Asistenta care a adus coronavirusul la IRO își luase câteva zile libere înainte. 12 ar fi numărul infectaților

luni, 15 iunie 2020, 01:57
2 MIN
 Asistenta care a adus coronavirusul la IRO își luase câteva zile libere înainte. 12 ar fi numărul infectaților

Ancheta epidemiologică arată că pacientul zero a fost o asistentă care avusese câteva zile libere. 9 persoane au fost confirmate cu COVID, dar e posibil ca numărul infectaţilor să fie mai mare

Un nou spital din judeţul Iaşi a fost afectat de infecţia cu virusul SARS-COV2, după ce la finalul săptămânii trecute opt asistenţi şi un medic rezident de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19. Surse din cadrul spitalului spun că în ultimele zile au mai fost confirmate încă alte trei cazuri, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare. Focarul a avut ca pacient zero o asistentă din blocul operator, care a fost testată la mijlocul săptămânii trecute după ce avea simptome de răceală, iar rezultatul a venit pozitiv. Ulterior, managerul unităţii medicale, ec. Mirela Grosu, spune că au fost testaţi 287 de angajaţi ai spitalului, în principal personal medical, şi că testarea continuă inclusiv în aceste zile pentru a fi izolat complet focarul.

În urma primelor runde de testare au fost depistate alte opt cazuri: asistenţi de la blocul operator şi unul de la Sterilizare, cât şi un medic rezident. „Prima asistentă a fost depistată miercuri şi este de la blocul operator, toţi cei nouă sunt asimptomatici şi opt dintre ei sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. A fost închis doar o zi, vineri, blocul operator, pentru că majoritatea sunt de acolo, s-a făcut curăţenie, dezinfecţie terminală şi de sâmbătă s-a continuat programul operator”, a declarat managerul unităţii medicale.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi nu a finalizat încă ancheta epidemiologică pentru a restrânge la maximum numărul de persoane care trebuie să stea în izolare la domiciliu. „Rezultatele de laborator au evidenţiat faptul că au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus încă 8 cadre medicale, 6 asistenţi medicali de la blocul operator, un asistent medical de la sterilizare şi un medic rezident care completa fişe la spitalizarea de zi, în total fiind 9 persoane depistate cu COVID-19. Referitor la primul caz confirmat, ancheta precizează că asistentul medical a revenit la locul de muncă pe data de 9 iunie 2020 după ce a beneficiat de 4 zile libere. La efectuarea triajului epidemiologic, s-a constatat că persoana prezenta uşoare simptome, fapt pentru care a fost testată pentru noul coronavirus. În urma confirmării pozitive, activitatea în blocul operator a fost întreruptă şi a fost reluată pe data de 13.06.2020”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. Acesta a punctat faptul că focarul ar putea fi restrâns la nivelul unităţii medicale fiindcă personalul de la blocul operator foloseşte un circuit separat în cadrul unităţii medicale, care a fost, aşa cum au punctat şi reprezentanţii IRO, igienizat şi dezinfectat.

Comentarii