Asistenta medicală care s-a dat drept medic stomatolog a fost condamnată

vineri, 01 martie 2024, 09:14
2 MIN
 Asistenta medicală care s-a dat drept medic stomatolog a fost condamnată

Rodica Şalgău, o asistentă medicală care a practicat ilegal profesia de medic stomatolog, şi-a aflat sentinţa joi, când Curtea de Apel Suceava a hotărât să reducă pedeapsa de la 2 ani la un an cu suspendare sub supraveghere. Aceasta a fost găsită vinovată pentru comiterea infracţiunii de "înşelăciune în formă continuată", în timp ce prescripţia a intervenit pentru infracţiunea de "exercitarea fără drept a unei profesii", scrie monitorulsv.ro.

În cadrul procesului, persoana juridică SC RICALMA DENT SRL, la care asistenta medicală lucra, a fost condamnată la o amendă penală de 22.500 de lei, mai mică decât cea de 30.000 de lei dispusă anterior de Judecătoria Suceava. Această pedeapsă reprezintă 150 de zile amendă a câte 150 de lei pe zi, pentru săvârşirea infracţiunii de "înşelăciune în formă continuată". Soluţia Curţii de Apel Suceava este definitivă şi nu poate fi atacată la o altă instanţă, arată aceeaşi sursă.

Cazul a ieşit la iveală la începutul anului 2019, când dr. Gabriel Gospodaru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) Suceava, a alertat poliţia cu privire la practicile ilegale ale asistentei medicale într-un cabinet din cartierul Obcini, Suceava.

Potrivit plângerilor depuse de părinţi, s-a constatat că Rodica Şalgău a tratat carii la copii şi a utilizat inhalosedarea ca metodă de calmare şi relaxare a pacienţilor. Acuzată iniţial că ar fi studentă la medicină dentară în anul IV, s-a dovedit că, la momentul acţiunilor ilegale, ea avea doar calitatea de asistent.

În urma controlului efectuat în martie 2019 de către membri ai Colegiului Medicilor Dentişti şi inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava la cabinetul respectiv, s-a constatat că ALMACRI DENT nu era clinică legală, lipsind un cadru universitar şi calificările necesare. Rodica Şalgău nu figura în evidenţele CMD ca medic stomatolog şi nu avea dreptul de liberă practică.

În plus faţă de pedeapsa penală, asistenta medicală are obligaţia de a plăti daune materiale unor părţi civile implicate în dosar, aceştia fiind clienţii săi la momentul faptelor. Sentinţa reprezintă o victorie pentru autorităţile medicale şi confirmă importanţa respectării rigorilor legale în domeniul medical.

 

Comentarii