşterii parcului auto, cât şi a faptului că nu au fost construite parcări publice. El a dat exemplul unor oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, care deţin deja imobile etajate cu destinaţia de parcare. „Faţă de alte oraşe din ţară, Iaşul are mult de recuperat în ceea ce priveşte parcările“, a adăugat consilierul liberal. 
Practic, el propune completarea unei hotărâri deja adoptată de Consiliul Local în 2007 (nr. 425), cu sancţiuni, 10.000 euro pentru fiecare loc de parcare nefăcut sau subdimensionat, şi fixarea unui raport între numărul de apartamente şi cel al locurilor de parcare pentru fiecare bloc: numărul de apartamente plus 20 la sută.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii